– Vi er kjempeglade for det store engasjementet som er vist fra ungdom, foreldre, lærere, politikere og innbyggere i saken om 4-årig tilbudsstruktur nå i høst.
Det viser at skole og utdanning er en svært viktig sak for mange, og den viktigste tjenestenfylkeskommunen har. Vi forstår godt protestene som kom både i Risør og Tvedestrand til forslagene om å flytte utdanningstilbud – og ikke minst opplevelsen av en svært uryddig prosess.
Da forslaget fra administrasjonen om å legge ned utdanningstilbudet studiekompetanse ble lagt fram inviterte Risør til fakkeltog og debatt. Nesten før debatten kom i gang ønsket Høyre og Sp å få informere om at de hadde et nytt forslag; de ønsket å flytte helse og oppvekst fra Tvedestrand vgs til Risør vgs og slå skolene sammen til Østre Agder videregående med felles ledelse. Dette skapte naturlig nok stor oppstandelse i Tvedestrand, og førte til faktatog og debatt i Tvedestrand litt senere.
I denne debatten inviterte posisjonen til konkrete innspill. Skolen, lærere og kommune hadde gjort jobben sin og sendt inn høringsinnspill – men det var ut fra helt andre premisser enn forslaget som nå lå på bordet, nemlig flytting av helse og oppvekstfagene i sin helhet. Det gir lite tiltro til prosessen.
De borgerlige partiene som styrer Agder fylkeskommune, Høyre, Frp, Krf, V, Sp, PP sikret i fylkestinget 10.12 flertall for sitt forslag om hvilke linjer og utdanningstilbud de ulike videregående skolene i Agder skal ha for de neste 4 årene. Høyre svingte partipisken, og sikret at representantene stemte samlet, på tross av utsagn i avisene om at det var uenigheter innad i gruppa.
Posisjonen opprettholdt forslaget som ble lansert under debatten i Risør, men la til en begrenset høring. En høring som oppfattes som en skinnprosess, da hovedutvalget for utdanning og folkehelse skal behandle saken allerede 5 februar så det gis ikke mye tid til innspill. Det vi beklager aller mest er faktisk at elevene i kommunene Arendal, Tvedestrand, Risør, Vegårshei, Åmli og Gjerstad risikerer å søke på utdanningstilbud som ikke eksisterer om 2 måneder. Da må administrasjonen ringe rundt til elever og finne andre alternativer på andre skoler.
Fylkestinget vedtok at Agder fortsatt skal ha nærskoleprinsipp når elevene søker seg til videregående skole, altså at du skal få gå på skolen nærmest der du bor.
Dette gjelder for hele Agder – bortsett fra dersom du bor i Arendal og i de andre 6 kommunene østover. Her vedtok posisjonen karakterbasert opptak, såkalt fritt skolevalg. De tre inntaksregionene til de videregående skolene Risør, Tvedestrand, Arendal og Sam Eyde slås sammen til èn.
Høringsinnspillene har vist tydelig at nærskoleprinsipp er det som er best for elevene, så vi synes det er svært beklagelig at Høyre og resten av posisjonen ignorerte dette.
I praksis betyr det at elevenes forutsigbarhet svekkes, og vi frykter lange reiseveier for de med lavest karakterer og flere som dropper ut av skolen. Vi vet at avstand betyr mye, ingen tror at ungdom blir motivert at lang skolevei.
Nærskoleprinsippet legger opp til maks 45 minutters reisevei, posisjonen legger inn en reisegaranti på 1 time. Vi mener at posisjonens forslag heller ikke tar hensyn til dagens situasjon i forhold til for mange elever på Sam Eyde, men vil forsterke den. I dag har en del av elevene lange dager på skolen da de må ha ettermiddagsundervisning og elever skysses til Froland for kroppsøving.
Hovedutvalg for utdanning og folkehelse skal behandle saken 5 februar. Da håper vi det igjen blir nærskoleprinsipp i hele fylket og at ikke ungdommen i østre agder betaler prisen for en uryddig prosess i saken.
Gruppeledere opposisjonen:
Gro Bråten,(Ap)
Mirell Høyer-Berntsen, (Sv)
Lisbeth Raanes Hansen, (Rødt)
Oda Sofie Lieng Pettersen, (MdG)
Kjell Erik Sandvik,(INP)
Frank Rørheim, (Konservativt)