iGjerstad.no – Nyheter fra Gjerstad
    AKTUELLE SAKER

    Foredrag på Eikelands Verk lørdag 27. september

    25. august 2025

    Krfs partileder til Gjerstad på torsdag

    24. august 2025

    Stor politiaksjon på Brokelandsheia søndag ettermiddag

    24. august 2025
    Facebook Instagram
    iGjerstad.no – Nyheter fra Gjerstad
    • Hovedsiden
    • Politikk
    • Sport
    • Kultur
    • Kontakt oss
    • Om oss
    • Annonser
    Facebook Instagram
    iGjerstad.no – Nyheter fra Gjerstad
    Artikkel

    Biff med bérnaise og pommes frites

    By Rune Hagestrand7. mars 2016

    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Tid: 45-60 min. Vanskelighetsgrad: krevende, men veldig gøy

    Det er vel lite som er så godt som hjemmelaget béarnaisesaus. Jeg elsker det… og hater det! Jeg har hatt «bearnaise-gudene» i mot meg så lenge jeg kan huske, så jeg ga opp for lenge siden og «giftet» meg med Jacobs Utvalgte Béarnaise – Forrige uke skilte vi lag… ENDELIG!

    Jeg har klarnet smør, brukt vannbad og ellers fulgt alle kunstens regler (trodde jeg) for å fa en god béarnaise, men nå har jeg fått det til. Jeg har lagt bort alle oppskrifter og «tips» om hvordan dette skal gjøres, kvittet meg med angsten for at den skal skille seg og laget min helt egen oppskrift. Jeg anbefaler å lese oppskriften først siden der er noen forberedelser du kan gjøre på forhånd.

    Béarnaise er en emulsjon som sprekker om man har den på for høy varme eller om man varmer den opp igjen, så jeg lager béarnaisen mens kjøttet hviler. For ordens skyld så er det greit å nevne at eggene må være romtemperert. Jeg har i tilfeller der jeg har glemt å legge eggene på benken lagt egg i lunkent vann.

     

    Potetene: Kutt bakepoteter i jevne staver. Legg potetene i kaldt vann som du bytter ut med jevne mellomrom til stivelsen ikke siver ut og gjør vannet grumset. Tørk stavene godt med et kjøkkenhandkle eller papir. Lag til en kjele med nøytral olje til å fritere potetene i. Jeg dobbel friterer – da gjør jeg første omgang når det passer, så friterer jeg de opp igjen like før jeg serverer. Skal du dobbel fritere anbefaler jeg at du «koker» potetene i olje med litt lavere temperatur først i 5-6 min (eller til de er møre) uten at de får farge. Når du friterer for andre gang kan du sette opp temperaturen sånn at de får farge raskt 20-30 sekunder. La pommes fritesene renne av seg på et klede eller lignende – salt før servering.

    Kjøttet: Stek et stykke godt kjøtt (romtemperert) i en blanding med like deler olje og smør. Krydre kjøttet med salt og pepper. Jeg anbefaler å legge kjøttet i pannen når smøret slutter å lage lyd. Få en fin stekeskorpe på kjøttet før du snur det. Når jeg snur kjøttet i pannen har jeg i et par fedd hvitløk som jeg har knust med knivbladet, et par hele pepperkorn, en liten bundt krydderurter og en ekstra dæsj med smør – bruk en skje for å dynke kjøttet i smøret. Legg folie over kjøttet og la det hvile mens du lager sausen.

    Béarnaise saus: Finhakk 1 sjalottløk. Ha løken i en bitteliten kjele sammen med 6-7 hvite pepperkorn, en stilk av bladpersille, 3ss vann og 3ss hvitvinseddik – Redusèr til ca halve mengden og sil over i en kopp eller litermål. – Dette er essensen.

    Smelt 150 g smør (trenger ikke klarnes) på svak varme og ha i 1,5 ss tørket kjørvel i det varme smøret (fint med fersk kjørvel, men da tar du det i sammen med estragon senere). Lag et vannbad med en glassbolle (el) over en kjele med vann, vannet må ikke være nær bollen og vannet bør ikke koke – temperatur er viktig her. Ha 3 eggeplommer i glassbollen og pisk inn essensen. Når blandingen begynner å tykne sper du på med smøret (kjenn gjerne på temperaturen til eggeblandingen og smøret – de skal være varme begge to). Dette er en god treningsøkt, men verdt det. Ha i 1 ss finhakket estragon og servèr. 

    Jeg liker å ha ovnsbakte dulchita tomater som et element – ha en klase tomater i en forvarmet ovn. Ta de ut når de begynner å få litt rynker. pensle med olje og strø over litt salt.

     

    Handleliste: 

    • 4 -5 Bakepoteter
    • Solsikkeolje eller annen nøytral olje
    • Kjøttstykke (økologisk selvfølgelig)
    • Egg
    • sjalottløk
    • Pepperkorn ( sort og hvit)
    • Smør
    • Kjørvel
    • Estragon
    • Bladpersille
    • Hvitløk
    • Hvitvinseddik

     

    Server med en frisk italiener, eller en new world pinot – ellers er det ikke å forakte med et godt øl til 🙂

    Mat & drikke
    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Email
    Rune Hagestrand
    • Website

    More Cases

    Artikkel 3. august 2025

    Meninger: Arvesynden

    Artikkel 31. juli 2025

    Kjøpeguide – Hvordan velge riktige bremseklosser for bilen din

    Artikkel 7. juli 2025

    Norsk Tipping har gjort det igjen

    Artikkel 11. juni 2025

    Hvordan oppnå optimal isolasjon og energieffektivitet i hjemmet

    Artikkel 30. mai 2025

    Si farvel til ujevne plener: Hvordan hagemaskiner håndterer utfordrende plener

    Artikkel 26. mai 2025

    Husk å sende inn dine maibilder innen lørdag

    Artikkel 26. mai 2025

    Nettkasinoer og Norge i 2025: Mellom DNS-blokkering og lisensdebatt

    Artikkel 23. mai 2025

    Vanlige feil på EU-kontroll i Norge – og hvilke bildeler du bør sjekke først

    Artikkel 16. mai 2025

    Nå er våren her – møt den nye årstiden med flotte sommersko

    Artikkel 5. februar 2025

    Skap sterke lokale forbindelser med skreddersydde profilprodukter

    Artikkel 23. desember 2024

    Irske puber – et viktig kulturinnslag verden over

    Artikkel 19. desember 2024

    Hva du bør vite om inkasso

    Artikkel 18. desember 2024

    Blir det deg som skyter blinkskuddet i desember?

    Artikkel 16. desember 2024

    Hvordan velge riktige dører og vinduer til hjemmet ditt

    Artikkel 14. desember 2024

    Så mye tjener journalistene i Aust Agder Blad

    Artikkel 10. desember 2024

    Agder Sparebank har åpnet for Apple Pay

    Artikkel 18. november 2024

    Utforsk GR221 Mallorca for vandring og naturopplevelser

    Artikkel 18. november 2024

    Transformasjonen med skyvedørterrasse

    Artikkel 6. november 2024

    Årets «Før i tida» snart i handelen

    Artikkel 8. oktober 2024

    20. oktober: Årets TV-aksjon går til Barnekreftforeningen

    Artikkel 25. september 2024

    Hvem fortjener kulturprisen i Gjerstad for 2024?

    Artikkel 12. september 2024

    Folkemøte: – Er det en menneskerett å få bo hvor man vil når man blir pleietrengende?

    Artikkel 8. september 2024

    Hvordan velge riktige firmagaver for effektiv markedsføring

    Artikkel 22. august 2024

    Brokelandsheiadagene: Nye matutstillere kommer

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontaktinformasjon:

    Redaktør: Rune Hagestrand
    Telefon: 934 33 700
    E-post: post@igjerstad.no

    Siste Saker

    Foredrag på Eikelands Verk lørdag 27. september

    25. august 2025

    Krfs partileder til Gjerstad på torsdag

    24. august 2025

    Stor politiaksjon på Brokelandsheia søndag ettermiddag

    24. august 2025
    6,203

    Lokal nettavis for Gjerstad i Agder. Vi har fokus på nyhetsstoff for gjersdølinger ute og hjemme, og muligens også for noen andre :-)

    igjerstad.no

    6 days ago

    igjerstad.no
    igjerstad.no/gjerstads-innbyggertall-har-okt-med-20-det-siste-aret/ ... See MoreSee Less

    Gjerstads innbyggertall har økt med 20 det siste året - iGjerstad.no - Nyheter fra Gjerstad

    igjerstad.no

    Statistisk Sentralbyrå (SSB) har nylig presentert en oversikt over befolkningstallene i landets kommuner ved utgangen av 2. kvartal 2025. Gjerstads folketall har det siste halvåret økt med 13 perso...
    View on Facebook
    · Share

    Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email

    igjerstad.no

    7 days ago

    igjerstad.no
    igjerstad.no/ledig-plass-for-vinterlagring-pa-fiane/ ... See MoreSee Less

    Ledig plass for vinterlagring på Fiane - iGjerstad.no - Nyheter fra Gjerstad

    igjerstad.no

    Har du bobil, båt, bil, mc eller andre ting du ønsker å vinterlagre er det ledige plasser i Tellefsdals lokaler på Fiane. Det er god plass og stor port med god høyde og bredde. Lokalet holdes let...
    View on Facebook
    · Share

    Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email

    igjerstad.no

    7 days ago

    igjerstad.no
    igjerstad.no/skal-utarbeide-strategi-for-a-styrke-kommunens-omdomme/ ... See MoreSee Less

    Skal utarbeide strategi for å styrke kommunens omdømme - iGjerstad.no - Nyheter fra Gjerstad

    igjerstad.no

    Gjerstad kommune har nedsatt et utvalg som skal utarbeide forslag til en kommunal strategisk omdømmeplan. – Å styrke en kommunes omdømme er ikke en quick-fix, men krever målrettet innsats fra ma...
    View on Facebook
    · Share

    Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email

    igjerstad.no

    2 weeks ago

    igjerstad.no
    igjerstad.no/sliter-du-med-sovnproblemer-bli-med-pa-gratis-sovnkurs/ ... See MoreSee Less

    Sliter du med søvnproblemer? Bli med på gratis søvnkurs - iGjerstad.no - Nyheter fra Gjerstad

    igjerstad.no

    Opplever du at du får for lite søvn? Søvnkurset Sov Godt er for voksne som strever med insomni eller lettere grader av søvnvansker, og som ønsker å forbedre søvnkvaliteten uten bruk av medikame...
    View on Facebook
    · Share

    Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email

    igjerstad.no

    2 weeks ago

    igjerstad.no
    igjerstad.no/til-topps-pa-hundeutstilling/ ... See MoreSee Less

    Til topps på hundeutstilling - iGjerstad.no - Nyheter fra Gjerstad

    igjerstad.no

    Gårdstunets Klinga, eid av Gjermund Homdrom, er kåret til championklasse CK Cert og beste hund i sin rase på en hundeutstilling lørdag. På bildet er det Gjermunds far Knut som poserer med den flo...
    View on Facebook
    · Share

    Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email

    Facebook Instagram
    • Home
    • Buy Now
    © 2025 No Limit Events AS

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Scroll Up