iGjerstad.no – Nyheter fra Gjerstad
    AKTUELLE SAKER

    Nybø Gård: Mange gode minner fra gamle dager

    14. juni 2025

    Folk stimler til Den Lille Dyrehage i dag

    14. juni 2025

    Frekke tyver på ferde i Egddalen

    13. juni 2025
    Facebook Instagram
    iGjerstad.no – Nyheter fra Gjerstad
    • Hovedsiden
    • Politikk
    • Sport
    • Kultur
    • Kontakt oss
    • Om oss
    • Annonser
    Facebook Instagram
    iGjerstad.no – Nyheter fra Gjerstad
    Artikkel

    Biff med bérnaise og pommes frites

    By Rune Hagestrand7. mars 2016

    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Tid: 45-60 min. Vanskelighetsgrad: krevende, men veldig gøy

    Det er vel lite som er så godt som hjemmelaget béarnaisesaus. Jeg elsker det… og hater det! Jeg har hatt «bearnaise-gudene» i mot meg så lenge jeg kan huske, så jeg ga opp for lenge siden og «giftet» meg med Jacobs Utvalgte Béarnaise – Forrige uke skilte vi lag… ENDELIG!

    Jeg har klarnet smør, brukt vannbad og ellers fulgt alle kunstens regler (trodde jeg) for å fa en god béarnaise, men nå har jeg fått det til. Jeg har lagt bort alle oppskrifter og «tips» om hvordan dette skal gjøres, kvittet meg med angsten for at den skal skille seg og laget min helt egen oppskrift. Jeg anbefaler å lese oppskriften først siden der er noen forberedelser du kan gjøre på forhånd.

    Béarnaise er en emulsjon som sprekker om man har den på for høy varme eller om man varmer den opp igjen, så jeg lager béarnaisen mens kjøttet hviler. For ordens skyld så er det greit å nevne at eggene må være romtemperert. Jeg har i tilfeller der jeg har glemt å legge eggene på benken lagt egg i lunkent vann.

     

    Potetene: Kutt bakepoteter i jevne staver. Legg potetene i kaldt vann som du bytter ut med jevne mellomrom til stivelsen ikke siver ut og gjør vannet grumset. Tørk stavene godt med et kjøkkenhandkle eller papir. Lag til en kjele med nøytral olje til å fritere potetene i. Jeg dobbel friterer – da gjør jeg første omgang når det passer, så friterer jeg de opp igjen like før jeg serverer. Skal du dobbel fritere anbefaler jeg at du «koker» potetene i olje med litt lavere temperatur først i 5-6 min (eller til de er møre) uten at de får farge. Når du friterer for andre gang kan du sette opp temperaturen sånn at de får farge raskt 20-30 sekunder. La pommes fritesene renne av seg på et klede eller lignende – salt før servering.

    Kjøttet: Stek et stykke godt kjøtt (romtemperert) i en blanding med like deler olje og smør. Krydre kjøttet med salt og pepper. Jeg anbefaler å legge kjøttet i pannen når smøret slutter å lage lyd. Få en fin stekeskorpe på kjøttet før du snur det. Når jeg snur kjøttet i pannen har jeg i et par fedd hvitløk som jeg har knust med knivbladet, et par hele pepperkorn, en liten bundt krydderurter og en ekstra dæsj med smør – bruk en skje for å dynke kjøttet i smøret. Legg folie over kjøttet og la det hvile mens du lager sausen.

    Béarnaise saus: Finhakk 1 sjalottløk. Ha løken i en bitteliten kjele sammen med 6-7 hvite pepperkorn, en stilk av bladpersille, 3ss vann og 3ss hvitvinseddik – Redusèr til ca halve mengden og sil over i en kopp eller litermål. – Dette er essensen.

    Smelt 150 g smør (trenger ikke klarnes) på svak varme og ha i 1,5 ss tørket kjørvel i det varme smøret (fint med fersk kjørvel, men da tar du det i sammen med estragon senere). Lag et vannbad med en glassbolle (el) over en kjele med vann, vannet må ikke være nær bollen og vannet bør ikke koke – temperatur er viktig her. Ha 3 eggeplommer i glassbollen og pisk inn essensen. Når blandingen begynner å tykne sper du på med smøret (kjenn gjerne på temperaturen til eggeblandingen og smøret – de skal være varme begge to). Dette er en god treningsøkt, men verdt det. Ha i 1 ss finhakket estragon og servèr. 

    Jeg liker å ha ovnsbakte dulchita tomater som et element – ha en klase tomater i en forvarmet ovn. Ta de ut når de begynner å få litt rynker. pensle med olje og strø over litt salt.

     

    Handleliste: 

    • 4 -5 Bakepoteter
    • Solsikkeolje eller annen nøytral olje
    • Kjøttstykke (økologisk selvfølgelig)
    • Egg
    • sjalottløk
    • Pepperkorn ( sort og hvit)
    • Smør
    • Kjørvel
    • Estragon
    • Bladpersille
    • Hvitløk
    • Hvitvinseddik

     

    Server med en frisk italiener, eller en new world pinot – ellers er det ikke å forakte med et godt øl til 🙂

    Mat & drikke
    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Email
    Rune Hagestrand
    • Website

    More Cases

    Artikkel 11. juni 2025

    Hvordan oppnå optimal isolasjon og energieffektivitet i hjemmet

    Artikkel 30. mai 2025

    Si farvel til ujevne plener: Hvordan hagemaskiner håndterer utfordrende plener

    Artikkel 26. mai 2025

    Husk å sende inn dine maibilder innen lørdag

    Artikkel 26. mai 2025

    Nettkasinoer og Norge i 2025: Mellom DNS-blokkering og lisensdebatt

    Artikkel 23. mai 2025

    Vanlige feil på EU-kontroll i Norge – og hvilke bildeler du bør sjekke først

    Artikkel 16. mai 2025

    Nå er våren her – møt den nye årstiden med flotte sommersko

    Artikkel 5. februar 2025

    Skap sterke lokale forbindelser med skreddersydde profilprodukter

    Artikkel 23. desember 2024

    Irske puber – et viktig kulturinnslag verden over

    Artikkel 19. desember 2024

    Hva du bør vite om inkasso

    Artikkel 18. desember 2024

    Blir det deg som skyter blinkskuddet i desember?

    Artikkel 16. desember 2024

    Hvordan velge riktige dører og vinduer til hjemmet ditt

    Artikkel 14. desember 2024

    Så mye tjener journalistene i Aust Agder Blad

    Artikkel 10. desember 2024

    Agder Sparebank har åpnet for Apple Pay

    Artikkel 18. november 2024

    Utforsk GR221 Mallorca for vandring og naturopplevelser

    Artikkel 18. november 2024

    Transformasjonen med skyvedørterrasse

    Artikkel 6. november 2024

    Årets «Før i tida» snart i handelen

    Artikkel 8. oktober 2024

    20. oktober: Årets TV-aksjon går til Barnekreftforeningen

    Artikkel 25. september 2024

    Hvem fortjener kulturprisen i Gjerstad for 2024?

    Artikkel 12. september 2024

    Folkemøte: – Er det en menneskerett å få bo hvor man vil når man blir pleietrengende?

    Artikkel 8. september 2024

    Hvordan velge riktige firmagaver for effektiv markedsføring

    Artikkel 22. august 2024

    Brokelandsheiadagene: Nye matutstillere kommer

    Artikkel 15. august 2024

    Høyres fire løfter til skolestartere

    Artikkel 19. juli 2024

    Slik går du aldri glipp av en Manchester United-kamp

    Artikkel 4. juli 2024

    Færre unge til mekling i Konfliktrådet

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontaktinformasjon:

    Redaktør: Rune Hagestrand
    Telefon: 934 33 700
    E-post: post@igjerstad.no

    Siste Saker

    Nybø Gård: Mange gode minner fra gamle dager

    14. juni 2025

    Folk stimler til Den Lille Dyrehage i dag

    14. juni 2025

    Frekke tyver på ferde i Egddalen

    13. juni 2025
    6,203

    Lokal nettavis for Gjerstad i Agder. Vi har fokus på nyhetsstoff for gjersdølinger ute og hjemme, og muligens også for noen andre :-)

    igjerstad.no

    3 days ago

    igjerstad.no
    igjerstad.no/varsler-omfattende-arbeider-pa-sorlandsbanen/ ... See MoreSee Less

    Varsler omfattende arbeider på Sørlandsbanen - iGjerstad.no - Nyheter fra Gjerstad

    igjerstad.no

    Bane NOR informerer om anleggsarbeid på Sørlandsbanen i perioden 22.06 – 30.06. Arbeidet vil foregå på strekningene Lyser – Gjerstad, Skorstøl – Vegårshei, Vegårshei – Nelaug og Herefos...
    View on Facebook
    · Share

    Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email

    igjerstad.no

    4 days ago

    igjerstad.no
    igjerstad.no/28-sokere-onsker-a-overta-etter-elisabeth/ ... See MoreSee Less

    28 søkere ønsker å overta etter Elisabeth - iGjerstad.no - Nyheter fra Gjerstad

    igjerstad.no

    Elisabeth Aspesæter går som kjent av som leder av Gjerstad Frivilligsentral i sommer. Nå er søknadsfristen på jobben som ny leder av frivilligsentralen ute, og hele 28 søknader har kommet inn. H...
    View on Facebook
    · Share

    Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email

    igjerstad.no

    4 days ago

    igjerstad.no

    Photo

    View on Facebook
    · Share

    Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email

    igjerstad.no

    4 days ago

    igjerstad.no
    igjerstad.no/meninger-statlig-rikdom-gir-ikke-lykkeligere-nordmenn/ ... See MoreSee Less

    Meninger: - Statlig rikdom gir ikke lykkeligere nordmenn - iGjerstad.no - Nyheter fra Gjerstad

    igjerstad.no

    Oljen gjorde Norge til et av verdens rikeste land. Velferdsstaten ble styrket, og økonomien vokste. Likevel kjenner mange nå på et liv som ikke føles lettere – bare dyrere, mer krevende og mer u...
    View on Facebook
    · Share

    Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email

    igjerstad.no

    1 week ago

    igjerstad.no
    igjerstad.no/bjornis-kommer-til-gjerstad/ ... See MoreSee Less

    Bjørnis til Gjerstad for å åpne brannstasjon - iGjerstad.no - Nyheter fra Gjerstad

    igjerstad.no

    Den nye brannstasjonen i Gjerstad skal høytidelig åpnes torsdag 19. juni. Fra kl. 14.00 er alle velkommen til å se nærmere på anlegget på tomten der Gjerstad skole tidligere stod. For de minste ...
    View on Facebook
    · Share

    Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email

    Facebook Instagram
    • Home
    • Buy Now
    © 2025 No Limit Events AS

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Scroll Up