Demenskoret på NRK har gitt et etterlengtet innblikk i hvordan sang og musikk påvirker vitalitet og følelser. Det gir unike opplevelser å få synge i fellesskap med andre.
Samhold, inkludering og fellesskapsopplevelser, er noe av det som ofte mangler i demensomsorgen. Det gjøres mye godt, men mange eldre er fremdeles understimulert og passive, og mangler gode aktivitetstilbud hvor de kan erfare at livet fremdeles er verdt å leve. Ingen mennesker mister verdi, selv om de mister funksjoner. Alle, og især de mest sårbare av oss, skal oppleve at de er verdifulle, at de er inkludert, og regnet med.
Flere store kommuner har startet opp demenskor etter serien på NRK. Men hva med oss som er mindre kommuner og har færre ressurser å spille på?
Er det mulig at vi i Gjerstad kommune snakker med en eller to nabokommuner for å drøfte muligheten for å kunne etablere demenskor?
Det er viktig at det legges til rette for deltakelse i meningsfulle aktiviteter sammen med andre, uansett funksjonsnivå. Forskning viser at sang og musikk har en stimulerende effekt på hjernen, og sanger som mennesker har lært i oppvekst og voksenliv, representerer ressurser som kan bistå oss når kognitiv svikt inntreffer.
Gjennom ressursorientert tilnærming kan sang gjøre sin gode gjerning, for gjenkjennelse skaper mestringsopplevelser for personer med demens. Lista over de gode virkningene som sang bidrar til, er lang.Sang bidrar blant annet til å:
- motvirke fremmedgjøring.
- se mennesket bak sykdommen.
- styrke enkeltmenneskets identitet og selvfølelse.
- levendegjøre minner.
- holde den enkeltes livshistorie levende.
Tenk om vi i små kommuner kunne snakke sammen om dette og etablere et demenskor sammen!
Jeg blir gjerne med på å bidra for å få dette til.
Tone H. Strat
Ordførerkandidat, Gjerstad KrF