For de fleste er sommerferien noe man ser frem til. Endelig tid til å være mer sammen med sine nærmeste, kanskje reise på ferie eller gjøre noe man ellers ikke har tid til.
Men for noen er dessverre ferietiden et mareritt. Ferier er høytid for vold i hjemmet. Familien er samlet over lenger tid og kanskje drikkes det mer alkohol enn normalt. Det er forferdelig at noen blir utsatt for grov fysisk og psykisk vold av den som skal være ens nærmeste. Verken barn eller voksne skal leve utrygt i sitt eget hjem i frykt for å bli utsatt for vold. Vold og overgrep gir store lidelser for folk, og det har store negative konsekvenser for samfunnet vårt. Vi vet også at vold mot barn kan få store konsekvenser videre i livet.
De fleste partnerdrap begås av partner med tidligere voldshistorikk. Vi må gjøre mer både for å forebygge at volden skjer, for å stoppe volden og for å sørge for at det får konsekvenser for dem som utøver vold. Det trengs bedre kunnskap om vold i nære relasjoner i kommunene. Barnehager, skoler og helsetjenesten må vite hvilke tegn de skal se etter. Voldsutsatte må enkelt finne frem til tilbud, og tilbudet må være godt når en voldsutsatt søker hjelp.
Saker om vold i nære relasjoner er ofte vanskelige å etterforske. Selv om vold i nære relasjoner ikke skal være en privatsak, blir for mye skjult bak husets fire vegger. Vi må styrke politiet med flere folk, og de må få tid til å jobbe med disse krevende sakene.
I alt for mange saker er det offeret som tar ansvaret og belastningen det er å bære voldsalarm. Når offeret må bære voldsalarm, er det mange som føler seg utrygge og som er redde for at politiet ikke vil rekke å komme frem i tide etter at alarmen er utløst. Ansvaret for volden må plasseres der det hører hjemme: Hos voldsutøveren. Bruken av omvendt voldsalarm må økes. I tillegg må det bli enklere å pålegge en voldsutøver evigvarende kontaktforbud. Hensynet til offeret må vektlegges mer.
I tillegg må vi alle være på vakt om vi ser noen som er utsatt for vold i hjemmet. Sanitetskvinnene har nå en kampanje for å spre kunnskap om håndsignalet som viser «jeg trenger hjelp». Om flere kan dette signalet, kan vi hjelpe flere som er utsatt. Er du selv utsatt for vold, husk at du kan få hjelp, for eksempel gjennom VO-linjen: 116 006.