Kerstin Flaten er listekandidat for Gjerstad Høyre.
Kerstin Flaten er listekandidat for Gjerstad Høyre.

- Ensomhet kan ramme de fleste

- Ensomhet er noe av det tyngste et menneske bærer alene. 
// Kerstin Flaten, listekandidat Gjerstad Høyre

Ensomhet er ikke det samme som å være alene. Alle mennesker trenger både å være alene og være sammen med andre. Mange har det bra og trives alene, men trenger litt sosial kontakt. Ensomhet er følelsen av å være alene uten selv å ville det. Gjerstad er en liten kommune hvor vi de aller fleste av oss har det trygt og godt. Vi stiller gjerne opp for hverandre når det trengs, vi har gode kommunale tjenester, mange fritidsaktiviteter gjennom lag og foreninger, flott natur som er tilrettelagt med badeplasser, turløyper både vinter og sommer osv. osv.

 

Ensomhet og utenforskap er et stadig økende problem i samfunnet vårt. Spesielt mange unge føler på fortvilelse og ensomhet, men også mange voksne og eldre sliter. Det kan være perioder i livet hvor  man har behov for å være alene og selv velger å trekke seg tilbake for å søke ro og ettertanke. Det er vondt å kjenne på fortvilelsen ved å føle seg mislykket og stå utenfor alle andre. Det å ikke ha noen å dele følelser og tanker med er tungt. Da er det lett å isolere seg og man kommer inn i en vond sirkel." Hva er galt med meg"? Ingen vil være sammen med meg. Alle andre får det til, bare ikke jeg.  Skam er ofte knyttet til ensomhet. "Hvem vil være venn med en taper"?

 

Depresjon og selvmordstanker følger ofte med. Dette er ikke noen unik følelse. Mange har det sånn. Ensomhet er noe av det tyngste et menneske bærer alene. I bygda vår er det også noen som sliter med ensomhet og utenforskap. Det er ikke alltid så lett å få øye på det. Vi kan heller ikke gjette oss til hvordan andre har det.

 

Men la oss se oss litt rundt. Kanskje er det noen der vi bor, jobber, går på skole, kanskje noen i familien som strever. Kanskje vi må våge å bli kjent med hverandre, tåle å lytte, uten straks å komme med løsninger. Ofte er det bare små ting som skal til for at noen skal føle seg verdsatt. For eksempel: å møte et blikk, ta en telefon, by på en kopp kaffe eller bare gjøre noe uten å overtenke. Tenk å ha bursdag eller være syk uten å få så mye som en hilsning. Ja, det er faktisk de som opplever det rundt oss.

 

I Høyres formålsparagraf står det bl.a. at «Alle mennesker er født forskjellig, men med samme ukrenkelige verdi». Høyre ser på inkludering som et samfunnsoppdrag. Enkeltmennesker, lokalsamfunn og arbeidsgivere må sammen bidra til at ingen står utenfor.

 

Vi trenger hverandre med alle de gode ressursene vi har. Det finnes mange muligheter gjennom lokale lag og foreninger, frivillighetsarbeid, dugnadsarbeid osv. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe. I trygge fellesskap får vi muligheter til å lære hverandre å kjenne, utvikle oss som mennesker og ikke minst føle at vi er med i fellesskapet.

 

Kerstin Flaten
listekandidat Gjerstad Høyre.

Flere saker

"Struguras" fra Moldova underholder i forbindelse med 15-årsjubileet.

Norge-Moldova er 15 år - feirer med jubileumskveld på Abel skole

Kommunestyret i Åmli debuterte torsdag med direkteoverføring av sitt kommunestyremøte.

Look to Åmli!

Grethe Dalens bedrift Gjerstadbakeren er med i konkurransen om å bli "Årets Bakeri 2020". Foto: Facebook.

Gjerstadbakeren nominert til Årets Bakeri

Det ventes store snømengder i Gjerstad til helgen.

Snømengden i helgen er noe nedgradert

Arne Thomassen og Rune Hagestrand. Foto: Mona Hauglid.

- Ja takk, begge deler!

Illustrasjon: Facebook

Mens vi venter på Grenlandsbanen

Kan Biltema-kjeden være interessert i Brokelandsheia? Foto: Facebook.

Kan Brokelandsheia være aktuell for Biltema?

Agder Arbeiderparti protesterer mot svekket togtilbud i distriktene. Illustrasjonsbilde.

- Høyre sin ideologiske iver etter privatisering gir oss et dårligere togtilbud