En gruppe pensjonerte lærere er ute i media og advarer politikerne mot den forestående endringen av skolestrukturendringen i Gjerstad og maner til omkamp. I ensidige negative ordelag beskrives rådmannens saksfremlegg som «antakelser» og synsing». Rådmannen og økonomisjefen underbygger i sitt forholdsvis klare at økonomi ikke er en grunn for å gå imot en ny og endret skolestruktur. Forhåpentligvis vil rådmannens svar være oppklarende for alle som er interessert i skolens fremtid i Gjerstad, også for de pensjonerte lærerne.
I kommunestyret må vi fokusere på hvordan vi best står rustet til å takle utfordringene som vi vet vil komme. Vi må iverksette tiltak for å sikre innbyggerne gode tjenester også i fremtiden, ikke minst siden antall eldre er sterkt økende. Jeg går ut fra at de pensjonerte lærerne ikke vil akseptere å «gå for lut og kaldt vann» den dagen de selv får behov for kommunale tjenester.
Vi har ikke råd til å fortsette som i dag
De pensjonerte lærerne hevder at de ikke kan være tvil om at bygging av nytt skolebygg og ny hall vil være svært belastende for kommunens økonomi. Min påstand, som underbygges av rådmannen, er det stikk motsatte. Vi har rett og slett ikke råd til å drive skole slik vi har gjort de siste generasjonene. Ved å bygge ny skole og ny flerbrukshall vil de årlige driftskostnadene i skolesektoren gå ned. Dermed vil andre enheter faktisk kunne tilføres mer midler, ikke mindre, slik lærerne påstår. At vi i Gjerstad med dagens skolestruktur bruker mye mer på skoledrift enn snittet av sammenlignbare kommuner burde få noen bjeller til å ringe, også hos de pensjonerte lærerne. I alle fall om de tenker kommunen som helhet slik vi politikere må gjøre.
Hva er viktigst for elevene?
Jeg håper de fleste småbarnsforeldre deler mitt syn på at det viktigste for deres barn er at kvalitet i læringen prioriteres foran uteområder og solforhold. Lek og moro er viktig og utviklende for barn og unge, det er vi enige i, men det burde være nok tid igjen på døgnet til å få utfoldelse for dette utenom skoletiden. Fysisk fostring vil både flerbrukshall og svømmehall dekke behovet for, og vi har god nok plass i bygda til at det går an å ta med barna på skoleturer og ekskursjoner i nabolaget.
Samtidig har elever gått på skole på Sunde i «alle år», uten å ta skade av dette. Både det nåværende og ikke minst det kommende skoletilbudet med flerbrukshall er av en helt annen klasse enn det tidligere elever på Sunde har blitt tilgodesett med.
Et tøft arbeidsmarked krever kompetanse
Dagens arbeidsmarked krever mer kompetanse enn tidligere, og dette må vi legge til rette for allerede i grunnskolen. Som fylkestingspolitiker ser jeg mange elever i videregående skole som dropper ut. Flere av dem har for dårlig grunnlag fra grunnskolen for å klare å gjennomføre videregående. Ved å utnytte besparelsene med en ny skolestruktur kan man skaffe seg et handlingsrom som evt. kan brukes til å prioritere ekstra støtte til dem som trenger det mest.
La oss begrave kretsgrensene
Alt har sin tid, og tiden for å drive skole på tre ulike steder i Gjerstad er utgått på dato. I et av årene som kommer vil elevtallet ved Gjerstad skole kun ha tre elever i klassen. Dette kan umulig være bra, verken for kommunens økonomi eller for elevene selv. Samtidig har bygda godt av alle tiltak som kan bidra til å få begravd kretsgrensene en gang for alle. Gjerstads 2500 innbyggere har alt å tjene på å stå sammen.
Rune Hagestrand