Fredrik Jensen er APs fraksjonsleder for utdanning i Agder fylkeskommune. Foto: Agder Fylkeskommune.
Fredrik Jensen er APs fraksjonsleder for utdanning i Agder fylkeskommune. Foto: Agder Fylkeskommune.

Arbeiderpartiet reagerer på regjeringens forslag om fritt skolevalg

- Arbeiderpartiet advarer mot konsekvensene fritt skolevalg får for skolene i Østre Agder
// Fredrik Jensen, Agder Arbeiderparti
 

Arbeiderpartiet reagerer kraftig på at regjeringen nå ønsker å overstyre fylkeskommunen en ordning som vi ikke ønsker. Fylkestinget i Agder har vedtatt ett prinsipp om at elevene skal få ett tilbud ved sin nærskole.

Arbeiderpartiet mener at vi som er folkevalgte i fylket kjenner våre utfordringer best og en overstyring fra regjeringen i Oslo vil kunne bidra til økt sentralisering og utviklingen av A- og B-skoler.
Det er skuffende at regjeringen vil overkjøre lokalt selvstyre og hindre fylker som Agder i å lage modeller som er mer rettferdige og bedre for elevene enn karakterbasert opptak. Fylkesadministrasjonen har gitt faglige argumenter for at karakterbasert opptak kan føre til sterkere segregering, større forskjeller i skolen og økt frafall. 

Hele Norge ser ikke ut som Oslo og vi har i Agder en desentralisert skolestruktur som er viktig for oss i Arbeiderpartiet. Det pågår nå en stor debatt om tilbudsstrukturen 2021, der Arbeiderpartiet er tydelig på at vi ikke ønsker å legge ned tilbud i regionen. 9 av 11 fylker i Norge har ikke en modell med karakterbasert inntak, dette fordi vi er unike regioner som har selv best kjenner vårt fylke.

Et forslag om fritt skolevalg vil bidra til enda større sentralisering og bidra til en rasering av de eksisterende tilbudene. Arbeiderpartiet har vært tydelig på at vi ikke ønsker å legge ned tilbud ved skoler som Tvedestrand VGS eller Risør VGS. Vi vil heller foreslå en styrkning ved at vi også mener at Risør bør tilby det nye faget Informasjonsteknologi og Medieproduksjon. Jeg reagerer også på at regjeringen med Venstre, KrF og Høyre forsøker å endre en sak etter de tapte da fylkestinget behandlinget inntaksforskriften om skolevalg.

Arbeiderpartiet ønsker at videregående skole i Agder fortsatt skal bidra til at elever gjennomfører og kommer seg i arbeid og at vi skal bli enda bedre på dette.

- Et viktig prinsipp for Arbeiderpartiet er at du skal kunne ta videregående utdanning i nærheten av der du bor. Med karakterbasert opptak vil man risikere at elever må flytte ut av regionen for å ta den utdanningen de ønsker. Jeg vil at elevene i den Østre delen av Agder har varierte tilbud ved de videregående skolene. Arbeiderpartiet mener derfor at det beste vi kan gjøre for elevene er å sikre at elevene får et godt utdanningstilbud også i distriktene og jobbe for at flere gjennomfører videregående skole. Karakterbasert opptak er en avsporing og en ideologisk kamp fra høyresiden som ikke har elevenes beste i fokus, sier fylkesleder i Arbeiderpartiet, Gro Bråten.

 

Fredrik Jensen,
medlem i fylkeskommunens hovedutvalg for utdanning og kompetanse.

 

Flere saker

Vassendgutane er igjen klare for Gjerstad LIVE. Arkivbilde

Satser på ny utgave av Gjerstad LIVE 1.mai i år

Tore og Bjørn i ferd med å produsere lavkarbo-pølser på Eurospar Brokelandsheia.

Eurospar Brokelandsheia introduserer "slankepølser"

Kim Akselsen har store planer for utvikling av næringsareal på Hestemyr i Risør.

Gjersdøling satser på næringsutvikling i Risør

Nå er det ekstra gode priser på materialpakker hos Gryting Trelast. Foto: Facebook.

Gryting Trelast har nyttårsrydding på lageret

Marit Rønningen ble den første som fikk koronavaksine i Gjerstad. Foto: Inger Løite.

Marit (90) fikk den første koronavaksinen i Gjerstad

Vaksineringen av Gjerstads innbyggere er under forberedelse. Illustrasjonsbilde: Depositphotos.com

Info om koronavaksinering i Gjerstad

Flaskeinnsamlingen til polentur må utsettes pga. koronarestriksjoner. Illustrasjonsbilde.

Oppfordrer folk til å spare på tomflaskene til etter 18. januar

Salg av vin øker mer enn salg av brennevin viser årets omsetningstall fra vinmonopolutsalget på Brokelandsheia. Illustrasjonsbilde: Depositphotos.com

Solgte 170 000 liter på Brokelandsheia i 2020