Illustrasjonsbilde: Depositphotos.com
Illustrasjonsbilde: Depositphotos.com

- Folk skal utdannes til jobb, ikke arbeidsledighet - styrk yrkesfagene!

- Vi kan ikke spå om fremtidens arbeidsliv, men vi vet at det vil være behov for gode fagarbeidere.
//Marius A. Nilsen, Agder FrP

Ungdom må få velge en utdannelse som gir dem jobb! Fagbrev er nå mer etterspurt enn mastergrad. 6 av 10 bedrifter i NHOs kompetansebarometer oppgir at de har behov for folk med yrkesfagutdanning.  

Det blir viktigere og viktigere å sørge for at ungdom tilbys utdannelser som er etterspurt i arbeidsmarkedet, og utdanning til arbeid er Fremskrittspartiets fremste prioritering innen utdanningsfeltet.

 

For industrifylket Agder er det viktig for verdiskapingen at flere elever velger yrkesfag. Elever som har gått yrkesfag kommer seg tidlig ut i arbeid, slipper store studielån, får lære seg et fag inngående, lønnen er ofte bra og man har mulighet til å starte egen bedrift hvis man står på.

 

Vi må alle bli flinkere til å løfte frem alt det positive med yrkesfagene, istedenfor at alle skal ha mastergrad. 

 

Kombinasjonen av dyktige realister og fagarbeidere har sørget for den velstanden folk flest har i dag. Verdiskaping er umulig uten gode yrkesutdannelser. For FrP er det viktig å få løftet frem yrkesstolthet, og at fag- og svennebrev skal få den statusen det fortjener.

 

I det praktiske og verdiskapende arbeidslivet er yrkesfagene etterspurt. Derfor må vi både opprette flere skoleplasser på yrkesfag, og sørge for at elevene får lærlingplasser.

 

Fremskrittspartiets fem grep for bedre yrkesfag

  • Fjerne arbeidsgiveravgiften på lærlinger
  • Styrke hospiteringsordningen for yrkesfaglærere. Et konkret tiltak er å reservere to til tre plasser i hver klasse på Industrifagskolen til yrkesfaglærere. Disse vil da få en oppdatering i tråd med det industrien trenger, og blandede klasser gir bedre grunnlag for å danne relasjoner mellom skole og næringsliv.
  • Sørge for at det etablereres prøveforsøk etter Steigenmodellen i alle fylker.
  • Sørge for at det etableres faste systemer der bedriftene rapporterer behovet for lærlinger til opplæringskontorene. Det skal være disse tallene som blir lagt til grunn når fylkestinget utvikler utdanningstilbudet, slik at utdanningstilbudet blir i overensstemmelse med hva arbeidslivet trenger.
  • Innføre krav om bestått grunnskole for å starte på videregående skole, i praksis ved at elevene minst har karakter 2 i norsk og matematikk.

 

Vi kan ikke spå om fremtidens arbeidsliv, men vi vet at det vil være behov for gode fagarbeidere. Teknologien er ikke klar til å overta jobben til snekkeren og helsefagarbeideren, og da trenger vi flere som tar yrkesfag, og flere som fullfører. Hvis ikke stopper Norge!

 

Marius A Nilsen
1.kandidat Agder FrP – Aust-Agder valgkrets

Flere saker

Ordfører Inger Løite delte ut premier til vinnerlaget fra 7. klasse, som vant pizza til hele klassen.

Kreative ungdommer på Abel skole

På lørdag er det klart for årets Gjerstadmarsj. Illustrasjon: Depositphotos.com

Gå Gjerstadmarsjen på lørdag

Apotek1 på Brokelandsheia. Arkivbilde.

Venter vaksineboom på apoteket

Mikkel fra Broiler tester ut eksklusive grillspyd fra Eurospar Brokelandsheia.

Mikkel fra Broiler testet ut gourmetkjøtt fra Tore & Co

3 av 4 deltakere fra Gjerstad i NM-rulleskiskyting på Lillehammer denne helgen. Foto: GIL

NM i rulleskiskyting på Lillehammer

Har du lyst til å spille med denne gjengen? Bli med 16. og 17. oktober. Foto: Privat.

Har du lyst til å spille/synge i band?

Små og store idrettsutøvere kan igjen starte opp med vanlige treninger og konkurranser igjen. Illustrasjonsbilde: Depositphotos.com

- Hurra, idretten har gjenåpnet!

149 abonnenter på det kommunale vannverket i Gjerstad har ikke installert vannmåler. Illustrasjonsbilde: Depositphotos.com

149 abonnenter i Gjerstad har fortsatt ikke installert vannmåler