Forfatter Evie K. Lønne med sin nye bok "Gamlestaua i Egddalen
Forfatter Evie K. Lønne med sin nye bok "Gamlestaua i Egddalen

Evie K. Lønne har skrevet bok om Gamlestaua i Egddalen

Boka er en historisk skildring av livet i Egddalen fra tidlig på 1900-tallet.


Gjerstadstaua i Egddalen. Foto: Privat

- Hva var grunnen til at du valgte å skrive denne boka?
- Jeg hadde et stort ønske om å vise folk historien om Gamlestaua, om hva som skjer med staua nå og historien rundt staua fra tidligere. Som tittelen på boka tilsier, så er det jo Gamlestaua som er hovedfokus og familien min. Men så ønsket jeg å utvide, så da ble det til at jeg har skrive litt om Egdalen og området rundt også.

 

Boka inneholder masse bilder, både nye og gamle.  For de som kjenner meg er det vel ingen overraskelse at boka er skrevet på min egen språkvariant,  "Gjersdask" sier Evie. Jeg hadde også et stort behov for å gi mitt bidrag til frigjøringsdagen i år, derfor har det vært nøye planlagt at boka ble signert 9.april 2020 og "utgitt" 8.mai 2020, sier Evie. Prosjektet hennes med å restaurere Gamlestaua har for øvrig fått støtte fra kulturminnefondet de siste to årene, på til sammen 150 000 kroner.

- Boka har jeg jobbet med siden i fjor sommer, men den er satt sammen i vår. Om ikke boka inneholder altfor mye tekst, så har det vært viktig at det som blir skrevet er riktig. Mange koselige og gilde samtaler med flere gjersdølinger. Utallige "chatter" med Olav Ulltveit-Moe, en skroll med Marit Bråten, en telefon med Kristen Flaten for å nevne noen. Boka selges kun privat, da jeg i første omgang tenkte at denne kun var av interesse for familien. Nå har imidlertid  flere har vist interesse og det er jo veldig gildt, sier forfatteren. I følge hennes innlegg på Facebook er prisen på boka kr. 330,- 

Egen markering på frigjøringsdagen
- I dag er det frigjøringsdagen og da skal jeg og sønnen min, Thomas ha en veldig enkel markering nede ved Gamlestaua. Vi skal opp til bautaen ved Gjerstad kirke og legge ned  tre røde roser. Bjørgo Presthagen, bror til mommo og Kittil Myrland, bror til bessa, falt begge under krigen. Dette markerer vi hvert år og er blitt en tradisjon i vår familie, avslutter forfatteren.

Flere saker

Moe Odin er nyvalgt medlem i travsportens Hall Of Fame

Moe Odin innlemmet i travsportens Hall Of Fame!

Ordfører Inger Løite

Vil tilby kommunal koronastøtte til lokale bedrifter

Varaordfører Steinar Pedersen.

Foreslo to nye tiltak i kommunestyremøtet

8 idrettsstipender til unge talenter i Agder

 Nils Harald Reiersen i Den Lille Dyrehage.

- Tusen takk i en krevende tid!

Gratis studietilbud hos Universitetet i Agder

Gapahuken ved Sigderdammen. Foto: Gjerstad JFF

Gjerstad JFF med nye lavterskeltilbud til familier

Foto: Gjensidigestiftelsen.no

Vil du glede barn og unge med en aktivitet i sommer?