Det virker til å være en trend i landet, spesielt i de mindre kommunene, at antall medlemmer i styrende organer blir redusert.
Grunnene for slike endringer kan være flere, men en manglende interesse for å delta i politisk arbeid, samt å spare penger kan nok ha betydning for hva man velger.
Kommunestyret i Gjerstad var opprinnelig på 21 representanter, men ble redusert til 17 før kommunevalget i 2015. I 2018 ble det på nytt vurdert å redusere antallet ytterligere, men dette fikk ikke flertall den gang.
Neste torsdag kommer saken opp igjen på nytt, og det ventes at noen partier vil foreslå en reduksjon til 15, 13 eller kanskje helt ned på lovpålagt minimumsnivå, 11 representanter.
Argumenter for en reduksjon kan være at man får et organ det blir større kamp fra de mest engasjerte politikerne for å få en plass i. De siste årene har manglende engasjement blant de folkevalgte vært ganske tydelig. Kommunen vil være tjent med gode diskusjoner og meningsbrytninger fra engasjerte politikere i kommunestyret. En reduksjon i antallet vil derfor kunne vitalisere kommunestyret.
En negativ konsekvens ved å redusere antall representanter er at de minste partiene vil få større utfordringer med å få nok stemmer til et mandat i kommunestyret. Dermed vil mangfoldet kunne svekkes noe.
Fra 7 til 5 i formannskapet?
Dagens formannskap i Gjerstad er på 7 representanter. Minimumsgrensen etter loven er på 5, så her skal kommunestyret også vurdere plusser og minuser ved en ev. endring av dagens antall.
Kommunedirektøren har naturlig nok ingen innstilling i saken, som er av ren politisk karakter. Følg debatten på
direkten torsdag 20.oktober via kommunens web-TV