Duften av kanelknuter og høstløv gjør noe med meg… Jeg elsker høsten! Fred, ro, levende lys, god bok eller tv, knitring i peisen og boller med noe varmt i koppen.
Jeg er nok ikke først og fremst noen baker, men jeg synes det er hyggelig å kjenne duften av gjærbakst i huset når høsten står på trappene. Noe av det som setter barndomsminnene i sving er den nydelige smaken av ferske kanelsnurrer. Norah svinger seg rundt i nytt bakerforkle og hjelper gledelig til.
Handleliste:
Til deigen:
- 50g Fersk gjær
- 150g Meierismør
- 1 Økologisk egg
- 1ts Kardemomme
- 1ts Salt
- 150g Sukker
- 1/5l Melk
- 1kg Hvetemel
Til fyllet:
- 125g Meierismør
- 125g Sukker
- 3ss Kanel
Til topping:
- 1 Pisket egg
- Perlesukker (etter ønske)
Oppskriften krever tålmodighet (4 timer), men er verdt hvert minutt!
Kjør alt til deigen, unntatt smøret, i en kjøkkenmaskin med eltekrok til deigen har blitt homogen (20 minutter). Ha i smør – litt og litt – og elt i ytterligere 15-20 minutter.
Deigen bør heve i 1,5 time på et lunt sted med et klede over bollen.
Kjevle deigen ut til den er jevn og ca 3-4mm tykk. Smør på fyllet (romtemperert smør, sukker og kanel). Om du ønsker knuter folder du deigen i 3, kjevle på nytt og kutt ca 2cm brede strimler som tvinnes og knytes. Ønsker du snurrer rulles bare deigen sammen og kutt de 3 cm brede, legges på bakeark og etterheves i ca 1,5 timer. Stekes i ovnen på 180C i 20 minutter.
Pensle kanelbollene med egg og strø på perlesukker. Servèr med en god kopp kaffe, helst iført ullsokker og kosebukse – foran peisen.
God helg!