Direktør for folkehelse i Agder fylkeskommune, Vegard Nilsen. Foto: Agder fylkeskommune.
Direktør for folkehelse i Agder fylkeskommune, Vegard Nilsen. Foto: Agder fylkeskommune.

- Kan vi klare kontrollert avvikling av epidemien?

- Lytt til erfarne smittevernfolk!
//Vegard Nilsen, Agder fylkeskommune

Vi hørte sterke beretninger fra Italia på Dagsrevyen 1. april om pasienter som lå og ble langsomt kvelt uten tilstrekkelig hjelp. Det er slike tilstander vi med dagens tiltak har som mål å unngå i Norge og på Agder. Vårt mål er å få til en kontrollert avvikling av denne epidemien, det vil si at vi drar den passe langt ut i tid slik at bølgetoppen blir passe høy for våre sykehus og våre kommunale helse- og omsorgstjenester. Da oppnår vi at de som har nytteverdi av sykehus- og intensivbehandling får tilbud om dette, noe de ikke klarer i Italia nå.

 

Nå har vi full kontroll på de koronasyke som alle blir godt håndtert. Belastningen på sykehusene er liten og det ser ut til at det ikke øker fra dag til dag. Dette tilsier at vi per nå har et reproduksjonstall (R) rundt 1. Reproduksjonstallet sier hvor mange en gjennomsnitts syk koronapasient smitter. Når dette er 1 vil vi ha like mange syke fra uke til uke. Er R mer enn 1 vil pasienttallene stige fra uke til uke inntil vi når toppen av epidemien når en tilstrekkelig stor andel av befolkningen er blitt immune. Det betyr at vi har noe å gå på, vi kan slippe opp noe slik at vi får en R på 1,2-1,3 slik at vi får avviklet epidemien litt raskere og dermed blir en befolkning med tilstrekkelig flokkimmunitet.

 

Hvis det skal slippes opp er det svært viktig at hver enkelt av oss ikke avgjør hva som skal slippes opp. Vi snakker om hårfin balansering hvis vi som nasjon skal klare kontrollert avvikling. Derfor er det svært viktig at vi er lojale mot de til enhver tid gjeldende restriksjoner for å begrense smitten. Vi ønsker alle å få god behandling dersom vi er så uheldige at vi er blant de få av oss som blir alvorlig syke av koronaviruset. Norge ligger godt an til å kunne klare dette i og med at regjeringen var tidlig ute med kraftfulle tiltak 12. mars. Men denne epidemien kan sammenliknes med en maraton, vi er bare så vidt i gang med løpet, så skal vi lykkes helt ut med å unngå italienske tilstander så kreves samhold og utholdenhet av oss alle i mange måneder fremover. Min anbefaling i disse påsketider er; lytt til erfarne smittevernfolk.

 

 

Vegard Nilsen
Direktør for folkehelse Agder fylkeskommune

 

 

Flere saker

Marcus Langmyr hevder seg godt i årets norgescup i leirdueskyting. Foto: Facebook

Imponerende leirdueskyting av Marcus Langmyr

Magnus Sørbø fikk en stor gavesjekk etter sin andreplass i dag.

Magnus ble nr. 2 i Norgescupen i Trondheim

Adina Limyr er her avbildet sammen med fire av fem barnebarn i forbindelse med 100-årsdagen i 2016.

Adina fyller 104 år!

Nybygget på Solem skytebane er i ferd med å bli ferdig. Foto: GJJF.

Nybygg på Solem med moderne teknologi

Ove Støylen kommer til Holmen Gård fredag 14. august.

Ove Støylen klar for Holmen Gård 14. august

Fotballbanen på Klokkargården er klargjort for høstsesongen.

Klokkargården er klar for seriespill - her er kampoppsettet

Brokelandsheia Blomster og Garn. Foto: Finn.no

Brokelandsheia Blomster og Garn til salgs

Helena Trydal har vært misjonær på Madagaskar i en årrekke. Foto: Gjerstad Menighet

Gjerstad Menighet støtter "Sammen som kirke i hele verden"