Du trenger:
- Kjøkkenmaskin eller pølsemaskin
- Svinetarmer
- 1kg svinekjøtt (fettrikt)
- 300g storfékjøtt
- 2 ss meierismør
- 1ts finhakket rosmarin
- 2stk mellomstore gule løk
- 2fedd hvitløk
- 1/2 ts malt nellik
- 1 ts malt ingefær (tørket)
- 4-5 einebær (mortes)
- 1 klype karve
- 2-3 ss salt
- 1 ss Kvernet pepper (sort og hvitt)
- 1 dl helmelk
- 1,5 dl godt juleøl (jeg brukte Aass Vellagret)
Fremgangsmåte:
Kjør kaldt vann igjennom tarmene og la de ligge i kaldt vann med en liten skvett eddik.
Finhakk løken og hvitløken (gjerne i mixer) og stek lett i pannen med en god klatt godt smør til det blir blankt (ikke stekefarge). Ha i karven og finhakket rosmarin. – Sett løken til avkjøling. Ikke vask pannen enda…*
Kvern kjøttet – storfékjøttet kan kjøres 1 gang, og svinekjøttet 2 ganger gjennom mellomgrov kvern – du kan godt kjøpe kjøttet ferdig kvernet, da sparer du masse tid.
Ha alle krydderne og den avkjølte løken i farsen og jobb det hele sammen – du kan bruke kjøkkenmaskin men jeg foretrekker å bruke hendene. Når alt er blandet godt sammen har du i melk og øl – ikke ta alt på en gang – farsen skal ha en fin konsistens og ikke for bløt – reduser mengden melk om nødvendig.
Lag en ørliten bolle av farsen, stek den i pannen – smak til! salt, pepper og krydder etter ønske.
Tre tarmen på pølsemaskinen. ikke knyt endene før på slutten, der må slippes ut litt luft. Man bør være 2 for denne jobben – en til å stappe og en til å ta imot. Helene, min niese på 10 år, hlalp meg – dette er kjempegøy for barna 🙂 Fôr på med farsen i ønsket tempo og lag pølser etter eget ønske mht. lengde og tykkelse.
* Fyll stekepannen/kjelen du har stekt løken i halvfull med vann og kok opp – sett platen på minimum, ha i et par laurbærblad og noen einerbær (kan sløyfes) – ha i pølsene og la de trekke i 10 minutter.
Denne pølsen passer til både pinnekjøtt og ribbe – eller for seg selv som «Bangers and Mash» (pølse og potetmos)