INGENTING SLÅR FARMOR ELNAS KJØTTKAKER!
Til ære for vår kjære farmor (mormor) har jeg valgt å legge ut kjøttkakeoppskriften som begynner å nærme seg like gode som hennes – Farmor var kjent for «slump» og oppskrifter var vanskelig å forstå noe utav…
Kjøttkakene:
- Karbonadedeig (400g) knas sammen med
- 1 egg,
- 1ss hvetemel,
- 1ts salt,
- 1ts pepper,
- 1 finhakket gul løk,
- 1ss Worshester saus (min greie).
Form kjøttkaker med en skje som dyppes i vann imellom.
Kålstuing:
Lag en tykk hvit saus av 50g smør og 1-1,5 dl hvetemel – spe med helmelk til ønsket konsistens. Smak til med salt, hvitt pepper og muskatnøtt. Kok opp en stor kjele med vann – ha hakket kål i ca 2 minutter – sil av vannet og tørk lett med et kjøkken håndklede og vend inn i den hvite sausen. (Dette maula jeg som liten… beste jeg viste)
Tyttebær:
Kok opp 1 kopp sukker og 2 kopper vann – ha litt av laken over fryste eller ferske tyttebær og kjør lett med en stavmikser til ønsket konsistens.
Potetene::
Dette er mandelpoteter – kok opp i saltet vann (med skall) og skru ned varmen – mandelpotetene skal trekke, IKKE koke i ca 20min.
Sausen:
Når kjøttkakene skal stekes har jeg en god klatt smør i pannen på medium + varme. Når kjøttkakene er stekt har jeg en spiseskje hvetemel over skyen og rører inn. Spe med en god kjøttkraft. La den koke til rett konsistens før du smaker til med salt og pepper. Så har du i kjøttkakene i sausen så de kan ligge å trekke til de er gjennomvarme.
Selv om denne oppskriften kommer nå vil dere neppe se mye mer typisk «husmannskost», men grunntanken er den samme. Ha en fantastisk helg. Neste helg kommer oppskrift på hjemmelagede pølser til jul.
Husk at julen skal være en koselig tid – stress ned og nyt dagene fremover
Min inspirator til god hjemmelaget mat har vært min farmor. Hvil i fred Elna Lunden.
#matigjerstad