Det meldes nemlig om at årets tilgang på sopp er langt over det vanlige. Nå som høsten nærmer seg er det flere som tar turen ut i skogen for å samle sopp til søndagsmiddagene utover høsten og vinteren. Sopp og vilt hører ofte sammen, og det kan være greit å ha sopp på lager til jaktsesongen starter for fullt i oktober. Sopp kan fryses eller tørkes, slik at man kan bruke dette gjennom hele vinteren.
I skogene rundt Brokelandsheia er det mange som hvert år finner store forekomster av «skogens gull», kantarellen. Dette er nok også en av grunnene til at det nettopp er en kantarell i Brokelandsheias logo.
De siste 16 årene Brokelandsheiadagene har vært arrangert har en rekke av utstillerene benyttet anledningen til å finne velsmakende sopp til kveldsmiddagen. I år, som arrangementet er avlyst er det derfor enda større muligheter for alle andre til å forsyne seg av skogens spisskammers på Brokelandsheia. Det finnes flere steder i bygda med god tilgang på sopp, så det er bare å ta seg en tur!
Pass på at du velger spiselig sopp
De fleste som er vant til å finne sopp i naturen er nok også klar over hvilke sopptyper som er spiselig og hvilke som ikke er det. Er i år første gangen for deg, anbefaler vi å besøke nettstedet www.soppkontroll.no for å være sikker på at du ikke spiser noe som kan være farlig. Her finner du bilder og beskrivelse av de mest vanlige soppene i norske skoger.
På nettstedet står det bl.a. oppført en liste med nyttige tips før du drar på sopptur:
Utstyr
Det er ikke mye utstyr du trenger for å gå på sopptur. Her er det du bør ha med deg:
- En soppkurv, en stiv papirpose eller en boks du har festet en bæresele til
- Et par plastbeger (f.eks. druebeger el.l.) der du kan legge sopp du ikke er sikker på er spiselige. De giftigste soppene bør ikke være i nærheten av spiselig sopp, da selv små mengder kan gjøre deg svært syk. Derfor er det smart å sortere sopp samtidig som du plukker dem.
- En liten rotkniv/kjøkkenkniv
- En børste, f.eks. en tannbørste eller liten malekost
- En soppbok. Merk at denne ikke bør være for gammel. Det kommer stadig ny informasjon om sopp og forgiftning.
- Husk å kle deg for vær og føre. Ta med en matbit og noe å drikke, så kan du ta en rast i skogen.
Hvilken sopp skal du se etter?
- Alle sopp med myke pigger og lyse hattefarger er trygge å spise. Disse kalles matpiggsopper. Blek piggsopp og rødgul piggsopp er to eksempler.
- Rørsopper ser nesten ut som de har en svamp under hatten. Ingen av disse soppene er giftige, men noen av dem smaker ubehagelig og andre trenger spesialbehandling før de kan spises. Sjekk dette nærmere når du kommer hjem fra turen. Blant rørsoppene finner du gode matsopper som steinsopp og smørsopp.
- Fåresopp er en poresopp som er svært god. Den kan forveksles med franskbrødsopp som ikke er giftig, men regnes heller ikke som matsopp. Franskbrødsoppen er teglesteinsfarget på toppen, fåresoppen blir gul når du steker den.
- Kantarellen er en ribbesopp som er lett å kjenne igjen med den tydelige gulfargen. Det er en fin nybegynnersopp. Har du først funnet en, så er det gjerne flere i nærheten.
- Skivesoppene er litt mer kompliserte. Alle de giftigste soppene i Norge tilhører denne familien. Det kan derfor være greit å holde seg unna dem til du har lært dem bedre.
Disse soppene kan du gå forbi:
- Alle brune sopp med brune skiver, f.eks. spiss giftslørsopp m.fl.
- Alle hvite sopp med hvite skiver, f.eks. hvit fluesopp.
- Alle brune sopp med hvite skiver, f.eks. brun fluesopp.
- Røde sopp med hvite skiver, f.eks. rød fluesopp og giftkremle.
Her finner du gode oppskrifter på soppretter:
- https://www.matprat.no/sopp
- https://meny.no/oppskrifter/Gronnsaker/Om-gronnsaker/Velsmakende-sopp/
- https://www.nrk.no/mat/ti-gode-_soppskrifter_-1.13094806
- https://www.aperitif.no/artikler/spennende-oppskrifter-med-sopp/168817
- https://vegetarmat.org/ingredienser/sopp/
- https://iform.nu/sunne-oppskrifter/9-sunne-oppskrifter-med-sopp
- https://www.matoppskrift.no/artikkel/noen-gode-oppskrifter-med-sopp
- https://www.aktivioslo.no/artikkel/skogsopp-oppskrifter/
- https://www.bama.no/gronnsaker/sopp/
- https://romerikesopp.net/oppskrifter.html
Nødinformasjon
Skulle du av en eller annen grunn få i deg sopp som gir deg symptomer på forgiftning har Giftinformasjonen døgnåpen vakttelefon på 22 59 13 00. Om du skulle merke ubehag og må til legen, ta med bilder av soppen du har spist og ta med evt. matrester. Da er det lettere for legen å finne ut av hva som må gjøres.