- Den beste følelsen i livet
- Den beste følelsen i livet

- Den beste følelsen i livet

Pasienter som får en kreftform med lav overlevelse, håper bare på én ting: Beskjed om at de får leve videre. 


Magne (66) fra Vennesla er frisk etter alvorlig kreftsykdom.

Hvert år får rundt 60 personer i Agder bukspyttkjertelkreft. En av disse er Magne (66) fra Vennesla, som fikk diagnosen i 2011. I begynnelsen tok han ikke inn over seg det alvorlige budskapet om at sjansene for å bli frisk var små, men kona fikk beskjed om at han kanskje bare hadde tre måneder igjen å leve. I ettertid opplever Magne at han har «vunnet i lotto».  Mens ni av ti som får bukspyttkjertelkreft dør av sykdommen, ble Magne frisk. Han fikk leve videre.

 

Kreftbehandlingen har gjennomgått en enorm utvikling de siste tiårene. I dag overlever nærmere 75 prosent av nordmenn sin kreftsykdom, men bak statistikken er det store forskjeller. Bukspyttkjertelkreft er en av flere kreftformer som få personer overlever. Glioblastom (en form for hjernekreft) og lungekreft er andre eksempler. Under fem prosent overlever glioblastom, og rundt tjue prosent overlever lungekreft. Mange av disse pasientene opplever derfor å få en nådeløs beskjed: Det er lite vi kan gjøre for deg. Du vil få god, lindrende behandling.

 

Årsaken til den høye dødeligheten er kompleks. Ofte er det vanskelig å oppdage kreftformene fordi de har diffuse symptomer, og ikke kan kjennes som en kul. Når sykdommen oppdages har den ofte rukket å spre seg til vitale organer. Noen av kreftformene er også vanskelig å behandle. Det er behov for mer kunnskap slik at vi kan snu de dystre prognosene og redde flere liv. Derfor skal pengene vi samler inn under vår årlige innsamlingsaksjon Krafttak mot kreft øremerkes kreftformer med lav overlevelse. Pengene skal gå til livsviktig forskning og til gode omsorgstilbud for pasienter og pårørende.

 

Vi i Kreftforeningen har som mål å samle inn 45 millioner kroner under årets aksjon. Det er grunn til å tro at et felles krafttak vil bidra til bedre fremtidsutsikter for de som får en kreftform som i dag har dystre prognoser. Derfor håper vi du vil ta godt imot bøssebærerne våre.  De nærmere 2000 frivillige på Sørlandet mobiliserer ikke bare for de vi har mistet, men for oss alle. Slik at flere skal få oppleve den aller beste følelsen i livet: Å få beskjed om at du får leve videre.

 

Flere saker

Nytt skilt oppført ved Byttingsmyr

Nytt skilt oppført ved Byttingsmyr

Gjerstad Products er på vei inn i det amerikanske markedet

Kjetilson Moe satser på det amerikanske markedet

NAV tilbyr forskudd på dagpenger

En person i Gjerstad er smittet av Covid19-viruset

Til foresatte på 9. og 10. trinn

Ordfører Inger Løite

Statusrapport fra kommunen om virus-situasjonen

Daglig leder av Lyngrillen Café, Sveinung Haugstøyl. Arkivfoto.

- Vi har tilpasset oss virussituasjonen

Bankplassen Kaffe og Skroll tilbyr mat som kundene kan ta med seg hjem

Take away-meny hos Bankplassen Kaffe og Skroll