Framtiden i våre hender har på sin hjemmeside publisert en oversikt som viser total mengde CO2-utslipp ved produksjon av forskjellige matvarer. Det er Bioforsk som opprinnelig har utarbeidet oversikten.
Jeg er blant annet glad i norskproduserte agurker, og norskproduserte tomater, men hva ser jeg når jeg leser oversikten over CO2 utslipp fra denne produksjonen?? Jo, CO2 utslippet er snaue tre ganger større ved produksjon av agurker enn ved produksjon av storfekjøtt!!
Og jeg som er så glad i agurker!
I en annen artikkel om samme emnet, fortelles det om at forskere ved et amerikansk universitet har funnet ut at produksjon av salat medfører tre ganger så mye utslipp av klimagasser som ved produksjon av bacon. På en måte var det godt å lese, for jeg er så glad i bacon. Jeg er glad i salat også, så på en annen måte var det trasig lesning også, for nå føler jeg at jeg må redusere på inntaket av salat.
Det er ikke så lett å forholde seg til dette med utslipp av klimagasser. Forskerne er delte i sine meninger, men det virker som de er enige i hva som er menneskeskapt og hva som er naturlige utslipp. Det de ikke synes å være enige om er hvilken innvirkning det menneskeskapte utslippene av klimagasser har på klimaet her på jorden. De som er veldig enige om at de menneskeskapte utslippene er opphav til klimaendringene, det er de som ikke har faglig peiling, men har sin overbevisning i politisk korrekthet. FN sitt klimapanel kan være et ”lite” eksempel på det.
Det snakkes så mye om hva utslippene fra oljeproduksjon, bilkjøring og fis fra husdyrhold representer, for å nevne noe. Utslippene må reduseres eller aller helst opphøre. Drivhusgasser er nevnt som den største trusselen mot det jordiske klimaet. Hvorfor det ikke er innført forbud mot å bygge drivhus er for meg en gåte. Da kan vi redusere utslippet av drivhusgasser med hundre prosent, og da er problemet med drivhusgasser løst!! Vanskeligere er det ikke. Det som er underbygger myndighetenes kunnskapsløshet er at det ikke engang er nødvendig å søke kommunen om tillatelse til oppføring av disse klimaødeleggende konstruksjonene. De står i hver tredje private hage, så det er uhorvelig mange av dem sett på verdensbasis. I tillegg kommer alle de som lever av dette. På Jæren, og ellers i landet, er det tusenvis av kvadratmeter av disse klimaødeleggerne.
Hva om Norge, med Erna Solberg og Trine Grande (de to store), støttet av Jonas fra Gard, og til applaus av de grønne i varianter fra lysegrønt til mørkegrønt, men til buing fra klimarealistene, gikk foran med et godt eksempel overfor den øvrige del av verden, og forbød, med kongelig forordning, bygging av, og eller, drift av konstruksjoner som kan forårsake produksjon av drivhusproduserende klimagasser, som helt eller delvis kan, eller som av utilsiktede grunner kan komme til å produsere ødeleggende drivhusgasser, det være seg i lokal, nasjonal eller internasjonal sammenheng, og som kan få eller må påregnes at kan få globale følger. (En lov må, i beste lovformulerte stil, være såpass omfattende, og innbefatte eventualiteter, som kan eller må påregnes kan oppstå.)
En god venn av meg, snikkeren fra Vegårshei, har nå bygd seg et drivhus på rundt femten kvadratmeter, der han dyrker salat, agurk, tomater og andre drivhusgassfremende vekster. Det smerter meg en smule at han må slutte med dette, men så fint han har stelt det til der, kan det bli et fint lite sommerhus, som han kan sitte og spise rødt kjøtt og bacon med god CO2-samvittighet.
Det kan bli slutten for Hobbydrivhus AS i Gjerstadveien også, men det er da det gjelder å være kreativ. Det jeg vil foreslå og første gjøre er å bytte navn på firmaet til Hobbyhuset AS, og så markedsføre det som hobbyhus i stedet for drivhus.
For øvrig, når jeg først er inne på dette med klimaet. I dag fikk jeg regnet ut det daglige behovet for tilførsel av kalorier beregnet utfra høyde, vekt og fysisk aktivitet, som stort sett består av å sitte stille på en stol og trykke med to fingre på et tastatur, samt fantasere om ting som ikke har noen verdens betydning for verken det ene eller andre, men med et lite håp om at noen smiler litt eller får noen lette bevegelser av musklene i mageregionen.
Resultat jeg ble presentert var et behov for 1862 kalorier per dag. Det har seg slik at jeg har regnet litt på hvor mange kilo jeg må ete av eksempelvis kål og eller agurk. Hundre gram av disse vegetarrettene representerer gjennomsnittlig femten kalorier. Det vil si at jeg må ete 12,41 kilo hver dag!! Jeg regner dette om på en annen måte. Som forutsetning veier hver kål én kilo, og er tjue centimeter i diameter, pluss at det må være noen centimeter mellom hver kål. Hver kål beslaglegger da cirka en kvart kvadratmeter. Det vil si at jeg eter kål tilsvarende 3,25 kvadratmeter i døgnet. På årsbasis må jeg da beite 1.186 kvadratmeter med kål.
Jeg tror jeg overlater det til en Hereford, så blir det bare en tredjepart utslipp av CO2, og ikke minst, adskillig mindre innomhuslige utslipp av ikke luktfrie og konfliktskapende gasser.
Halvor Røylen