Apotek1 på Brokelandsheia. Arkivbilde.
Apotek1 på Brokelandsheia. Arkivbilde.

Venter vaksineboom på apoteket

4 av 5 som fikk influensavaksine på apoteket i fjor hadde ikke resept fra lege, det viser tall fra Apotek 1. Lettere tilgjengelighet gjør at flere velger å vaksinere seg, mener farmasøyt.

- Folk har allerede begynt å spørre etter influensavaksinen, og vi ser at flere allerede har booket timer til vaksinasjon i apotek. Mange har fått med seg at man ikke lenger trenger resept fra lege for å få satt influensavaksinen i apotek, forteller apoteker og farmasøyt Hege Haugen på Apotek 1 Brokelandsheia.

 

I fjor fikk farmasøyter rekvireringsrett på influensavaksine i apotek, og dette førte til en endring i vanene for mange. Tall fra Apotekforeningen viser at 85.000 nordmenn tok influensavaksinen på apoteket, en dobling fra året før. Bare 20 prosent av disse hadde resept fra lege.
 

- Lettere tilgjengelighet gjør at flere velger å vaksinere seg i apotek uten å ha resept fra lege, og folk opplever det som trygt å sette vaksinen hos oss, sier Haugen.

 

Unngår at det er tomt
Denne høsten slipper man å risikere at det er tomt for vaksine mot sesonginfluensa. Ved å booke time på nett (www.apotek1.no/influensavaksine) eller ved å stikke innom det lokale apoteket kan man sikre seg beskyttelse mot influensaviruset. Apotek 1 har utdannet 2200 vaksinatører og 1000 rekvirenter for å møte pågangen, og har god tilgang på vaksiner. Vaksinen kan settes i apotek fra midten av oktober.

 

Folkehelseinstituttet (FHI) frykter en kraftig influensasesong, både på grunn av godt smittevern det siste halvannet året og ingen influensasmitte i fjor, noe som kan føre til lavere immunitet enn vi vanligvis har.

 

For noen kan influensa være farlig. De som er mest utsatt er de som har nådd en viss alder, har en kronisk grunnsykdom eller en tilstand som gjør at kroppen ikke tåler influensasykdom så godt, såkalt «risikogruppen». Influensavaksine anbefales spesielt for disse.

 

- Vaksine er beste metode for å forebygge influensa. Risikogruppen er anbefalt av FHI å ta influensavaksinen, men andre kan også ta den. Man kan gjøre det av hensyn til seg selv, de rundt seg og for de som er i risikogruppene men ikke kan vaksineres, sier Hege Haugen, og forklarer:

 

- Effekten av influensavaksinen varierer fra år til år, men ligger i gjennomsnitt på cirka 60 prosent. Noen får influensa til tross for at de er vaksinert. For disse ser det likevel ut til at vaksinen kan redusere risikoen for alvorlige sykdomsforløp.

 

Korona eller influensa?
Det kan være vanskelig å skille mellom symptomer på koronavirus og influensa. Uansett er det ekstra viktig å følge smittevernrådene for å unngå smitte, og holde deg hjemme så lenge du har symptomer.
 

- Folk med symptomer som har testet negativt for koronavirus må ikke slurve med smittevernet. Man må huske på at influensa også er smittsomt, og kan være en fare for de som er i risikogruppene, sier Hege Haugen. Både feber, hoste, hodepine, slapphet og muskelverk kan være symptomer på både influensa og covid-19. Men å bli tungpustet er mest typisk symptom for covid-19.

 

Les mer om influensa og vaksinering her.

Flere saker

Det var ikke noe å si på innsatsen til barneskolelevene ved Abel skole i dag. Foto: Marit L. Presthagen.

Elevene ved Abel skole løp og løp - for tusenvis av kroner

Et nytt vårmarked i Tvedestrand kan åpne i mai neste år.

No Limit Events planlegger vårmarked i Tvedestrand

Bjønnem Baus var først på målfotoet i kveldens monteløp på Sørlandet. Skjermdump: Norsk Rikstoto.

Trenerseier for Per Vetle på Sørlandet

Fiane Ungdomslag inviterer til barnedisco på Fjelltun. Illustrasjonsbilde: Depositphotos.com

Velkommen til barnediskotek på Fjelltun - Kiwanis sponser pizza!

Vassendgutane lover full fest i Torbjørnshall 23. oktober.

Godt forhåndssalg til Gjerstad LIVE

Vinmonopolet på Brokelandsheia øker og øker. Illustrasjonsbilde: Depositphotos.com

Vinmonopolet på Brokelandsheia har passert Risør i omsetningstall

Byholt skole.

Har du lyst til å kjøpe en gammel skole eller et gammelt samvirkelag?

Magnus viste fram kjempekreftene sine i spurten om 3.plassen. Skjermdump: TV2

Magnus Sørbø tok en imponerende 3.plass i eliteritt