Ordningen fungerer ved at flyktninger og lokale innbyggere møtes for å kommunisere sammen på norsk, slik at flyktningene får et ekstra påfyll i norskundervisningen.
Biblioteksjef Randi Lundvall informerte om at ordningen til nå er veldig godt mottatt og at det er viktig for flyktningene å tilegne seg kunnskap om dagligtale som ikke står i lærebøkene på skolen. Vi har noen faste hjelpere, bl.a. de som er her i dag, Elisabeth Aspesæter og Kjell Bråten, som vel har vært med på samtlige språkkaféer til nå. Normalt har vi flere flyktninger her enn i dag, men det hender jo at det kolliderer litt med andre aktiviteter, sa Lundvall.
– Vi ser gjerne at flere gjersdølinger tar turen innom oss for å oppleve hvor positivt dette er, sier Lundvall. På disse kveldene prater vi om løst og fast, spiller spill og hygger oss sammen. At gjersdølinger og flyktninger i større grad blir kjent med hverandre er en positiv ringvirkning av språkkaféen.
Ordfører Inger Løite spurte flyktningene om hvordan de hadde det i Gjerstad, og det var i hovedsak positive tilbakemeldinger å få. Det som ble trukket frem som negativt av flere var det manglende busstilbudet, som gjør at det er vanskelig å være med på aktiviteter utenfor bygda. Samtidig har flere av flyktningene etter hvert skaffet seg førerkort, og dette vil kunne bidra til at det blir enklere å forflytte seg.