Endring av skolestruktur er en sak som engasjerer og skaper debatt, det er forståelig og det er bra. Jeg skal prøve å gi svar på de utfordringene Elsa May påpeker i sitt innlegg i AAB
Elsa May spør hvorfor vi har så hastverk og mener vi burde vente med å bestemme skolestrukturen til vi ser hva som kommer ut av kommunereformen og hvem vi eventuelt skal bygge ny kommune sammen med. Jeg mener motsatt, det er nå vi har mulighet til å rigge Gjerstad for framtida, med en skole som vil «stå seg « i mange år fremover, uansett hva kommunereformen ender ut i. Om det blir idrettshall i bygda er så absolutt ikke avgjort, men vi bør, etter min menig, i hvert fall utrede muligheten, så får vi i ta avgjørelsen når vi får fram kostnaden.
Denne saken har vært ute til høring i to omganger og både foreldre, ansatte, elever og andre har fått muligheten til å sende innspill. Det er selvsagt mange ulike meninger, men det er en gjennomgående oppslutning rundt at en 1-10 skole på Abel vil være det beste i forhold til utnyttelse av fagkompetanse, for å få et helhetlig skoleløp med mer lik pedagogisk plattform. Fokus for meg er hvordan vi får best mulig kvalitet og innhold i skolen, våre unger fortjener det beste og jeg tror også en felles skole vil virke samlende i bygda.
Jeg mener vi nå må legge til rette for en god, kvalitetsbevisst og tidsmessig skole der elever skal lære og hvor de skal trives, og en skole som foreldre kan ha tiltro til. Økonomi er selvsagt også en viktig faktor, men en omorganisering til en skole vil gi store innsparinger på driften og det ville vært uansvarlig å gå inn på en slik løsning dersom vi ikke er trygge på at vi skal klare å håndtere det økonomisk.
Når det gjelder kommunereformen så er det helt klart at innbyggerne skal involveres i tida framover. Kommunestyret må ta en beslutning innen utgangen av juni. Og vi skal nå legge en plan på hvordan vi på best mulig måte kan få med innbyggerne. Det har tidligere vært et folkemøte og det vil nok bli flere. Det er viktig at alle får mulighet til medvirkning, ikke minst ungdommene- det er de som er framtida. Det er mange gode eksempler på hvordan dette kan løses og vi må finne vår måte å gjøre det på. Det kan være folkemøter, spørreundersøkelser, folkeavstemming og digitale virkemidler som f.eks. kommunens hjemmeside. Vi skal etter all sannsynlighet gå inn i forhandlinger med flere kommuner om en intensjonsavtale. Da vil vi få noe mer konkret å presentere for våre innbyggere og vi håper på et stort engasjement blant gjersdølingene!
Inger Løite,
ordfører (A)