Aust Agder fylkeskommune har lagt ut Regional plan for senterstruktur og handel på høring. Det er ikke lenge siden planen ble vedtatt sist, og det etter at planen ble jobbet med i flere og omfattende prosesser blant annet sammen med kommunene. Denne gangen ligger det inne i forslaget justeringsendringer som kun vil få konsekvenser for Brokelandsheia øst og Bergemoen i Grimstad. Brokelandsheia øst opplever i disse dager en rivende utvikling. Konsekvensene av dette vil bli gode og positive ringvirkninger for Gjerstad kommune og regionen for øvrig. Dette er bra for en kommune og en region som scorer lavt på ulike barometre. Den siste nå var NHO sitt «Kommune – barometer».
Gjerstad kommune satser offensivt på næringsutvikling for å oppnå en positiv utvikling.
Derfor har kommunens politiske ledelse gått inn for å finne kreative løsninger for utvikling av Brokelandsheia øst. Uten at kommunen skal pådra seg mer gjeld. For virkelig å sette fokus på næringsutvikling i kommunen er det nylig ansatt ny næringssjef. Det er derfor litt «søkt» at fylkeskommunen nå vil skjerpe inn hva som kan etableres på Brokelandsheia øst. Spesielt når området er i en slik rivende utvikling som vi ser nå.
I planutkastet som er ute på høring står det at begrepet «plasskrevende varer» skal tas inn som begrep for hva som kan etableres på Brokelandsheia øst. Begrepet «plasskrevende varer» ligger inne i nåværende plan, men i planforslaget som er ute på høring ønsker fylkeskommunen at begrepet defineres.
Definisjonen for «plasskrevende varer» i planforslaget er som følger:
«Plasskrevende varer omfatter forretninger med salg av biler og motorkjøretøyer, landbruksmaskiner, trelast og andre større byggevarer og salg fra planteskoler/hagesentre. I tillegg regnes forretninger med hovedvekt på salg av hvitevarer og/eller brunevarer». For at fylkeskommunens byråkrater skal være helt på den sikre siden har de i planforslagets definisjon for plasskrevende varer presisert at «med hvite-/brunevarer regnes ikke som småelektronikk». Med denne begrensningen tolker jeg det som vanskelig å få etablert for eksempel en elektrobutikk på Brokelandsheia øst. Et annet spørsmål er hvorfor ikke møbelforretninger går inn under begrepet «plasskrevende varer».
Jeg har bedt rådmannen fremme en sak til høringsforslaget til kommunestyrets møte i august. Jeg kommer til å stemme for at vi anbefaler fylkestinget om ikke innføre planendringen for Brokelandsheia øst som er foreslått fra fylkesrådmannen. Dette håper jeg, og regner med, å få kommunestyret med meg på. Det er noen hundre år siden seilskutetiden. Fylkeskommunen må innse dette. Så i tillegg til å bevare og styrke de gamle trehusbyene langs kysten må en tillate en naturlig utvikling i de sentra som allerede ligger langs E18. Det må fokuseres på å bygge disse sentra opp til gode og robuste sentre som fremmer handel og vekst i sin region. Samtidig er det viktig ikke å bygge opp flere sentre langs E18, slik at de vi allerede har får blomstre og vokse seg naturlig store. En positiv utvikling på Brokelandsheia vil føre til at veldig mye av trafikkstrømmen blir i østregionen, fremfor lengre kjøreturer til Stoa og Sørlandsparken. E-18 og jernbanen er dagens og framtidas transportåre. Brokelandsheia er vekstsenteret i østregionen. Jeg forventer at fylkestinget er mer framsynte enn fylkesbyråkratene. Da ser fylkestinget viktigheten av å se mulighetene, framfor «å sette kjepper i hjulene» for videre utvikling når planen endelig skal behandles til høsten. Planen må forbli uendret.
Kjell Trygve Grunnsvoll
Ordfører, Gjerstad kommune