Geir Evensen stilte fra kommunestyrets talerstol innbyggerspørsmål om BPA-ordningen i torsdagens kommunestyremøte.
Spørsmålene:
1. Loven om brukerstyrt personlig assistanse (BPA) har som intensjon å gi disse brukerne frihet til å fungere som normale mennesker. Hvordan mener ordføreren at Gjerstad kommune sin vedtakspolitikk er i samsvar med disse intensjonene.
2. Alle kommuner, også Gjerstad, er veldig flinke til å bruke FNs bærekraftmål for å underbygge sin politikk og sine vedtak. Hvordan mener ordføreren at FNs bærekraftsmål blir ivaretatt gjennom den samme vedtakspolitikken?
Følgende er utdrag fra ordfører Steinar Pedersen sitt svar:
– Gjerstad kommune har ikke en egen vedtakspolitikk på området. Vedtak innrettes etter det som følger av lov om pasient- og brukerrettigheter med forskrifter, veiledning fra Statsforvalteren og kunnskap vi får fra egne og eksterne faglige nettverk.
Innsatsen fra kommune-Norge er et stort bidrag for å nå FNs bærekraftsmål. Gjerstad kommune har inkludert disse målene i kommuneplanen. Dette gjelder også målene som omhandler oppvekst, likestilling, helse og omsorg, utdanning og arbeidsliv.
Gjerstad kommune er opptatt av å utrede alle saker godt. Vi skal ha øye på hva som er viktig for hver enkelt person og løsningene personene økser seg. Oftest er brukeren og kommunen enige om hvilke tjenester som skal gis, og i hvilket omfang. Vi får nesten utelukkende tilbakemeldinger om at innbyggerne er tilfredse.
Så blir det av og til stor oppmerksomhet rundt noen få og kompliserte enkelt saker der vi ikke lykkes med dette. BPA-ordningen, der forventningene og forvaltningspraksis kan støte mot hverandre er et tydelig eksempel på dette.
Norsk lov fastslår at brukere med tjenester organisert som BPA ikke skal ha mer eller større omfang av tjenester enn brukere som ikke har tjenester organisert som BPA. Saksbehandlerne kan forstå og anerkjenne BPA-brukernes ønske, men må forholde seg til prinsippet om rettferdig saksbehandlingspraksis. Alle vedtak må kunne forsvares ut fra det prinsippet.
Forskrifter, lovendringer og nasjonale føringer innebærer kontinuerlig kompetanseheving slik at man til enhver tid er faglig oppdatert.
Gjerstad deltar også i nettverket Saksbehandlerforum Østre Agder, der vi rådfører oss i saker der vi ikke har tilstrekkelig erfaring.
Det er vår klare målsetting å innrette forsvarlige tjenester av god kvalitet. Gjerstad kommune er åpen på at måten vi praktiserer dette på i dag, kan måtte endres i årene fremover, i tråd med ny kunnskap, nasjonale føringer og saksbehandlerpraksis.
Jeg synes det er beklagelig at ordningen vi har i dag gir en ekstra belastning for brukere og pårørende. Markeringen i dag ble gjennomført på en fin måte og er viktig for å sette fokus på temaet, sa ordføreren.
Se hele kommunestyremøtet i opptak HER