Før sommerferien vil både forhandlingsutvalgene, formannskapene og kommuenestyrene i de to kommunene møtes flere ganger med kommunereformen som hovedtema. Slik ser foreløpig møteplan ut:
- 15. juni: 1. møte mellom forhandlingsutvalgene i de to kommunene. (Heimat, Brokelandsheia)
- 16. juni: Drøfting i Risør formannskap
- 16. juni: Drøfting i Gjerstad kommunestyre
- 22. juni: Drøfting i Risør bystyre
- 27. juni: 2. forhandlingsmøte (Sørlandsporten, Akland)
- 30. juni: Drøfting i Gjerstad kommunestyre
- 17. august: 3. forhandlingsmøte (på Søndeled).
Intensjonsavtalen skal være ferdig utarbeidet. - 25. august: Felles kommunestyremøte i Risør rådhus.
Innbyggerundersøkelsen presenteres. Avklaring om det blir sammenslåing eller ikke. Debatt - 1. september: Endelig behandling i Risør Bystyre.
- Ca. 1. september: Endelig behandling i Gjerstad kommunestyre.
Mer om fremdriften
Prosessveileder hos fylkesmannen, Jarle Bjørn Hanken, foreslo i det innledende møtet følgende forslag til prosess videre.
- Kommunene må gjøre et vedtak om sammenslåing i møte i juni, men det er angrefrist og endelig frist er 1. september 2016. Det er mulig å få til en kort prosess i juni og en avsluttende prosess i august. Det er ikke mulig å få gjort noe nevneverdig i feriemåneden juli. Selv fram til 1. september er det begrenset med tid, men det er mulig å legge et godt grunnlag for et arbeid som fortsetter til våren 2017 da Stortinget behandler kommunestrukturen endelig.
- Fylkesmannen anbefaler en forenklet prosess og ikke en detaljert intensjonsavtale, men en avtale som gir en retning for mer detaljert arbeid. Avtalen bør ikke binde for mye, men etablere gjensidig tillit for å arbeide videre.
Ordfører Per Kr. Lunden leder forhandlingene
Etter forslag fra Gjerstad kommune blir ordfører Per Kr. Lunden i Risør prosessleder for arbeidet. Rådmann og samfunnsplanlegger i Risør leder sekretariatet i samarbeid med rådmannen i Gjerstad. Det utarbeides et enkelt faktagrunnlag om de to kommunene.
Risør kommune oppretter et forhandlingsutvalg som tilsvarer det Gjerstad har oppnevnt (sak 16/57) og som er lik den etablerte referansegruppa. Det vil si formannskapet pluss en representant fra partier som ikke er i formannskapet (Senterpartiet og Miljøpartiet de Grønne) pluss hovedtillitsvalgt eller annen representant for de tillitsvalgte.