Marianne Løvdal. Foto: Facebook.
Marianne Løvdal. Foto: Facebook.

Marianne starter opp "Løvdals glutenfrie"

- Min største grunn til at jeg ønsket å starte en bedrift med glutenfritt, er at det er så godt som ingen ferske slike varer å få tak i, sier Marianne Løvdal til iGjerstad.no

- Dessuten er de frosne eller vakuumpakkede ganske dårlig kvalitet på. Noe kan selvfølgelig smake greit nok, men ingenting slår ferske hjemmebakte varer. Og, kommentarene jeg har fått for mine bakverk til nå er veldig gode. Selv er jeg spesielt glad i det mellomgrove brødet. Det har en ypperlig konsistens, som verken smuldrer eller klistrer seg fast i ganen. Jeg liker også veldig godt skolebrødet, mest på grunn av den hjemmelagede kremen, og fordi jeg legger på mer krem enn vanlig. Jeg har aldri helt forstått hvorfor skoleboller bare skal ha en liten klatt midt på, eller en tynn stripe…

Alle kan jo spise glutenfritt, men det er jo primært mennesker med en eller annen intoleranse mot gluten som jeg henvender meg til. Jeg forsøker også å holde produktene melkefrie. Jeg erstatter melk med rismelk, og smør med olje. Det er ofte slik at kan man ikke ha gluten, kan man heller ikke ha melk, begge er en autoimmun sykdom, og de følger ofte hverandre, sier Marianne.

I tillegg kan man ofte oppleve at gluten- og melkefri diett ikke er nok. Da må man ofte i tillegg over på lav FODMAP.  Dette er en forkortelse for ulike typer karbohydrater. Felles for disse er at de ikke brytes ned i tynntarmen, men brytes ned ved gjæring i tykktarmen. Dette kan for enkelte utløse symptomer som oppblåsthet, magesmerter, forstoppelse og diaré. Da tar man bort visse matvarer som kan skape vond mage. Jeg vil strekke meg etter å lage produktene i tråd med denne dietten også. Noen ganger må jeg bruke melk for at produktene ikke skal miste sitt særpreg, som nå med smultringer, kakemenn og tykklefser. De som da trenger melkefritt, kan ta kontakt med meg, så prøver jeg å bake uten til dem.

Bygger på egne erfaringer
- Jeg vet så inderlig vel selv hvordan det er å ikke kunne ha det som andre kan ha, og bli skuffet gang på gang i fester, tilstelninger eller når man bare trenger noe kjapt å ta med. Derfor prøver jeg å favne de fleste ved å unngå så mange allergener som mulig.

- Jeg har allerede en god del faste produkter å tilby, men jobber kontinuerlig med å utvide sortimentet med nye produkter. Det er bare å følge med på «Løvdals glutenfrie» på Facebook for å få med seg hva jeg har hver uke.

Pop-up-utsalg på Brokelandsheia
Jeg har nå fått en avtale med Eurospar på Brokelandsheia om at jeg kan stå utenfor der og selge innimellom. Vi har ikke enda klarert hvor ofte, men en gang annenhver uke kan det se ut som at det blir nå i starten. Jeg ser ikke bort fra at det også åpner seg muligheter for å lage andre utsalg rundt forbi etter hvert. Denne uka blir jeg å treffe på Brokelandsheia torsdag 19. desember fra kl. 15.00 og utover kvelden.

De som ønsker å legge inn bestilling kan gjøre dette et par dager før de ønsker varene. Skriv da PM til meg, eller ring /SMS til telefon 45260718, avslutter en spent og engasjert baker i øvre Gjerstad.

Flere saker

Speedy Jetstar tok en flott seier på Klosterskogen i kveld. Skjermdump: Norsk Rikstoto.

Per Vetle tok en ny seier med Speedy Jetstar

Lars Erik Blokkhus kommer til Gjerstad 24. oktober. Skjermdump: Youtube.

Lars Erik fra Plumbo til Holmen Gård

Christian Eikeland. Foto: Agder fylkeskommune / Mona Hauglid.

FrP vil ha økt satsing på jernbanekommunene

Gjerstad Utlånssentral tilbyr massevis av utstyr for ulike utflukter i naturen. Illustrasjonsbilde: Depositphotos.com

Gjerstad Utlånssentral tilbyr utstyr for spennende naturopplevelser

Nå blir snart tilværelsen lysere langs Gjerstadveien i øvrebygda. Illustrasjonsbilde: Depositphotos.com

Fikk 4 millioner til mer lys langs Gjerstadveien

Rebekka Sunde åpner i høst Salong Sunde på Gjerstadsenteret

Rebekka (24) overtar frisørsalongen etter "mommo"

Ordfører Inger Løite. Arkivbilde

Personer i Gjerstad er i karantene

Presteveien til og fra Vegårshei, blir stengt i perioder pga. veiarbeid. Kart: Gjerstad kommune.

Presteveien blir stengt i perioder