FNs klimapanel har lagt frem en ny og oppdatert rapport der det trekkes opp alvorlige og urovekkende bilder for vår felles fremtid. Allerede i dag registrerer vi globalt store endringer; det er villere, våtere og mildere enn bare for et par tiår siden.
For besteforeldregenerasjonen har det vært et mål å overlevere til neste generasjon et samfunn i bedre tilstand enn det vi overtok det i. Dette målet har vi mer enn lykkes med innenfor velferd og økonomi.
Men så var det klima da. Vi har brukt mer enn verden tåler, og vår velferdsutvikling har gått på bekostning av klodens tålegrense. Et samlet politisk miljø er enige om det. Det er få klimafornektere igjen og helt marginale stemmer i samfunnsdebatten. Samtidig som vi må gjøre drastiske endringer i vår måte å leve og drive næring på, må vi også sikre den økonomiske fremtiden for kommende generasjoner. Det er i dette grensesnittet vi har vår mulighet.
Norsk kraftproduksjon har gjennom årtier sikret landet stabile og gode inntekter. Vi har bygget kunnskap om teknologi, vi har bygget strukturer som kan benyttes til omstilling i riktig retning. Norsk kraft er i stor grad grønn kraft. Vi er store på vannkraft. Den kompetanse vi har skaffet på drift i Nordsjøen kan overføres til flytende vindturbiner, vi er i starten på å få god utnyttelse av solcellekraft. Samtidig jobbes det intens med lavutslippsløsninger. Agder er en region med klare forpliktelser og målsetting om en grønn hverdag og har vedtatte planer for gjennomføring.
Dagens velstand er i stor grad oppstått som en konsekvens av at vi fant og klarte å utvinne olje i Nordsjøen på 70-tallet. Det endret Norge. Siden de første funnene ble gjort på norsk sokkel, har olje- og gassindustrien vært en viktig bærebjelke for velferdsstaten. Olje- og leverandørindustrien bidrar direkte og indirekte med 205.000 arbeidsplasser. Inntektene er med på å finansiere skoler, sykehus og infrastruktur over hele landet. Det har gjort den til vår viktigste næring. Vi snakker om årlige inntekter på rundt 200 milliarder kroner. Derfor må vi bruke kunnskapen vi har i næringen til å utvikle nye, grønne og lønnsomme næringer. Dette må kombineres med fortsatt god levekårsutvikling.
Kloden trenger at bruk av fossil kraft reduseres i alle land. Vi bestemødre tror ikke at den globale etterspørselen blir mindre om vi i Norge stanser vår produksjon slik mange nå krever. Men vi er sikre på at hvis vi kutter oljeproduksjonen før vi har gjennomført omstillingen i næringslivet, vil vi få mindre inntekter til velferd og mange arbeidsplasser vil forsvinne.
Vi må omstille, ikke avvikle.
I dette mulighetsrommet ligger kommende generasjoners mulighet og fremtid.
Sally Vennesland
Maiken Messel
Agder Senior Høyre