Dette er basert på de tydelige signalene som Gjerstads innnbyggere har gitt i innbyggerundersøkelsen om en ny storkommune.
16% av de snaue 400 spurte i undersøkelsen for Gjerstad svarte at de var for en ny 4K-kommune, mens hele 84 % svarte at de var mot. Tendensen var for øvrig lik i samtlige 4 kommuner. Majoriteten av innbyggerne er mot en storkommune med Arendal, Tvedestrand, Risør og Gjerstad.
Under kveldens store fellesmøte i Risør ble undersøkelsen naturlig nok mottatt med jubel hos noen, og skuffelse hos andre. Prosessen går imidlertid videre til alle kommunene samme dag, 23. juni formelt skal si ja eller nei til intensjonsavtalen.
I praksis er dette møtet en ren formalitet. Få eller ingen har nok tro på at politikerne kommer til å gå imot et så klart signal fra folket som innbyggerundersøkelsen viste. Dermed er med stor sannsynlighet 4K et dødt prosjekt.
Spørsmålet videre blir hvordan de fire kommunene øst for Arendal nå vil agere. Mye kommer nok an på hva som vil skje i tirsdagens kommunestyremøte på Vegårshei, der kommunestyret skal behandle invitasjon fra Gjerstad og Risør om å se nærmere på en 3K-kommune dem i mellom. Vegårshei har imidlertid ikke vist noe tegn til at de ønsker noe annet enn å stå alene. Det spørs imidlertid hvordan politikerne ser på konsekvensen av det nylig fremlagte inntekssystemet, der Vegårshei vil får drøye 5 millioner mindre å rutte med hvert år.
Skulle Vegårshei kommunestyre følge formannskapets innstilling, og si nei til invitten fra Gjerstad og Risør, vil det med stor sannsynlighet føre til at dagens kommunegrenser opprettholdes. Gjerstad har et vedtak på at det må være minst 3 kommuner med i en sammenslåing. Å bli stående alene er for både tilhengere og motstandere av kommunereformen nok det aller verste alternativet. Men, muligens må folk kjenne betydningen av dette litt på kroppen før de igjen er villige til å se på andre alternativer.
Fylkesmann Stein A. Ytterdal deltok også i kveldens møte, og var rimelig klar på at Staten har gitt kommunene mulighet til å på frivillig basis finne sammen i ulike konstellasjoner, men at toget for å komme frem til en løsning går fra perrongen senest i august. Etter den tid skal fylkesmannen komme med sin anbefaling til regjeringen, underforstått at det muligens kan bli endringer i kommunestrukturen uansett hva kommunene selv har bestemt seg for. Det ligger fortsatt mye politikk og venter om temaet kommunereform, men ansvaret blir da flyttet opp til øverste forvaltningsnivå, Stortinget.