Nærmest over natta førte coronakrisen til den største arbeidslivkrisen siden andre verdenskrig. Heldigvis er arbeidsledigheten på vei ned igjen. I Agder er likevel om lag 7500 helt eller delvis ledige. Dette er først og fremst et tap og belastning for den enkelte, men også tap for lokalsamfunn i Agder. De fleste som står ledige har mistet jobb i privatsektor. Som samfunn er det viktig at tapte arbeidsplasser i privat sektor kommer tilbake. Disse jobbene er med på å finansiere en sunn kommuneøkonomi og velferdsgoder i lokalsamfunn, slik som skole og eldreomsorg.
Høyre og regjeringen har allerede gjort en rekke tiltak for å styre Norge ut av coronakrisen. Vi har lagt fram krisepakker til lokale bedrifter, utsatt betaling av skatter og avgifter, gjort det mulig å kombinere studier og dagpenger, økt antallet studieplasser på fagskoler, universiteter og høyskoler og fått på plass nye tiltaksplasser. Arbeidsledigheten er nå på vei tilbake til nivået før pandemien, rekordmange nye bedrifter er etablert og Norge toppet nylig en internasjonal ranking for sin coronahåndtering.
Mange Agder-bedrifter har klart seg godt gjennom pandemien. Andre har møtt på mange utfordringer. Her i Agder fikk vi en smittebølge like før sommerferien. Likevel har reiselivsnæringen på Agder gjort en solid innsats, og vi har sett fulle hoteller og mange besøkende for eksempel i Dyreparken, på Hove og på Lindesnes fyr. Vi er ikke overrasket over at mange vil reise på ferie til Sørlandet, men vi er imponert over hva næringslivet har fått til i sommer. Det betyr ikke at vi er helt tilbake til det nivået vi ønsker å være på. Det er fremdeles tusener i Agder som er arbeidsledige og ønsker en fot innenfor arbeidsmarkedet. Høyre har derfor lansert en fireårsplan for neste stortingsperiode. I denne planen står jobbløftet sentralt, med tiltak Høyre vil gjøre for å skape mer og inkludere flere.
Vi har sett en liten gründerboom på Sørlandet under pandemien. Vi vil gjøre det enklere for dem som satser og etablerer en egen bedrift. Derfor foreslår Høyre for kommende periode å opprette en næringslivnemnd hvor bedrifter kan komme med innspill til endringer i regler, rapporteringskrav og reguleringer de mener burde fjernes eller justeres. Dette er viktig for at lokale bedrifter på Agder, nyetablerte som dem med lange tradisjoner, lettere kan gi innspill og bidra til bedre rammebetingelser.
Et annet tiltak er økt satsing på forskning og utvikling. Vi skal forsterke mulighetene til å lære hele livet gjennom bransjeprogrammer, og tilby flere fleksible og desentraliserte utdanningstilbud. Agder har fått god uttelling med denne regjeringen. Vi har fått flere studieplasser, vi har fått Mechatronics Innovation Lab og vi fikk én av de to første katapult-sentrene. Fremover vil vi jobbe for flere regionale katapulter, slik at bedriftene får flere testfasiliteter til å teste ut sine egne ideer. Det løfter næringslivet vårt.
De fleste foretak er i dag små- og mellomstore bedrifter, og svært mange bidrar til betydelig eksport. Vi er et betydelig eksport-fylke. Bare fra Agder eksporteres så mye som 22 mrd. kroner årlig til EØS. EØS-avtalen er derfor viktig for oss. Mens venstresiden skaper betydelig usikkerhet rundt avtalen med EU, står Høyre fjellstøtt i vår støtte til EØS-avtalen. EØS-avtalen er helt sentral for at vi kan selge produktene våre i Europa, gir oss tilgang til ny teknologi og tilgang til EUs programmer. Å gamble med EØS-avtalen, det er å gamble med lokale arbeidsplasser. Det har vi ikke råd til. Derfor lover vi å være garantister for EØS-avtalen!
Agder trenger flere arbeidsplasser i privat sektor, slik at flere kan komme i arbeid. Vi må skape, før vi kan dele. Det er vårt løfte til dere, at vi skal jobbe for gode rammebetingelser for jobbskaperne på Agder!
Svein Harberg
Torunn Ostad
Stortingskandidater for Høyre i Aust-Agder valgkrets
Ingunn Foss
Aase Marthe J. Horrigmo
Stortingskandidater for Høyre i Vest-Agder-valgkrets