Avtalen med Utlendingsdirektoratet (UDI), som trolig blir signert denne uka, løper til 2019, med mulighet for forlengelse i ytterligere tre år. Beboerne skal i hovedsak bo i den nyeste fløyen på gården, Abel-bygget, som ble oppført i 2001/2002.
Skal ta imot ca. 30 asylsøkere
– I utgangspunktet legger vi opp til å huse 25-30 mindreårige personer. Men ved behov kan UDI rekvirere ytterligere rundt 20 plasser, sier daglig leder i Omsorgspartner Vestfold, Eli Gåsemyr.
Fremdeles åpent for andre aktiviteter
– Det skal fortsatt kunne arrangeres normale og tradisjonelle aktiviteter på gården, slik Gjerstadfolk er vant til, sier Gåsemyr. Som et eksempel peker hun på det populære julemarkedet som ble arrangert på gården for en ukes tid siden. Holmen gård ønsker å være en levende del av lokalsamfunnet.
Nye arbeidsplasser
På denne typen mottak er driftsselskapet pålagt å ha døgnbemanning. Minimum to ansatte på morgenvakten, og kanskje litt høyere bemanning utover dagen og kvelden. I tillegg skal det være en våken brann-/nattevakt som passer på.
Rekruttering
– Vi må rekruttere og sette sammen gode team som skal ha ansvaret for driften. En del folk har vi i egne rekker allerede. Men vi vil også ansette noen nye, gjerne med lokal tilhørighet, forklarer Eli Gåsemyr. Hun vil gjerne ha tak i menn og kvinner med for eksempel fremmedkulturell bakgrunn, pedagogisk kompetanse, omsorgserfaring og stabile voksne som kan rettlede ungdommene som kommer til mottaket.
I samtaler med kommunen
Omsorgspartner Vestfold skal ha et møte med Gjerstad kommune med det aller første for å diskutere aktuelle muligheter, ansvarsgrensesnitt og tiltak med dem. De forsøker også å få til et samarbeid med noen av de frivillige lag og foreninger som finnes i kommunen.
Dialogmøte på ny-året
Omsorgspartner Vestfold ønsker å etablere et positivt forhold de som bor og jobber i lokalsamfunnet. De vil derfor invitere til et dialogmøte om den kommende virksomheten i begynnelsen av januar.
Kommer fra Syria, Afghanistan og Eritrea
Holmen gård skal ta imot mindreårige asylsøkere i alderen 15 til 18 år, som kommer til Norge alene. Slik det ser ut nå, kan det bli flest unge gutter fra Syria, Afghanistan og Eritrea.
Ansvar for eget hushold
De skal innkvarteres på enkelt- eller dobbeltrom, og i størst mulig grad ha ansvar for egen matlaging, personlig stell og aktivitet. – Vi ser for oss at ungdommene vil trenge en del veiledning i forbindelse med dette, avslutter Eli Gåsemyr.