Styreleder Jostein Vestøl har sammen med styremedlem Ragnhild Løvdal vært aktive i arbeidet, og har kontaktet kunstnere med tanke på design/utforming av et varig landemerke .
Styret i historielaget sier følgende om saken i sin årsberetning:
Utsmykning av rundkjøringer
– Vi har presentert vår ide om mulig utsmykning av rundkjøringene ved E 18 for Gjerstad kommune, Fylkeskommunen, Statens veivesen og lokale bedrifter. Alle synes ideen er god og ønsker at det jobbes videre med saken. Ideen ble også nevnt på vår jubileumsfest. Vi vil om mulig synliggjøre vår felles identitet, lokal næringsvirksomhet og industrielle aktiviteter som lokalsamfunnet er bygd på med passende utsmykning / kunstverk. Utsmykningen skal bidra til begeistring, identitet og gode opplevelser. Slik vil vi bidra til å ta vare på vår felles kulturarv.
Følgende steder er klarert med Veivesenet mot endelig godkjenning av detaljer:
- Det ene stedet er like ved Sundebru og avkjøringen til Gjerstad, knivbygda med gode knivsmeder og sliremakere. Her er tanken å symbolisere øvrebygdas tradisjon med gode handverkere, skomakere og mindre mekaniske verksteder / smeder. Vi har snakket om at en kniv må være med her. Skogsarbeideren og bonden bidro nok lenge til arbeid for smeder, selemakere og mindre mekaniske verksted i bygda.
- Det andre stedet er rundkjøringa med lysmasta på Brokelandsheia. Her tenker vi utsmykning med referanse til bygdas hundreårige mekaniske industri – kjettingproduksjon, traktorbelter, potetopptagere, snøryddingsutstyr og utstyr til anleggsmaskiner osv. Det er nå 1000 sysselsatte i industrien øst i Agder og de omsetter for 1 milliard kr.
Flere har tidligere hatt ideer for slik utsmykning her. Lignende utsmykning ser vi flere steder bl. annet på brohodet til Breviksbrua og ved innkjøringen til Skien. Det kan bli aktuelt å samarbeide med KORO om dette. KORO har som hovedoppgave å sikre at flest mulig skal kunne oppleve kunst av høy kvalitet i offentlige inne- og uterom over hele landet. Det er ett par mulige støtteordninger. Lokale bedrifter er også villige til å bidra med ressurser. Trolig er også midler tilgjengelig i Fylkeskommunen. Les om på www.koro.no
Styret mottar gjerne ideer med beskrivelse av mulig utsmykning, men har tro på hjelp fra en kunstner. Vi har allerede hatt kontakt med et par utvalgte som har lykkes med slikt tidligere. Dersom et område må velges, vil prioritet bli gitt til rundkjøringen på Brokelandsheia eventuelt med kombinasjon av begge ideer der. Helst ønsker vi å få til noe på begge stedene.
Videre framdrift forutsetter at vi får fram en god ide, at det finnes samarbeidspartnere og villige personer til å jobbe videre med saken.
Gjerstad kommune kan i 2018 markere 30 år med virksomhet på Brokelandsheia.»
Sitat slutt.
Har 2 millioner «på bok»
Av regnskapet i årsmeldingen går det fram at historielaget sitter på en solid pengebinge, over 2 millioner stod trygt bevart i kontanter på konto til nyttår. Styret ønsker å bruke noen av midlene til et spleiselag for å få til landemerket langs E18, noe som må ses på som prisverdig. Penger på konto gjør liten nytte for seg, og med et såpass betydelig beløp burde det være god anledning til å spytte i noen kroner i dette prosjektet, som fører til et landemerke som blir lagt godt merke til og forbundet med Gjerstad i generasjoner framover.
Det kan blir et «friskt» årsmøte
Det er det imidlertid ikke riktig alle medlemmene i historielaget som mener dette er noen god idé. I diskusjoner på Facebook har f.eks. Olav Ulltveit Moe uttalt at man bør avsette hele styret om de velger å bruke penger på slikt. Dermed er grunnlaget lagt for en frisk debatt i det forestående årsmøtet, som går av stabelen på Abel ungdomsskole søndag 19. mars kl. 17.00. Selv om dette ikke er satt opp som egen sak blir det anleding ti å diskutere den under behandling av årsmeldingen. Noen i styret har allerede signalisert at de ønsker å trekke seg, så det kan bli interessant å se hvem som påtar seg de nye styrevervene, og om de er for eller imot å gå videre med planene dagens styre har igangsatt.
Dette bør applauderes!
Med det ovennevnte prosjektet har historielaget anledning til å bidra til å realisere et historisk landemerke for fellesskapet. Dette bør applauderes, ikke sables ned. Det er etter det iGjerstad.no erfarer ikke snakk om at historielaget på noe vis kommer til å tømmer kassa på dette prosjektet. Et tilskudd på mellom 50 000 og 100 000 kroner vil likevel kunne bidra til å realisere et kunstverk av en pris på godt over ti ganger dette beløpet. Størrelsen på tilskuddet er uavklart, det vil bli en styresak på et senere tidspunkt.