KYLLINGEN
Ingredienser:
- 1 hel Stangekylling eller annen god kylling (gjerne 1,6-1,8kg)
- Sitron (økologisk)
- Hveteøl
- God Olivenolje
- Havsalt
- Gulrøtter
- Hvitløk
- Gul løk
- Pastinakk eller persillerot (eller begge deler)
- Rosmarin
- Timian
- Laubærblad
- Hel sort pepper
Fremgangsmåte:
Forvarm ovnen til 200grader (Helst varmluft)
Finn frem en dyp langpanne og en rist. Fyll langpannen med rotgrønnsakene, hel sort pepper, urter, løk og hvitløk – alt grovkuttes og trenger ikke skrelles bare vaskes godt. Hell på vann så alle grønnsakene dekkes. Legg risten på langpannen og legg kyllingen på – pass på at vingene ligger godt pakket under kyllingen. Ta en stor kvist med rosmarin inni kyllingen, klem ut salften av en halv sitron i kyllingen og putt den halve sitrona også inn i kyllingen – fyll på med 2-3 dl hveteøl. noe vil renne ut i stekebrettet.
Bland god olivenolje og havsalt i en bolle – denne blandingen skal hele kyllingen masseres med (!) Dette har alt og si for smak og sprøtt skinn.
Legg aluminiumsfolie over brystet – stek i ovnen i ca 40 minutter – ta av folien og stek i ytterligere 20 minutter. (Pass på at grønnsaker og urter er dekt av væske hele tiden, fyll på med vann etter behov)
SÅ… kommer hemmeligheten: Ta alt ut av ovnen – SNU kyllingen med brystet ned og dekk hele kyllingen lett med aluminiumsfolie og la den hvile i minst 40 minutter. Kyllingen holder seg varm i en time så man trenger ikke varme den etterpå – man oppnår på denne måten perfekt stekt kylling og et utrolig saftig kyllingbryst.
PASTINAKK- OG SJALOTTLØKPURÈ
Mens kyllingen står i ovnen kan du lage pastinakk og sjalottløk purè.
Skrell 8-10 sjalottløk og 2-3 pastinakker – kok opp med kremfløte – la alt koke på svakere varme til alt er mørt. Hell av overskuddsfløte (IKKE kast – den skal i sausen)
Kjør det hele til en fin puré med stavmikser eller lignende – smak til med salt.
FONDANTPOTET
Når kyllingen skal hvile kan du skrelle en stor kokefast potet, smør inn med salt og pepper – del den i to og stek i varm olje til man har fin gylden farge på alle kanter – stek poteten mør i ovnen på 200grader i en ildfastform med kraft eller buljong.
SAUSEN
Sil av grønnsaken fra langpannen over i en kjele – prøv å få av mest mulig av fettet som flyter på toppen av sjyen. Tilsett ca 1spiseskje hvetemel – la hvetemelet synke – kok opp og visp. Tilsett 2 spiseskjeer soyasaus og 1 spiseskje worchestershiresaus. Smak til – mot slutten av koketiden og tilsett fløten fra pureen. Versågod; verdens beste kyllingsaus (synes iallefall jeg)
ASPARGES
Skrell asparges og kutt av endene. Kok opp vann i en kjele – når vannet koker putter du aspargesen i vannet og kokes i max 2 minutter – kjøl aspargesen ned i isvann for å stoppe kokeprosessen og bevare den friske fargen. Legg aspargesen tilbake i kjelem med litt revet sitronskall en dæsj godt smør og en liten klype salt.
Nå kan du legge opp maten – ta bilde å legge ut på Instagram med #matigjerstad
DRIKKE
Her kan man komme unna med mye – jeg lager dette ganske ofte og har matchet med både tørr Riesling, fyldig nebbiolo fra Frankrike og lette Barberaer fra Italia – men det skader ikke å kose seg med det samme som kyllingen drikker – en god, kald Belgisk hveteøl.
Ha en fantastisk helg 🙂