God jul og godt drikke
Det er mange meninger om hva man skal ha i glasset til julematen – en generell anbefaling er vanskelig fordi det er så mange varianter. Mange mener at om du liker maten og liker vinen så vil det passe uansett – jeg er dessverre litt uenig i det. De følgende forslagene er mine egne meninger etter egen erfaring – send gjerne en mail med menyen din så kan jeg komme med konkrete forslag til hva som vil passe til.
Aquavit: Her velger du det du liker best, mild eller litt mer utviklet – men en regel synes jeg du bør holde; Velg Norsk aquavit – det passer aller best med de typiske krydderne.
Juletorsken – klassisk trekt torsk med poteter, gulrøtter og smør:
Her kan du komme unna med mye, men siden det gjerne er endel smør på tallerken vil jeg anbefale en god syre.
- Hvitvin: Chardonnay fra Frankrike eller fra Napa Valley i California – Litt fet vin med god balanse vil passe godt til.
- Rødvin: Her ville jeg valgt en litt tannin fattig vin med god frukt – Pinot Noir fra New Zealand, Barbera fra Piemonte eller kanskje en Beaujolais (om du ikke er vant til Beaujolais bør du kanskje velge noe annet… fort å «misforstå» vinens språk, men bør absolutt prøves – noen er veldig gode).
- Musserende: Crèmant fra Loire
- Alkoholfritt: Jeg synes det er veldig godt med pærejuice med litt frisk sitron i.
- Øl: Weissbier eller pilsner.
Ribba – Med surkål, rødkål, medisterkaker og pølser:
Personlig foretrekker jeg et lyst øl og aquavit, men jeg har prøvd noen kombinasjoner som fungerer veldig bra til – det er jo tross alt ikke alle som liker øl og aquavit…
- Hvitvin: Riesling fra Rheingau i Tyskland eller fra Alsace i Frankrike – tørr og frisk (Du kan komme unna med litt sødme i vinen om det er å foretrekke). Min favoritt er nok muligens en frisk Grüner Veltliner fra Østerrike.
- Rødvin: Mange vil nok anbefale Pinot Noir til ribbe og det vil nok ikke bli feil, men jeg personlig serverer en tanninfattig Barbera som jeg setter på kjøl 15-20 minutter før servering.
- Musserende: Crèmant eller champagne vil passe godt. Jeg vil anbefale en champagne som ikke er overdominerede fatpreget.
- Alkoholfritt: Eplesaft – gjerne gravensten – mye friskhet for å bryte med fettet i maten.
- Øl: Vellagret juleøl, Bokkøl, weissbier eller pils – her er det mye som vil funke – prøver du noe bra så vil jeg gjerne ha tips 🙂
Pinnekjøtt – Kålrotstappe, pølse og hvitsaus:
- Hvitvin: Så lenge vinen er syrefrisk kan du komme unna med mye – Riesling eller chenin blanc er bra.
- Rødvin: Jeg har lyst til å si: «NEI» – men jeg prøvde en flott Pinot Noir fra New Zealand til forrige helg og jeg ble positivt overrasket. Problemet mitt er at drikken jeg har til julematen skal ha til hensikt å friske opp fedmen i munnen og komplimentere smakene – det synes jeg ikke rødvin gjør til pinnekjøtt men du vil ikke oppleve noen usmak – her gjelder vel regelen om at om du liker drikken og maten går det greit. Ellers så kan man prøve både Barbera og Sangiovese og synes det er bra, men jeg velger det ikke personlig.
- Musserende: En utviklet, fatlagret champagne…. nam…
- Alkoholfritt: Frisk Eplesaft – ikke fra konsentrat. Noen mener det er godt med hint av aronia… jeg synes ikke det ble bra fordi aroniaen i saften tok bort litt av friskheten som trengs for å rense munnen.
- Øl: Bokkøl, vellagret juleøl, fatøl eller annet godt øl.
Lutefisk – Med bacon, poteter og ertestuing:
- Hvitvin: Tørr Riesling eller crèmant.
- Rødvin: Nei! Om du vil være litt vågal kan du prøve en tørr Sherry… faktisk veeeeldig god kombinasjon!
- Øl: Du kan komme unna med mye her men jeg foretrekker Porter eller Belgisk Saison – Wit eller lys pilsner kan funke fint.
- Alkoholfritt: Eplemost
Kalkun – Fløtesaus, poteter og rosenkål:
- Hvitvin: Her synes jeg Chablis eller Sancerre er gode alternativ – Som et alternativ kan man prøve en New World Suvignon Blanc – Riesling eller Pinot Gris er også fint til kalkun.
- Rødvin: Grenache, syrah blandet vin, ripasso eller en litt saftig spanjol. Det kan også være god match med Barbera.
- Musserende: En frisk crèmant fra Burgund
- Øl: Belgisk blonde, wit eller weissbier.
- Alkoholfritt: Gjerne en saft med solbær eller bjørnebær.
Jeg håper dette kan hjelpe litt på vei til å handle inn til jul. Om dere har andre spørsmål er det bare å ta kontakt. Ellers vil jeg minne om at det er godt med litt portvin til dessertene i julen. Skal du ha multer er det godt med en Tokaj eller Lakka likør.
Ha en fin førjulstid <3
Jeg slenger for øvrig med gløggoppskriften min:
Gløgg:
- 1liter vann
- 50g Brunt sukker
- 3 stjerneanis
- 2 kanelstenger
- 2 Laurbærblad
- 5-7 stk Allehånde
- 12-15 nellikspiker
- 1 hel økologisk appelsin
Ha alt i en gryte å kok opp – sett platen ned på minimum å la det hele trekke i 2 timer før du siler av. Bland sammen med rødvin og en klunk brennevin – dette holder til minst 2 flasker rødvin.
Kok opp vann og ha i mandler – skallet skal komme greit av etter at du har de over i kaldt vann – hakk de opp å rist de i ovnen til de får litt farge.
Ha rosiner i et norgesglass eller lignende – dekk rosinen med søt portvin – la det stå i kjøleskapet i 2 dager – NAM!!!
Ha rosiner, mandler og gløgg i en kopp og nyt!
NB: Vinen må ikke koke – bare varmes opp.