iGjerstad.no – Nyheter fra Gjerstad
    AKTUELLE SAKER

    – I bedre stand til neste generasjon

    15. november 2025

    Bolighus og uthus brant ned til grunnen fredag ettermiddag

    14. november 2025

    Inviterer til folkemøte om boligprosjektet på Brokelandsheia

    13. november 2025
    Facebook Instagram
    iGjerstad.no – Nyheter fra Gjerstad
    • Hovedsiden
    • Politikk
    • Sport
    • Kultur
    • Kontakt oss
    • Om oss
    • Annonser
    Facebook Instagram
    iGjerstad.no – Nyheter fra Gjerstad
    Artikkel

    God jul og godt drikke!

    By Rune Hagestrand14. desember 2015

    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    God jul og godt drikke

    Det er mange meninger om hva man skal ha i glasset til julematen – en generell anbefaling er vanskelig fordi det er så mange varianter. Mange mener at om du liker maten og liker vinen så vil det passe uansett – jeg er dessverre litt uenig i det. De følgende forslagene er mine egne meninger etter egen erfaring – send gjerne en mail med menyen din så kan jeg komme med konkrete forslag til hva som vil passe til.

    Aquavit: Her velger du det du liker best, mild eller litt mer utviklet – men en regel synes jeg du bør holde; Velg Norsk aquavit – det passer aller best med de typiske krydderne.

     

    Juletorsken – klassisk trekt torsk med poteter, gulrøtter og smør:

    Her kan du komme unna med mye, men siden det gjerne er endel smør på tallerken vil jeg anbefale en god syre.

    • Hvitvin: Chardonnay fra Frankrike eller fra Napa Valley i California – Litt fet vin med god balanse vil passe godt til.
    • Rødvin: Her ville jeg valgt en litt tannin fattig vin med god frukt – Pinot Noir fra New Zealand, Barbera fra Piemonte eller kanskje en Beaujolais (om du ikke er vant til Beaujolais bør du kanskje velge noe annet… fort å «misforstå» vinens språk, men bør absolutt prøves – noen er veldig gode).
    • Musserende: Crèmant fra Loire  
    • Alkoholfritt: Jeg synes det er veldig godt med pærejuice med litt frisk sitron i.
    • Øl: Weissbier eller pilsner.

    Ribba – Med surkål, rødkål, medisterkaker og pølser:

    Personlig foretrekker jeg et lyst øl og aquavit, men jeg har prøvd noen kombinasjoner som fungerer veldig bra til – det er jo tross alt ikke alle som liker øl og aquavit…

    • Hvitvin: Riesling fra Rheingau i Tyskland eller fra Alsace i Frankrike – tørr og frisk (Du kan komme unna med litt sødme i vinen om det er å foretrekke). Min favoritt er nok muligens en frisk Grüner Veltliner fra Østerrike.
    • Rødvin: Mange vil nok anbefale Pinot Noir til ribbe og det vil nok ikke bli feil, men jeg personlig serverer en tanninfattig Barbera som jeg setter på kjøl 15-20 minutter før servering.
    • Musserende: Crèmant eller champagne vil passe godt. Jeg vil anbefale en champagne som ikke er overdominerede fatpreget.  
    • Alkoholfritt: Eplesaft – gjerne gravensten – mye friskhet for å bryte med fettet i maten.
    • Øl: Vellagret juleøl, Bokkøl, weissbier eller pils – her er det mye som vil funke – prøver du noe bra så vil jeg gjerne ha tips 🙂

     

    Pinnekjøtt – Kålrotstappe, pølse og hvitsaus:

    • Hvitvin: Så lenge vinen er syrefrisk kan du komme unna med mye – Riesling eller chenin blanc er bra.
    • Rødvin: Jeg har lyst til å si: «NEI» – men jeg prøvde en flott Pinot Noir fra New Zealand til forrige helg og jeg ble positivt overrasket. Problemet mitt er at drikken jeg har til julematen skal ha til hensikt å friske opp fedmen i munnen og komplimentere smakene – det synes jeg ikke rødvin gjør til pinnekjøtt men du vil ikke oppleve noen usmak – her gjelder vel regelen om at om du liker drikken og maten går det greit. Ellers så kan man prøve både Barbera og Sangiovese og synes det er bra, men jeg velger det ikke personlig.
    • Musserende: En utviklet, fatlagret champagne…. nam…
    • Alkoholfritt: Frisk Eplesaft – ikke fra konsentrat. Noen mener det er godt med hint av aronia… jeg synes ikke det ble bra fordi aroniaen i saften tok bort litt av friskheten som trengs for å rense munnen.
    • Øl: Bokkøl, vellagret juleøl, fatøl eller annet godt øl.

    Lutefisk – Med bacon, poteter og ertestuing:

    • Hvitvin: Tørr Riesling eller crèmant.
    • Rødvin: Nei! Om du vil være litt vågal kan du prøve en tørr Sherry… faktisk veeeeldig god kombinasjon!
    • Øl: Du kan komme unna med mye her men jeg foretrekker Porter eller Belgisk Saison – Wit eller lys pilsner kan funke fint.
    • Alkoholfritt: Eplemost

    Kalkun – Fløtesaus, poteter og rosenkål:

    • Hvitvin: Her synes jeg Chablis eller Sancerre er gode alternativ – Som et alternativ kan man prøve en New World Suvignon Blanc – Riesling eller Pinot Gris er også fint til kalkun.
    • Rødvin: Grenache, syrah blandet vin, ripasso eller en litt saftig spanjol. Det kan også være god match med Barbera. 
    • Musserende: En frisk crèmant fra Burgund
    • Øl: Belgisk blonde, wit eller weissbier.
    • Alkoholfritt: Gjerne en saft med solbær eller bjørnebær.

    Jeg håper dette kan hjelpe litt på vei til å handle inn til jul. Om dere har andre spørsmål er det bare å ta kontakt. Ellers vil jeg minne om at det er godt med litt portvin til dessertene i julen. Skal du ha multer er det godt med en Tokaj eller Lakka likør.

    Ha en fin førjulstid <3

    #matigjerstad

     

    Jeg slenger for øvrig med gløggoppskriften min:

    Gløgg:

    • 1liter vann
    • 50g Brunt sukker
    • 3 stjerneanis
    • 2 kanelstenger
    • 2 Laurbærblad
    • 5-7 stk Allehånde
    • 12-15 nellikspiker
    • 1 hel økologisk appelsin

    Ha alt i en gryte å kok opp – sett platen ned på minimum å la det hele trekke i 2 timer før du siler av. Bland sammen med rødvin og en klunk brennevin – dette holder til minst 2 flasker rødvin.
    Kok opp vann og ha i mandler – skallet skal komme greit av etter at du har de over i kaldt vann – hakk de opp å rist de i ovnen til de får litt farge.
    Ha rosiner i et norgesglass eller lignende – dekk rosinen med søt portvin – la det stå i kjøleskapet i 2 dager – NAM!!!

    Ha rosiner, mandler og gløgg i en kopp og nyt!

    NB: Vinen må ikke koke – bare varmes opp.

    Mat & drikke
    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Email
    Rune Hagestrand
    • Website

    More Cases

    Artikkel 12. november 2025

    Forstoppelse | Hvorfor oppstår det – og hva kan du selv gjøre?

    Artikkel 3. november 2025

    Bokostnadsindeks: Gunstig å bo i Gjerstad

    Artikkel 31. oktober 2025

    Tilbyr studie i montering og installasjon av solkraftanlegg

    Artikkel 30. oktober 2025

    Så mye billigere ble Norgespris i oktober i Gjerstad

    Artikkel 18. oktober 2025

    Sammen om å utvikle jakt og jaktskyteferdigheter.

    Artikkel 10. oktober 2025

    – Alle barn fortjener en trygg hjemmebane

    Artikkel 9. oktober 2025

    – Hjelpen kommer for sent

    Artikkel 26. september 2025

    Husk fotokonkurransen for september

    Artikkel 3. august 2025

    Meninger: Arvesynden

    Artikkel 31. juli 2025

    Kjøpeguide – Hvordan velge riktige bremseklosser for bilen din

    Artikkel 7. juli 2025

    Norsk Tipping har gjort det igjen

    Artikkel 11. juni 2025

    Hvordan oppnå optimal isolasjon og energieffektivitet i hjemmet

    Artikkel 30. mai 2025

    Si farvel til ujevne plener: Hvordan hagemaskiner håndterer utfordrende plener

    Artikkel 26. mai 2025

    Husk å sende inn dine maibilder innen lørdag

    Artikkel 26. mai 2025

    Nettkasinoer og Norge i 2025: Mellom DNS-blokkering og lisensdebatt

    Artikkel 23. mai 2025

    Vanlige feil på EU-kontroll i Norge – og hvilke bildeler du bør sjekke først

    Artikkel 16. mai 2025

    Nå er våren her – møt den nye årstiden med flotte sommersko

    Artikkel 5. februar 2025

    Skap sterke lokale forbindelser med skreddersydde profilprodukter

    Artikkel 23. desember 2024

    Irske puber – et viktig kulturinnslag verden over

    Artikkel 19. desember 2024

    Hva du bør vite om inkasso

    Artikkel 18. desember 2024

    Blir det deg som skyter blinkskuddet i desember?

    Artikkel 16. desember 2024

    Hvordan velge riktige dører og vinduer til hjemmet ditt

    Artikkel 14. desember 2024

    Så mye tjener journalistene i Aust Agder Blad

    Artikkel 10. desember 2024

    Agder Sparebank har åpnet for Apple Pay

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontaktinformasjon:

    Redaktør: Rune Hagestrand
    Telefon: 934 33 700
    E-post: post@igjerstad.no

    Siste Saker

    – I bedre stand til neste generasjon

    15. november 2025

    Bolighus og uthus brant ned til grunnen fredag ettermiddag

    14. november 2025

    Inviterer til folkemøte om boligprosjektet på Brokelandsheia

    13. november 2025
    6,268

    Lokal nettavis for Gjerstad i Agder. Vi har fokus på nyhetsstoff for gjersdølinger ute og hjemme, og muligens også for noen andre :-)

    igjerstad.no

    3 days ago

    igjerstad.no
    igjerstad.no/inviterer-til-folkemote-om-boligprosjektet-pa-brokelandsheia/ ... See MoreSee Less

    Inviterer til folkemøte om boligprosjektet på Brokelandsheia - iGjerstad.no - Nyheter fra Gjerstad

    igjerstad.no

    Gjerstad kommune informerer nå om at planleggingen av det nye bofellesskapet på Brokelandsheia er godt i gang. – Dette er en fremtidsrettet utbygging som skal legge til rette for trygge, inkludere...
    View on Facebook
    · Share

    Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email

    igjerstad.no

    3 days ago

    igjerstad.no
    igjerstad.no/forstoppelse-hvorfor-oppstar-det-og-hva-kan-du-selv-gjore/ ... See MoreSee Less

    Forstoppelse | Hvorfor oppstår det – og hva kan du selv gjøre? - iGjerstad.no - Nyheter fra Gjerstad

    igjerstad.no

    Forstoppelse kan være ubehagelig, men det finnes hjelp. Les om årsaker, symptomer og behandling – og hvordan du kan få tarmen i balanse igjen. Forstoppelse: Hvorfor oppstår det? Når tarmen ikke...
    View on Facebook
    · Share

    Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email

    igjerstad.no

    3 days ago

    igjerstad.no
    igjerstad.no/la-fram-budsjettforslag-for-politikerne-i-formannskapet/ ... See MoreSee Less

    Les kommunedirektørens forslag til budsjett og handlingsplan - iGjerstad.no - Nyheter fra Gjerstad

    igjerstad.no

    Forslag til Handlingsprogram 2026-2029 og årsplan for 2026 ble lagt frem av kommunedirektøren den 11.11.2025 Her følger kommunedirektørens innledning til dokumentet: – For barna, for de eldre, f...
    View on Facebook
    · Share

    Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email

    igjerstad.no

    4 days ago

    igjerstad.no
    igjerstad.no/per-vetle-tok-arets-62-seier/ ... See MoreSee Less

    Per Vetle tok årets 62. seier tirsdag kveld - iGjerstad.no - Nyheter fra Gjerstad

    igjerstad.no

    Med halvannen måned igjen av året har Per Vetle Kals passert fjorårets resultater med god margin. Tirsdag kveld ble årets 62. seier kvittert ut, da HaukViktor tok en sterk seier. Etter dagens seie...
    View on Facebook
    · Share

    Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email

    igjerstad.no

    5 days ago

    igjerstad.no
    igjerstad.no/stabil-omsetning-hos-vinmonopolet-pa-brokelandsheia/ ... See MoreSee Less

    Stabil omsetning hos Vinmonopolet på Brokelandsheia - iGjerstad.no - Nyheter fra Gjerstad

    igjerstad.no

    Vinmonopolets salgstall for 1. halvår er publisert, og totalt i landet har utsalgene en omsetningssvikt på 4,1 % fra samme periode i 2024. For de tre utsalgene i Gjerstad og nabokommunene har Brokel...
    View on Facebook
    · Share

    Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email

    Facebook Instagram
    • Home
    • Buy Now
    © 2025 No Limit Events AS

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Scroll Up