Først må jeg si at jeg er glad for at vi har en ordfører i Gjerstad som står på for bygda, og for våre ungdommer. Likevel synes jeg denne saken etter hvert har kommet har kommet helt ut av proporsjoner.
Ordfører Kjell Trygve Grunnsvoll presiserer at han i saken uttaler seg som ordfører og at dette ikke er valgkampstrategi fra Senterpartiet, men når listekandidat Marie Bakka, fra samme parti også hiver seg inn i debatten med samme retorikken, kan man kanskje likevel stille spørsmål om motivet.
Jeg har sittet i fylkesutvalget i inneværende periode og jeg stemte, i likhet med Senterpartiet, og alle de andre partier, for et justert klasseoppsett, i mai i år. Grunnlaget for det var å styrke skoletilbudet i østregionen, gjennom å flytte oversøking til Arendal vgs, østover. Konsekvensen av dette er i utgangspunktet det samme for elever fra Arendal øst, som ikke får gå i Arendal, men må til Tvedestrand.
Vi har imidlertid ikke behandlet en sak om at ledige plasser skal stå tomme. Det må oppfattes i overkant prinsipielt fra administrasjonen i fylkeskommunens side. Jeg vil derfor ta dette opp på førstkommende fylkesutvalgsmøte. Jeg skjønner godt at det virker urimelig å ikke få oppfylt førstevalget sitt når skolen har ledige plasser.
Jeg synes likevel Kjell Trygve Grunnsvoll og Senterpartiet har en merkelig innfallsvinkel til problematikken som sier han vil jobbe for å legge ned videregående skole i Risør. Jeg har alltid trodd at Senterpartiet var opptatt av distriktene og en desentralisert skolestruktur?
Og hvilke signaler sender han ut til de elevene som faktisk ønsker å gå i Risør og har søkt seg dit?
Tradisjonelt har elever fra Gjerstad søkt seg til Risør og det har vært en viktig og god skole for våre ungdommer. Både innen studiespesialisering, men ikke minst fordi skolen tilbyr mange fag innen yrkesutdanning, som ikke Tvedestrand har.
Nærmeste alternativ ville i mange tilfeller ført til at elever fra Gjerstad hadde måttet flyttet på hybel for å få samme tilbudet.
Jeg vet også at skolen har et godt samarbeid med næringslivet i Gjerstad og har skaffet elevene lærlingplasser, som igjen har ført til arbeid og en god framtid for våre ungdommer.
Risør videregående er en skole hvor elevene trives, det viser elevundersøkelsene.
Marie Bakka spør i sitt innlegg om ikke målet må være å få opp andelen som fullfører videregående. Selvsagt er det det, og fylkeskommunen har gjort mye rett de siste årene, på tross av det inntrykket SP nå prøver å skape.
Det er godt læringsmiljø på Risør videregående skole, gode resultater og faktisk 10 % flere som fullfører studieforberedende enn snittet både i fylket og på landsbasis.
Risør videregående skole har 300 elever og har hatt en økning i søkere. Hadde ikke elevene trivdes i Risør så hadde det neppe vært en økning, elevene selv er skolens beste ambassadører. Elevene fra Gjerstad som ikke fikk oppfylt førstevalget har ingen betydning for å «holde liv” i skolen, men jeg synes det er merkelig at de ikke fikk mulighet til å begynne i Tvedestrand.
De 4 elevene som nå går første klasse i Risør, og som dessverre ikke fikk sitt førstevalg om skole oppfylt vil likevel være garantert å få fordypning i de fagene de ønsker når de begynner i andre og tredje klasse. Det har jeg fått bekreftet fra rektor på Risør videregående skole i dag. Jeg ønsker alle elevene lykke til!
Inger Løite
Arbeiderpartiet