Både Oskar Tore Brendalsmo og Kai Ove Sandåker er på banen og krever at kommunen satser mer på kulturlivet i bygda, nærmere bestemt i form av en kultursekretærstilling. Kai Ove mener det bør klare seg med en 50% stilling, Oskar Tore mener det bør være en 100% stilling.
Hvor skal pengene hentes fra?
Begge ovennevnte kulturforkjempere har en fortid i politikken, så jeg bruker ikke så mye energi på å informere dem om at det kommunale budsjettet må salderes, altså må økninger på noen poster føre til kutt andre steder. Det er derfor noe merkelig at ingen av dem samtidig med sine ønsker samtidig kommer med et forslag til hvor politikerne skal hente inn pengene en kultursekretær evt. vil koste. Vi har i den siste tiden vært gjennom en betydelig diskusjon omkring kommunesammenslåing, med konsekvensene det vil være for små kommuner å skulle klare seg alene. Dette vil om kort tid også bli godt synlig i forbindelse med kommunens budsjettarbeid. Her må det tenkes kreativt på mange plan for å klare å unngå kutt som smerter for mye for bygdas innbyggere.
Hva er kommunens viktigste oppgave for innbyggerne?
Den aller viktigste oppgaven kommunen skal levere er gode nok tjenester til dem som trenger det mest. Altså barn og unge i oppveksten, mennesker som sliter med sykdom og plager, samt å sikre en verdig og god alderdom for våre eldre. Først når disse behovene er dekket på en forsvarlig måte kan man se på hva man så kan tilby innbyggerne våre av trivselstiltak, der bl.a. kultur er en viktig faktor. Gjerstad er rik på kultur selv om ikke kommunen pr. i dag bruker for mye midler på dette. Som Brendalsmo så riktig sier, er det ildsjeler som sørger for at bygda vår har en rekke flotte kulturtilbud. Jeg tror også det vil måtte være slik i fremtiden.
Nei til kultursekretær – Ja til en kulturildsjel med godtgjørelse!
Å bevilge en 100% stilling til kultursekretær vil ha en kostnadsramme på minst en halv million, sannsynligvis mer. Og dette er FØR man i det hele tatt har bevilget en krone til reelle kulturtiltak. Personen må også ha en pott å bruke til formålet, ellers er det ingen vits i en slik stilling. Vi snakker fort om nærmere en million totalt, ikke som en investering men som en årlig post på driftsbudsjettet. Dette er rett og slett uforsvarlig.
Jeg foreslår i stedet at kommunen engasjerer en av disse ildsjelene, gjerne Oskar Tore eller Kai Ove selv, som brenner ekstra for kulturlivet i bygda. La denne personen gjerne få en årlig godtgjørelse for å organisere kulturarbeidet på prosjektbasis, sammen med en kommunal pott som vedkommende kan bruke der det er mest formålstjenelig. Med en person som kjenner godt til det eksisterende kulturlivet i bygda fra før kan kommunen være trygge på at midlene blir benyttet på best mulig måte. Dagens kommunale kulturmidler er såpass begrensede at de mer eller mindre oppfattes som en «honnør» uten spesiell virkning. Kanskje det vil være mer fornuftig å kutte alle de ordinære kulturmidlene og la den lokale kulturelle ildsjelen få disse kronene med seg i en utviklingspott for det totale kulturlivet i bygda. Vi løser i alle fall lite om de kronene som bevilges i hovedsak skal gå til lønn til en fast kommunal kulturstilling. Jeg kommer derfor til å stemme imot om det skulle framsettes et slikt forslag i det kommende budsjettarbeidet.
Jeg er slettes ingen kulturmotstander, og om vi hadde råd skulle jeg gjerne bevilge mye mer penger til kultur. Min tilnærming til kommunal deltakelse på kulturfeltet er at vi i nåværende økonomiske situasjon i større grad må være en tilrettelegger for at lokale lag og foreninger kan klare å finansiere sin drift på egen kjøl. Det gjør de aller fleste i dag allerede. Det går også an å tenke på nye måter å få til noe uten at nødvendigvis kommunen må bidra med pengestøtte. Det er mange kreative mennesker i Gjerstad som jeg med dette spiller ballen videre til. Forslag kan gjerne sendes inn som bidrag til denne debatten.
Jeg har tidligere foreslått at om vi får næringslivet, kommunen og gjerne bygdefolket til å være med på et spleiselag for å få bygget en utepaviljong på Brokelandsheia, vil dette kunne gi veldig mange positive ringvirkninger for kulturlivet. Lag og foreninger kan arrangere konserter og andre kulturarrangementer på en slik arena store deler av året, vil kunne være et fornuftig tiltak som mange vil nyte godt av. Her kan f.eks. både korps, storband, kulturskole, revygrupper og andre lage tilstelninger som kan tiltrekke seg besøkende utover deres egne familiemedlemmer. Et slikt tiltak vil ganske sikkert bidra til at mange foreninger klarer å bygge et godt økonomisk fundament for sin drift, og noe kommunen bør se seg tjent med å bidra til.
Rune Hagestrand.