Her vil han presentere sitt foredrag, «Håvard Hedde: En historie om livstrass og utenforskap».
Visa om Håvard Hedde er velkjent for mange. Mindre kjent er det kanskje at Håvard Hedde er en historisk person, og at han har hatt en stor rolle å spille for Østre Agder. Visa forteller om Håvard som «er så ven ein kar» og som lover at han aldri vil svike jenta han er glad i. Men så ender det sørgelig: «Ho sveik meg like vel».
Fortellingen om den biografiske Håvard Hedde (1758-1802) er langt råere, og handler om et liv i fornedrelse, hån, drikk og stadige klammerier med folk og samfunn. Han var født i fattige kår i Valle i Setesdal og ble på sett og vis mobbet ut av bygda. Så slo han seg i lag med reisende folk og endte i Østre Agder hvor han ble opphav til en stor etterslekt. Underveis hadde han stadig myndighetene på nakken, og ble dømt både for trusler om mordbrann og løsgjengeri. Samtidig var det altså noe ved Håvard Hedde som gjorde at han ikke ble glemt, fornedrelsen og det vanskelige til tross. Viste han en verdighet i det hele? Hadde han en egen evne til å gripe folk? Var det sangstemmen? I alle fall er visa etter ham en juvel i vår nasjonale skatt av folketoner og folkedikting.
Prosjektet er ikke først og fremst opptatt av folkekunst og historie, men: Hva kan vi lære av Håvard Heddes livsfortelling? Og ikke minst: Hvem er «Håvard Hedde» i dag? Det handler dermed om levekår og utenforskap i vår tid. Her peker bl a levekårsindeksen og Ung data-undersøkelsen nettopp Østre Agder ut som et særlig «problem»-område. Har samfunnsnormen blitt så trang at vi alle risikerer å falle utenfor? Har vi alle en rem av Håvard Hedde i oss? Og ikke minst: Hvordan tar vi grep? Kan vi ta eierskap til vår egen situasjon og snu den?
Velkommen til Gjerstad folkebibliotek onsdag 3. november kl. 18.00
Gratis inngang.
Arr:
Gjerstad folkebibliotek.