Faksimile fra AAB i juli 2009. Foto: Svein Walstad.
Faksimile fra AAB i juli 2009. Foto: Svein Walstad.

Abelseminaret feirer 10-årsjubileum

I september 2019 er det 10 år siden Abelseminaret så sitt lys i Gjerstad. Dette skal behørig feires 16.-20. september.

I 2009 var Ragnhild Løvdal leder for Stiftelsen Abelsenteret, og sammen med Oskar Tore Brendalsmo, Anne Aanerud, Olav Ulltveit-Moe, Per Hagelia og en representant fra Universitetet i Agder ble ideen om et eget Abelseminar unnfanget.

- Det var en temmelig jobb som måtte gjøres for å komme i gang for ti år siden, men alle i styret var klare på at vi ønsket å gjøre noe ekstra ut av at vi har fostret opp en av verdens største matematikere her i bygda. Jeg husker spesielt at det var utfordrende å ringe rundt å få tak i økonomiske bidragsytere, men det ordnet seg til slutt, sier Ragnhild til iGjerstad.no 

 

- Etter starten i 2009 har seminaret utviklet et bredt samarbeid med skolene i bygda, som i forbindelse med seminaret har deltatt på workshops og foredrag om Abels betydning for samfunnet vi lever i, sier Ragnhild. 
 

Årets Abelseminar blir avholdt 16.-20. september, og nå er det leder Kjell Wedø som drar i trådene for arrangementet.

I år gleder arrangørene seg spesielt til å få Hanan Mohamed Abdelrahman på besøk for å holde foredrag under åpningen av årets Abelseminar. Hanan fikk Holmboeprisen i 2017 for sitt brennende engasjement for matematikkfaget. Hennes undervisningsfilosofi er at alle kan mestre matematikk. Hun har en master i grunnskoledidaktikk med fordypning i matematikkdidaktikk og jobber målrettet med tilpasset opplæring. 

I dag jobber hun som lektor ved Høgskolen i innlandet, ved Kikora og som gründer for Matematikkhjelperen.no.

Det blir en rekke programposter på plakaten denne uka, og arrangementer finner sted i skoler og barnehager i både Risør og Gjerstad.

 

Vi gratulerer med jubileet!

 

 

Følgende stod å lese i AAB 17. juli 2009 i forkant av det første Abelseminaret:

– Vi begynte planleggingen i fjor sommer, og vi har gjort den amerikanske presidentens kjente utsagn til vårt eget: – Yes, we can! Og vi er stolt over å ha fått laget et program som virkelig er den store matematikeren verdig, sier Ragnhild Løvdal. Seminaret strekker seg fra torsdag til og med lørdag, og første dagen går med til eget program ved alle skolene i bygda. – Det aller meste vil foregå på Holmen Gård, og her vil vi nå få gode lokaler til å bygge ut et eget Abelrom. Vi arrangerer flere seminarer for lærere, politikere, næringsliv og ellers alle samfunnsinteresserte. Det kommer en rekke store foredragsholdere fra bl.a. Naturfagsenteret ved Universitetet i Oslo, fra Universitetet på Agder, fra Nasjonalt senter for realfagrekruttering (Renate-senteret) i Trondheim og fra andre hold. Fredagen vil vi kjøre et motivasjonsseminar for realfag med elever fra 10. klasser i Gjerstad, Risør, Froland, Vegårshei, Åmli og Tvedestrand. Så dette blir veldig stort, og jeg håper interesserte nå setter av dagene til å få med seg det som skjer, sier Løvdal videre.

 

Flere saker

Det er rundt 70 år siden sist det var beitedyr i Melaaslia. Foto: Torgrim Landsverk

Driver sauedrift i Gjerstad fra USA

Per Vetle Kals kunne fredag styre sin søsters hest til en fin 2. plass på Jarlsberg Travbane. Skjermdump: Norsk Rikstoto.

V.M.K. Diana debuterte med 2.plass på Jarlsberg Travbane

Kommunehuset i Gjerstad. Arkivfoto.

Svake resultater for Gjerstad i årets kommunebarometer

Arcturus fra en tidligere konsert i Chile. Foto: Facebook.

Arcturus til Møllafestivalen 14. og 15. august

Bankbygget på Brokelandsheia skal skrapes og males i neste uke.

Gjerstad idrettslag skal male bankbygget i sommer

10. oktober blir det Rosa sløyfe-løp på Brokelandsheia. Foto: Kreftforeningen.

Forbereder Rosa sløyfe-løp på Brokelandsheia

Tidligere ordfører på Vegårshei, Maya Twedt Berli, ønsker ny runde om kommunesammenslåing i østregionen.

Ønsker ny debatt om kommunestruktur i Østre Agder

Olaf Moen og Lars Løkketangen spiller i Melåslia 23. juli.

Inviterer til intimkonsert på Husmannsplassen i Melåslia