Grisen er langstrakt og kortbeint. Hodet er middels stort og snutepartiet kalles tryne. Halen er tynn og kort og bæres ringlet. Lemmene ender opp i klauver. Trynet er et ideelt arbeidsredskap til å rote i jorden med. Ja dette kan en lese i Wikipedia om det firbeinte vesenet, grisen.
Videre kan en lese:
Det eldste beviset man har for at grisen er tilpassa det menneskelige miljøet her i Europa stammer fra Tyskland og er omkring 11 000 år gammelt. Innblandingen av asiatiske tamgriser skal ha startet på 1700-tallet. I Norge har en trolig hatt tamgris i omkring 3 500 år eller mer, noe som visst nok bekreftes av et arkeologisk funn fra den store helleren på Ruskeneset ved Straume bro i Fana. Funnet er datert til år 1500–1400 f.Kr. De opplyste mener at grisen sannsynligvis kom til Norge med innvandrende folkeslag fra Mellom-Europa, via Danmark og Sverige.
Knapt noe dyr på kloden har etterlatt seg et slikt vell av ord og uttrykk som grisen, og paradoksalt nok er de fleste kontroversielle. På den ene siden finnes en flom av respekt, på den andre det motsatte. Grisen figurerer såvel i kunst som adelige våpenmerker. Den brukes som et symbol på godt og vondt. Et begrep som «grisedyrt» indikerer at noe er kostbart, og kanskje i overkant av hva man kunne forvente. Samtidig indikerer det at grisen må ha vært verdifull.
«Din gris» gir assosiasjoner til noe urent eller uærlig, og har nok sammenheng med det miljøet griser trives i. «Griseheldig» gir assosiasjoner til tilfeldig flaks og lykke. Dette og en rekke andre slike uttrykk er en klar indikasjon på at grisen har vært svært betydningsfull for mennesket gjennom lang tid. I Kina har man sågar valgt å hedre grisen i sin kalender. I Norge har vi uttrykket «kjælegris» som understreker at grisen alltid har vært noe mer enn mat for oss. Så langt Wikipedia.
For min del legger jeg til ”din gamle gris”. Det er visstnok delte meninger om det er negativ eller positivt ladet uttrykk, men det kan jo den enkelte sjøl oppfatte etter hvilken situasjon det relateres til.
I Norsk etymologisk ordbok, som er 10 centimeter tykk, forklares det at gris kommer fra norrønt griss, men har ukjent opprinnelse. Muligens kommer det av etterligning av dyrets grynt, brukt som lokkeord. Når jeg tenker meg om, så ble det sagt giss, giss når grisen skulle lokkes til mat eller den ble klødd på ryggen, noe den likte. Det sier min frue også når hun klør meg på ryggen, noe jeg synes er grisegodt.
Etterligning etter grisens grynt er stort sett giss, gis eller nøff, nøff, men egentlig ligner ingen av delene, bare prøv.
Det langstrakt og kortbeint dyret kalles også svin, og det skal ifølge den samme ti centimeter tykke ordboka også ha sitt opphav i norrønt, nemlig svín. Det stammer via germansk fra indoeuropeisk sû, som også finnes igjen i latin, gresk, walisisk, russisk, persisk og sanskrit.
Her har vi uttrykkene svinaktig, svinefort, svinedyrt, svinekaldt, svinebeist og svineri.
Jeg har kommet til den konklusjonen at betegnelsen svin egentlig ikke har sitt opphav her i norden, mens derimot har gris det.
Det langstrakt og kortbeint dyret ble også kallet syr. På slutten av år 900 levde en småkonge på Ringeriket som hette Sigurd Syr. Han skulle være en dyktig bonde, og han var trolig god til å stelle med griser. Av historieskriverne er han betegnet som en mann av høy byrde, og tilnavnet Syr er en hederstittel på mannen.
Jeg vil nevne at han hadde så griseflaks å få gifte seg med Åsta Gudbrandsdatter. Hun var mor til Olav den hellige fra et tidligere ekteskap, og han ble dermed stefar til Olav. Så var ”den gamle” grisen så svineheldig at han fikk sønnen Harald Hardråde med Åsta.
Etter slaget på stiklestad skal Harald Hardråde ha rømt til Gardarike (Russland), og reiste etter ei tid til Miklagard (Istanbul) der han tjenestegjorde for keiseren der. Han var svinaktig god til å krige, og han må ha hatt griseflaks, for han blei rik. Han kom etter hvert tilbake til Norge, og blei konge der. Han fikk også lyst på den engelske tronen, så han prøvde seg på erobre den, men i slaget ved Stamford Bridge gikk det svinaktig galt for han, da han fikk en pil i strupen.
For øvrig. Black Friday.