Gjerstad kommunestyre skal 18. februar avgjøre kommunens fremtidige skolestruktur. Det er avgjørende at vi nå forbereder oss på fremtiden, som garantert vil bli annerledes enn i dag.
Et fremtidsrettet valg
Jeg mener Gjerstad er best tjent med å satse på en samlet 1-10 skole i tilknytning til Abel ungdomsskole. Etter grundig gjennomgang av den omfattende skolestrukturrapporten er min oppfatning at alle andre alternativer fremstår som midlertidige. Selv om det kan synes tiltalende å bevare en av dagens barneskoler tyder det aller meste på at en slik løsning ikke vil ha livets rett over tid. En ikke ubetydelig investering i en 2-skolemodell er etter min mening et uklokt valg. Vi bør i stedet velge en modell som står seg i flere generasjoner fremover.
Noen vil nok hevde at å legge ned barneskolene vil være negativt for nærmiljøet. Men vil det egentlig det? Skolene blir forsvinnende lite bruk utenom skoletid. Ballbingen ved Gjerstad skole og kunstgressbanen på Fiane vil fortsatt kunne benyttes til fritidsaktiviteter som i dag. Så lenge vi har barnehager både i øvre Gjerstad og på Sunde, vil dette være et godt grunnlag for bosetting i hele Gjerstad. En samlet skole vil bidra til økt samhold blant våre innbyggere og samtidig viske ut kretsgrensene som har utspilt sin rolle for mange år siden.
Kvalitet i undervisningen er 1. prioritet
Elever i barneskolene i Gjerstad må i dag i for stor grad ta til takke med vikarer og ufaglært arbeidskraft. På en fellesskole vil tilgang til fullverdig kompetanse i alle fag bli betydelig større, og med bedre stabilitet. Jeg er overbevist om at småbarnsforeldre ønsker de beste lærekreftene for sine barn. Store innsparinger på drift og vedlikehold er en viktig faktor som understøtter å samle skolene på ett sted. Selve investeringen ved en ny skolestruktur er betydelig, men det vil den være uansett hvilket alternativ vi går inn for. Å beholde dagens struktur er ikke et aktuelt alternativ, da vi rett og slett ikke har råd til å drive skole på denne måten i Gjerstad lengre, verken i et økonomisk eller kvalitetsmessig perspektiv. Uansett hva som skjer i en fremtidig kommunereform er det nå vi gjersdølinger har anledning til å rigge oss fornuftig til en ny situasjon som før eller senere vil komme.
En idrettshall vil øke attraksjonskraften
I en så omfattende strukturendring bør vi samtidig kalkulere inn en idrettshall i tilknytning til skolen, både for å gjøre kvaliteten ved fellesskolen bedre, men ikke minst sett i et forebyggende helseperspektiv. Økt folkehelse gir store gevinster for et lokalsamfunn både på kort og lang sikt. I en idrettshall vil vi samtidig få en «storstue» som også kan brukes til en rekke ulike aktiviteter til nytte for alle i Gjerstad. Dette vil utvilsomt gjøre Gjerstad mer attraktiv å flytte til.
Jeg håper kommunestyret 18. februar velger å satse på en ny og fremtidsrettet fellesskole på Sunde. Dette vil gjøre Gjerstad godt rustet, uansett hvordan fremtiden vil bli.
Rune Hagestrand,
Gjerstad Høyre.