Slik vi tolker regjeringens utspill, vil elevene med dette ha større mulighet til å komme inn på den videregående skolen de selv ønsker å gå på.
Fra våren 2022 har regjeringen bestemt at fylkeskommunene ikke kan dele opp fylket i mer enn seks inntaksområder for videregående opplæring. Regjeringen bestemte i fjor at det skal bli friere skolevalg i hele landet. Fylkeskommunen skal kunne velge mellom fritt skolevalg i hele fylket eller innenfor ulike inntaksområder. Nå er det altså bestemt at fylkene ikke kan deles opp i mer enn seks områder. Dette melder VG mandag kveld
– Regjeringen vil gi elevene mer innflytelse og større frihet. Jeg er glad for at regjeringen nå slår fast nasjonale regler for fritt skolevalg. Dette vil gi fremtidens søkere til videregående opplæring større frihet til å selv velge hvilken skole de skal gå på, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) til TV2
– Hvilken videregående skole du kan søke på, er et viktig og definerende livsvalg når du er 16 år. Kanskje du ønsker deg til et nytt miljø, eller kanskje du vil søke deg til en skole med et bredere fagtilbud med andre programfag enn den nærmeste skolen tilbyr. Med større rett til å velge vil vi også få mer motiverte elever, sier Melby.
Får betydning for ordningen i Agder
Agder fylkeskommune opererer i dag etter det såkalte nærskoleprinsippet, som betyr at de aller fleste elevene fra Gjerstad får tilbud om plass ved Risør videregående skole, selv om dette ikke nødvendigvis er deres eget førstevalg.
Den nye ordningen vil sannsynligvis legge ekstra press på tilbudet i Risør, da flere elever sannsynligvis vil søke seg til den nye videregående skolen i Tvedestrand eller Sam Eyde i Arendal.
Agder fylkeskommune får nå en viktig oppgave med å gjøre studietilbudet i Risør så interessant at elevtallet ved skolen kan opprettholdes.