Økningen i lovbrudd blant barn og unge krever tidlig innsats.Konfliktrådet kan spille en avgjørende rolle i å forebygge at ungdom gjør ny kriminalitet og gi ofrene en mulighet til å legge hendelsen bak seg.
Politiet rapporterer om stadig flere lovbrudd begått av barn og unge, med en bekymringsfull trend om at de yngste lovbryterne blir flere. Dette understreker behovet for tverretatlig samarbeid og forebyggende tiltak for barn under 15 år – en gruppe som står utenfor det strafferettslige systemet.
Konfliktrådet har kapasitet til å bidra
– Barn under 15 år kan ikke straffes, noe som betyr at andre ressurser enn politiet må spille hovedrollen i å forebygge lovbrudd. Konfliktrådet er en viktig aktør i dette arbeidet, men vi ser et stort uutnyttet potensial. Politiet kan i langt større grad overføre saker til oss, sier Helge Bie Riber, leder i Konfliktrådet Agder.
Konfliktrådene mottar relativt få saker sett opp mot antallet lovbrudd som begås av barn under 15 år. I 2024 mottok konfliktrådet på landsbasis kun 584 saker, mot 808 saker i 2023. Det er en nedgang på 28 prosent i antall saker for denne aldersgruppen i konfliktrådet.
– I Agder fikk vi inn saker på 19 personer under 15 år som er en nedgang fra 45 personer i 2023 – altså mer enn en halvering. Antall ungdommer i samme aldersgruppe var i 2022 127, så her har det skjedd dramatiske endringer de senere år. Vi ønsker å bli brukt i større grad når det gjelder saker med barn under 15 år. Det står ikke på vår kapasitet, sier Riber.
Nedgang i nesten alle sakstyper
I Agder ser vi nedgang i sakstallet både når det gjelder straffesaker, henlagte straffesaker og sivile saker – saker som kan løses i mekling. På 4 år har slike straffesaker blitt halvert. Derimot har antallet som blir gitt ungdomsstraff og ungdomsoppfølging gått opp. Det er ungdom som har gjort mer alvorlig kriminalitet enn det som kan løses ved mekling. De gjennomfører et mer sammensatt opplegg og blir fulgt opp av et eget team over lengre tid.
Forebygger ny kriminalitet og gir trygghet til lokalsamfunnet
Gjennom mekling i konfliktrådet kan unge lovbrytere få en unik mulighet til å ta ansvar for egne handlinger, samtidig som de får innsikt i konsekvensene av det de har gjort.
– Dette kan bidra til å hindre ny kriminalitet, samtidig som det gir fornærmede en mulighet for gjenoppretting. Ofre kan få en løsning på en vanskelig situasjon, trygghet tilbake etter hendelser som for eksempel vold, og mulighet til å legge hendelsen bak seg, sier Riber.
Godt samarbeid mellom politi, skole og andre som jobber tett med barn og unge er avgjørende for å gripe inn tidlig.
– Barn og unge skal kunne leve trygt i samme lokalsamfunn, gå på skole og delta på fritidsaktiviteter uten frykt. Mekling kan legge til rette for at de unge møtes under trygge rammer, hvor de selv finner løsninger, sier Riber.
Individuelle løsninger gjennom mekling
I konfliktrådsmøter utarbeider partene avtaler som er skreddersydd deres situasjon. Dette kan inkludere økonomisk erstatning, beklagelser eller forsikringer om at trakassering skal opphøre.
– Mekling er gratis for alle og sparer både enkeltpersoner og samfunnet for store belastninger og kostnader, sier lederen av Konfliktrådet Agder.
Fakta (Norge):
• I 2023 fattet politiet påtaleavgjørelser i nær 21 800 saker der mistenkte var under 18 år. 36 % av disse sakene gjaldt barn under 15 år.