Torunn Ostad og Amalie Kollstrand vil kjempe for valgfrihet i den videregående skolen.
Torunn Ostad og Amalie Kollstrand vil kjempe for valgfrihet i den videregående skolen.

- Skolen er til for elevene, ikke motsatt!

- En stemme til Høyre ved fylkestingsvalget er en stemme for mer valgfrihet til elevene i videregående skole, og retten til å kunne velge annerledes.
// Amalie Kollstrand, leder Agder Unge Høyre, Torunn Ostad, gruppeleder for Høyre i fylkestinget.

Nå er det snart det første valget i historien for Agder fylkeskommune. I dag blir elevene i Agder plassert på nærmeste skole som tilbyr utdanningsprogrammet de ønsker å søke på. Høyre mener elevene skal få velge hvilken skole de skal kunne gå på selv, og at adressen til foreldrene ikke er det viktigste.
 

Nærskoleprinsippet, som i vår ble vedtatt for de videregående skolene i Agder, gir deg ikke bare retten til å gå på nærskolen, den låser deg også fast til det, hvis linja du ønsker å gå tilbys på nærskolen. Dette gjør det vanskelig for elever som ønsker å skifte miljø, og det gir elevene mindre valgfrihet i undervisningen, da skolene ofte tilbyr ulike programfag og fremmedspråk. Hvorfor skal postnumrene til foreldrene alene avgjøre hvilken skole man skal kunne gå på?

 

I Arendal blir den ene ungdomsskolen delt i to. Elever med postadresse Staubø og Eydehavn må gå på skole i nabokommunen. Høyre foreslo at disse elevene skulle få velge å gå på skole i hjemkommunen sammen med klassekameratene. Ap, KrF og Sp stemte mot.

Vi tapte slaget om fritt skolevalg i vår. Men noen viktige endringer fikk vi til. Elevene fra Setesdal får velge fritt blant skoler i hele Agder. Og etter først å ha blitt nedstemt, klarte vi til slutt å få flertall for at alle elevene i fylket skal kunne velge forskerlinjene i Arendal og Vågsbygd, toppidrett med realfag i Kristiansand og yrkesfag med toppidrett i Arendal. Høyre mener at alle elever skal få muligheten til å leve ut sine ambisjoner og talenter, uavhengig av hvor de bor.

Det kan være mange ulike grunner til at en elev ønsker å gå på en bestemt skole, enten det er nærskolen, skolen i nabobyen, eller en skole i en annen del av fylket. Uansett hva grunnene måtte være, må vi ta det på alvor og gi elevene muligheten til å bestemme mer selv. Innflytelse på sin egen hverdag er viktig for motivasjon, trivsel og læring. Politikerne i fylket vet ikke hva som er best for hver enkelt elev, det vet elevene best selv. Derfor er det viktig at Høyre vinner valget i fylket, for Høyre setter elevene først. Skolen skal ikke være et distriktsprosjekt, den er til for elevene!

 

En stemme til Høyre ved fylkestingsvalget er en stemme for mer valgfrihet til elevene i videregående skole, og retten til å kunne velge annerledes.

 

Amalie Kollstrand, leder i Agder Unge Høyre
Torunn Ostad, gruppeleder for Høyre i fylkestinget

Flere saker

Lag og foreninger kan søke om moms-kompensasjon

Lag og foreninger kan søke om moms-kompensasjon

En gjersdøling er dømt til fengselsstraff for vold mot sin kjæreste i 2019. Illustrasjonsbilde

Gjersdøling i 30-årene dømt til 60 dagers fengsel

Campingvogn veltet på E18 ved Østerholtheia

Kartutsnitt over boligfeltet som det endelig skal bestemmes navn på.

Enghåla / Enghola - eller kanskje noe helt annet?

Gjerstad kommune åpner anbudsrunde for snøbrøyting 2020-2025

Mette E. Sveinungsen (innfelt)  inviterer til sommerfest på idylliske Holmen Gård i Gjerstad.

Ønsker velkommen til sommerfest på Holmen Gård

Wenche Fresvik, Avdelingsleder for Virkemidler og entreprenørskap i Agder fylkeskommune. Foto: AFK

Dette får Agderkommunene i statlige tilskudd i forbindelse med korona-pandemien

Det er rundt 70 år siden sist det var beitedyr i Melaaslia. Foto: Torgrim Landsverk

Driver sauedrift i Gjerstad fra USA