"Dutch Cheeseman" var en av mange matutstillere på Brokelandsheiadagene i helgen
"Dutch Cheeseman" var en av mange matutstillere på Brokelandsheiadagene i helgen

Noen tanker etter besøk på Brokelandsheia-dagene

"Hvem kan si nei til noe som er gratis når de andre står i rekke og rad for å selge deg noe som aldri har vært så billig noen gang før?"
Halvor Røylen

Det er en av årets merkedager, gjerne høytidsdager, Brokelandsheiadagene, med liv og røre, handel, politikk, pariserhjul eller hva det nå heter, og hørselstest, for å nevne noe. For å ta det med hørselstest først, jeg ble av noen hyggelige lydhøre personer invitert til å ta en hørselstest, helt gratis til og med. Hvem kan si nei til noe som er gratis når de andre står i rekke og rad for å selge deg noe som aldri har vært så billig noen gang før?

 

Tenk deg fem pølsesorter for fire hundre og femti kroner! Jeg kom aldri til å oppleve noen gang noe så billig noen tid, sa selgeren, så jeg smelte til. En risiko eller var det chorizco, en hvitløk, en elg, en bacon og en rødvin. Den med rødvin er jeg ærlig talt noe spent hvordan kommer til å virke sammen med rødvin. Den som lever får se. Den med elg er jeg også spent på hvordan smaker, jeg har aldri skutt elg, men jeg har spist en del kjøtt. Hvordan det smaker når kjøttet blir pølsevev er spennende, som det heter på fagspråket.

 

Tilbake til hørselen. Testen var gratis, og hvorfor ikke benytte seg av et slikt tilbud? Kjeringa mi har til stadighet sagt at jeg har noe tungt for det (sagt på et diplomatisk vis), så jeg slo til, og ble tildelt kølapp nummer fire. Jeg måtte vente på en søndøling med kølapp nummer tre, og når han endelig kom ut fra forhørsboksen ble han anbefalt å ta kontakt med fastlegen. Det søndølingen ikke sa til han i forhørsboksen var at han hadde høreapparat, men brukte det bare i unntakstilfelle, som blant annet når kona ikke var hjemme.

 

For min del var testen overraskende. Jeg hørte bedre på det venstre øret en det høyre!!!!! Ja jeg bruker fem utropstegn, for det stemmer ikke med hvordan jeg har stemt ved tidligere valg, så jeg tok meg en tur videre i handelsgata. Der traff jeg Knut Hagelia og ordfører Inger Løite på Arbeiderpartiets stand. De pratet  ikke politikk med meg i det hele tatt, så det ble det samme om jeg stod med venstre eller høyre øret til dem. Det var forresten veldig trivelig med en skroll, de er jo begge to noen joviale og trivelige mennesker.

 

Så gikk jeg videre, og på Høyres stand traff jeg Håkon Helgesen og Ragnhild Løvdal. De pratet politikk, så der stilte jeg meg først med de venstre øret til, så det høyre, men jeg kom til at at jeg hørte høyrepolitikk like godt på det høyre øret som det venstre øret. Så hørselstesten hadde i grunnen ikke noe for seg, men gratis var den.

 

Det som er en klar fordel med hørselstesten, er at når kjeringa seier at jeg har noe tungt for det, så viser jeg henne grafen som jeg fikk av han i forhørsboksen, og snur det venstre øret til. Det er ikke meg det er noe galt med. Når hun vil ha meg til å gjøre noe, snur jeg det høyre øret til, ja, du forstår?

 

Det ble et besøk hos Jens Lyngrillen også. Han stilte opp i høyeste person, noe jeg satte pris på. Vi har jo i sin tid både arbeidet i samme firma, og bodd i sammen (i brakke) på den tiden vi båe to var unge og uskyldige. Vi kan, selv etter førtiseks, førtisyv år få oss en god latter. Vi fant på mye, blant annet å legge levende hummer i kjøleskapet. De måtte ikke bli skjemt må vite! En kveld vi hadde besøk, jeg tror det var den kvelden vi skulle ha hummer, stod det en kasse med dynamitt inne i et skap. Det fikk de besøkende se, og de følte seg utrygge, så Jens satte kassa under brakka. Da var frykten borte.

 

Ja, så ble det en liten prat med Anne Marie Løyte, Karsten og Solbjørg Kristensen, Gunstein og Marit Melås. Ja, og John Dalane, han sat på fanget mitt då han var fire år. Vi var enige om at vi bytta på det nå.

 

Så ble det beltehandel. Bredt belte i skinn, med spenne som kunne tole x antall kilopond i trykkbelastning. Lengde, ett hundre og fem centimeter. Med på handelen, et hvitt belte og en nøkkelholder. Han som handlet var svensk, og drev med forsoning mellom muslimer, budister og kristne, etter som jeg forstod han. Kanskje kunne han ha vært hyret inn som Sanners personlige fredsmegler i kommunesammenslåing?

 

Ja, nå var jeg bare tre, fire timer på heia, men jeg synest jeg hadde det veldig trivelig!

I skrivende stund underholder vel Vass-senggutane (eller er det Vasseng-gutane) på å spille til dans, jeg skulle gjerne vært der, men plikten kaller.

 

For øvrig, rødvinspølsa smaker godt.

 

Halvor Røylen

Flere saker

Mette E. Sveinungsen (innfelt)  inviterer til sommerfest på idylliske Holmen Gård i Gjerstad.

Ønsker velkommen til sommerfest på Holmen Gård

Wenche Fresvik, Avdelingsleder for Virkemidler og entreprenørskap i Agder fylkeskommune. Foto: AFK

Dette får Agderkommunene i statlige tilskudd i forbindelse med korona-pandemien

Det er rundt 70 år siden sist det var beitedyr i Melaaslia. Foto: Torgrim Landsverk

Driver sauedrift i Gjerstad fra USA

Per Vetle Kals kunne fredag styre sin søsters hest til en fin 2. plass på Jarlsberg Travbane. Skjermdump: Norsk Rikstoto.

V.M.K. Diana debuterte med 2.plass på Jarlsberg Travbane

Kommunehuset i Gjerstad. Arkivfoto.

Svake resultater for Gjerstad i årets kommunebarometer

Arcturus fra en tidligere konsert i Chile. Foto: Facebook.

Arcturus til Møllafestivalen 14. og 15. august

Bankbygget på Brokelandsheia skal skrapes og males i neste uke.

Gjerstad idrettslag skal male bankbygget i sommer

10. oktober blir det Rosa sløyfe-løp på Brokelandsheia. Foto: Kreftforeningen.

Forbereder Rosa sløyfe-løp på Brokelandsheia