Mange innbyggere i Agder har søvnproblemer, viser en undersøkelse. Illustrasjonsbilde: Shutterstock.
Mange innbyggere i Agder har søvnproblemer, viser en undersøkelse. Illustrasjonsbilde: Shutterstock.

Hver tredje innbygger i Agder sover for lite - her er ekspertenes beste tips

Hver tredje egd opplever søvnmangel i hverdagen, ifølge en spørreundersøkelse. Nå avslører søvnekspert rådene som kan hjelpe trøtte egder.

En nasjonal spørreundersøkelse utført for Herbalife Nutrition viser at 3 av 10 innbyggere i fylket får mindre enn syv timer søvn i hverdagen. En fjerdedel av fylkets befolkning får ofte søvnmangel gjennom uka og må sove ut i helgen, og stress (42 %) og skjermaktiviteter (38 %) er de viktigste grunnene til at de ikke får sove.

Det er imidlertid en gruppe som sliter enda mer med søvnen en gjennomsnittet: B-menneskene. 55 prosent av nordmenn som identifiserer seg som B-mennesker føler seg stort sett alltid litt for trøtte.

– Vi som jobber med søvn pleier å definere nok søvn som den søvnen du får for å føle deg våken på dagen uten å bruke kunstig stimulerende stoffer som kaffe. Hvis du trenger ti kopper kaffe om morgenen for å fungere, så kan det være grunn til bekymring, sier Harald Hrubos-Strøm, søvnekspert, lege og forfatter av boka «Sov godt».

A-mennesker lite imponert over B-mennesker
Ifølge undersøkelsen er 3 av 10 egder B-mennesker, 3 av 10 er A-mennesker, mens den resterende befolkningen ikke tilhører noen av gruppene.

– De nasjonale tallene viser at A-mennesker er mer opplagte, trener mer og spiser sunnere enn B-mennesker. Og det virker som om flere av dem er fullt klar over dette. Hvert tredje A-menneske ser på B-mennesker som late eller koffein-avhengige personer som har vanskelig for å motstå fristelser, sier Mia Bergmann, nordisk sjef i Herbalife Nutrition, og legger til:

– I tillegg mener hvert fjerde A-menneske at B-mennesker er dårlige til å planlegge.

Det er imidlertid ikke bare morgenfugler som irriterer seg over natteravner, for det finnes også en motsatt tendens. Hele 6 av 10 B-mennesker mener at A-mennesker er for glade om morgenen.

 

Egders begivenhetsrike netter
Herbalife Nutrition-undersøkelsen avslører at egder gjør mye mer enn å bare sove om natten. Ikke bare spiser 4 av 10 innbyggere i fylket nattmat én eller flere hverdager i uken, men hver fjerde egd forteller også omgivelsene sine at de legger seg tidligere eller står opp tidligere enn de egentlig gjør.

Videre innrømmer 4 av 10 egder at de blir sittende oppe med skjermaktiviteter som mobil eller TV om kvelden, og at det går ut over søvnen deres. I tillegg oppgir 4 prosent av Agders befolkning sex om kvelden som én av årsakene til søvnmangelen sin.

 

Egder har ikke all skylda
Søvnekspert Hrubos-Strøm mener at man ikke trenger å legge hele skylda på seg selv når man opplever problemer med søvnen, og at søvn ikke skal handle om prestasjoner.

– Noen har vanskeligere for å sovne om kvelden enn andre, uansett hvor flinke de er til å unngå mobilbruk og koffein sent på kvelden. Mitt tips til B-mennesker som sliter med søvnen er å prøve ut ulike råd og tips og finne dem som passer for seg, avslutter han.

Søvnekspert Harald Hrubos-Strøms beste tips til trøtte egder

 

Om dagen

  • Døgnrytmen vår blir påvirket av lyset ute, så det er en stor fordel å komme seg ut på dagen og få litt lys for å unngå at døgnrytmen blir forskjøvet.
  • Er du trøtt og sliten på dagtid, kan du ta deg en powernap. Korte powernaps på 10 til 20 minutter vil ikke ødelegge nattesøvnen etterpå. Men sover du lengre og rekker å komme inn i den dype søvnen, kan det påvirke nattesøvnen.
  • Blir du søvnig og trøtt på dagtid, kan du også reise deg opp, bevege deg og sørge for å få muskelaktivitet. På den måten stimulerer du «våken-systemet» i hjernen.

 

Om kvelden

  • Hvis du blir liggende veldig lenge våken i sengen, vil kroppen etter hvert forvente å være våken i sengen. Så det viktigste rådet hvis du sliter med å sove på kvelden er å komme deg ut av senga, ta deg en liten pause før du prøver å sove igjen.
  • Mens du er ute av senga fordi du ikke får sove skal du helst ikke se på TV, for du skal få så lite stimuli så mulig. Drikke gjerne noe koffein- og sukkerfritt, og lytt til rolig musikk.

 

 

Flere saker

Boligbrann i Gjerstadveien, men ikke i Gjerstad kommune

Ferrari 812 GTS Spider Superfast - blir å se på Brokelandsheia 3.-5. september.

Ferrari 812 GTS Spider Superfast til Brokelandsheia 3.-5. september

Bandet Bergtatt kommer på besøk til årets Møllafestival. Foto: Facebook.

Bergtatt til Møllafestivalen

Vaksineringstakten i Gjerstad øker de nærmeste ukene. Illustrasjon: Depositphotos.com

Nå blir det fart på vaksineringen i Gjerstad!

Elisabeth Aarsæther. Foto: DSB

Ekstremvær og ekstremisme

Fra Møllafestivalen 2020. Foto: Møllafestivalen

Forberedelsene er i gang til årets Møllafestival

Gjerstad kommune informerer om vaksinasjonsplanen framover. Illustrasjonsbilde: Depositphotos.com

Oppdatert informasjon fra kommunen om vaksinering

Om litt over en uke åpner sommer-OL i Tokyo. Illustrasjon: Depositphotos.com

Her er aktuelle TV-tidspunkter under OL i Tokyo