Jon-Olav Strand, fylkesordfører og Torunn Ostad, opposisjonsleder i Aust-Agder fylkeskommune.
Jon-Olav Strand, fylkesordfører og Torunn Ostad, opposisjonsleder i Aust-Agder fylkeskommune.

Ett Agder – en god avtale for Arendal og Østre Agder

- En sterk, samlet landsdel gir muligheter for utvikling i alle deler av fylket. Vi gleder oss til å gå i gang!
Jon-Olav Strand, fylkesvaraordfører (KrF) og Torunn Ostad, opposisjonsleder (H)

Om få dager skal vi velge den aller første folkevalgte forsamlingen i nye Agder. Ansatte og politikere gleder seg til å være med å bidra til en enda mer bærekraftig og livskraftig landsdel. Prosessen med å etablere ett Agder har vært krevende, men var en konsekvens av at et flertall på Stortinget ønsket en betydelig reduksjon i antall fylker.  I forhandlingene la vi sterk vekt på at Østre Agder og Arendal skulle få et betydelig antall offentlige arbeidsplasser. Vi ser nå at avtalen virker etter hensikten. Det er bra for Arendal, og det er bra for det nye Agder.

 

Kritikken mot sammenslåingen var sterk. Mange spådde at Arendal og østregionen ville tappes for arbeidsplasser og at avtalen ikke var verdt papiret den var skrevet på. Nå ser vi at avtalen har vært en suksess, og at den har vært helt avgjørende for å lykkes med målet om å etablere et kraftsenter for regional stat i Arendal og den fylkeskommunale administrasjonen i Kristiansand. For de fylkeskommunene som ikke fikk til en frivillig sammenslåing, har veien vært langt vanskeligere.

 

Hva gjorde Høyre og KrF? 
Vi forhandlet fram en detaljert avtale med tydelige mål for å utvikle hele det nye fylket, og en detaljert sikringsbestemmelse som sikret et bestemt antall arbeidsplasser i Arendal. Denne avtalen fikk vi flertall for i begge fylkestingene.

 

Hva er status nå?
Arendal får en økning i kompetansearbeidsplasser i forhold til dagens situasjon. Både statlige og fylkeskommunale arbeidsplasser etableres innenfor mange viktige fagområder: Fylkesmannen i Agder, samt fellesadministrasjonen for alle landets fylkesmenn, NAVs regionkontor og avdeling for Arbeid og Ytelser legges til Arendal. Og like før sommeren kom den gledelige nyheten om at Arendal får ledelsen for en nasjonal divisjon av Statens vegvesen i tillegg til to regionale avdelinger. Fylkeskommunen legger en rekke viktige funksjoner til Arendal, som drift av veg og bygg, innkjøp, arkivtjenester, IKT og lønn. Vi har også fått den største fengselsenheten av de to nye fengslene i Agder. Det er vanskelig å angi nøyaktig antall, men det ligger an til nær en dobling av dagens 500 administrative arbeidsplasser. Kommunalministeren og andre i regjeringsapparatet har flere ganger uttalt at de tar hensyn til Agders avtale og innretter seg etter den så langt det er mulig.

 

Hvorfor er det så viktig med kompetansearbeidsplasser i Arendal? Arendal er arbeidsmarkedet til hele østregionen. Det er i denne delen av fylket vi har noen av de største utfordringene med utenforskap og lav sysselsettingsgrad. Det er viktig for oss å sikre et variert arbeidsliv og muligheter til spennende arbeid for alle som bor i Arendal og Østre Agder, og det er et bidrag til å styrke flankene i det nye fylket, noe som vil bli en viktig jobb i årene fremover.

 

Politikere fra alle partier har bidratt i arbeidet med å sikre disse arbeidsplassene. Men det er avtalen utarbeidet av Høyre og KrF som har vært nøkkelen til suksess. Vi er stolte over å ha bidratt til å samle landsdelen og over å ha bidratt til etableringer som kommer både Arendal og nabokommunene til gode. En sterk, samlet landsdel gir muligheter for utvikling i alle deler av fylket. Vi gleder oss til å gå i gang!

 

Jon Olav Strand, fylkesvaraordfører, KrF
Torunn Ostad, opposisjonsleder, H

Flere saker

Laurdagstankar frå ein gjerstubar

Laurdagstankar frå ein gjerstubar

- Stoppmønsteret på Sørlandsbanen må bevares

Hannah Lunden og ordfører Inger Løite var med på diskusjonen sammen med helseminister Bent Høie i kveldens utgave av "Debatten". Skjermdump: NRK

BPA-ordningen praktiseres ulikt over hele landet

Hannah og Harald Lunden fra tidligere innslag i «God Morgen Norge» Skjermdump: TV2

Hannah i «Debatten» på NRK i kveld

Slukket branntilløp i Gjerstad

Hallvard Flatland kommer til Brokelandsheiadagene søndag 30. august.

Casino Show med Hallvard Flatland på Brokelandsheia

The Other Band tar turen fra Vegårshei til Gjerstad 6. mars. Foto: Facebook.

The Other Band på Bankplassen

Lars De Bartolo viste gode takter under søndagens stafett i junior-NM på Dombås. Arkivfoto.

4.plass til Lars De Bartolo i junior-NM