Adina Limyr er her avbildet sammen med fire av fem barnebarn i forbindelse med 100-årsdagen i 2016.
Adina Limyr er her avbildet sammen med fire av fem barnebarn i forbindelse med 100-årsdagen i 2016.

Adina fyller 104 år!

Adina Karine Limyr, født Gryting, fyller hele 104 år førstkommende mandag, 3. august.


Adina sammen med sitt 98,5 år yngre oldebarn, Tanja. Foto: Privat.

Adina er Gjerstads eldste innbygger, muligens også den eldste i hele Agder. I forbindelse med 104-årsdagen har et av barnebarna hennes, Grete Stebekk, skrevet en fortelling om Adinas innholdsrike liv: 
 

" Adina ble født på Strandjordet ved Søndeled. De flyttet tidlig til gården Gryting i Gjerstad, da hennes far overtok gården han hadde vokst opp på. Adina vokste opp i en søskenflokk på 9. På gården bodde også hennes besteforeldre og 2 tanter.
 

Sørlandsbanen var under bygging, så i noen år ble også enkelte rom i innhuset leid ut til arbeidere med familie. En julaften var det 2 fødsler på en gang i samme huset. En i hver etasje. Når Sørlandsbanen åpnet sto en liten flokk langs "av og på" stigningsrampen like nedenfor gården. Besta var heldig og fikk treffe både kong haakon og kronprins olav. Det ble et uanmeldt lite stopp i den lille grenda.

 

Adina har også vært heldig og treffe kong Harald, Dronning Sonja, Kronprins Haakon Magnus og Kronprinsesse Mette-Marit.

 

I oppveksten hjalp barna til i alt arbeid på gården. De hadde kuer, hest, griser og høner. Kuene skulle på beite om sommeren, og barna var med som gjetere fra de var ganske små. Det gikk greit, men hun minnes en gang hun ble redd. Da satte hun seg på en stein og ba om gud kunne hjelpe henne og finne stien hun hadde mistet. Besta er sterk i sin tro, og den dag i dag er hun berørt når hun forteller om stien hun skimtet da hun åpnet øyene igjen.  

Rundt gården var dyrka mark, og alle var i arbeid når høyet skulle hesjes eller noe skulle høstes.  Hun husker første bilen som kjørte gjennom bygda, og for henne og familien tok det som i dag er en reise med på 30 min til nærmeste by Risør, en hel dag. Dagen inneholdt både hest og kjerre, fergetur og overnatting.

 

Adina forteller om en trygg og god barndom. Hun ble boende på gården, så nær som en tid da hun "gikk for presten" i konfirmasjonstiden, og da hun gikk hustellslinja. Det foregikk noen kilometer unna, hun bodde da hos en tante. Også da hun giftet seg med Åvald Limyr bodde de noen år på loftet i et av gårdens nabohus, før de overtok gården og stiftet egen familie. Hun og Åvald, som kom fra nabobygda Vegårshei, møttes på et ungdomsarrangement, og forlovet seg en tid etter. 

 

Besta var den gangen med i kvinneforeningen på Gryting og i sangkor. En engasjert og omsorgsfull dame som hadde lange dager med stell av, og for -  folk og dyr i hjemmet.

 

Adina og Åvald hadde et godt ekteskap og savnet var stort da han døde i 1999. De hadde en datter, Borghild. Adina og Åvald fikk 5 barnebarn,16 oldebarn og 2 tippoldebarn. Datteren Borghild gikk bort i 1997.

 

Nå bor Adina på sykehjemmet i Gjerstad. Hun har minner om livets gang i fredstid, og i fra krigens dager, fortellinger om både 1 og 2 verdenskrig. Om en enorm utviklig som hun har fått oppleve. Hun var 2 år da spanskesyken herjet, og har nå forholdt seg til Covid-19. Besta har godt humør, et mildt vesen, hun har livsglede, er takknemlig for livet, og innimellom litt undrende over at hun faktisk fyller 104 år. Hun har god helse, men glemmer noe mer enn tidligere.

På sykehjemmet er hun omgitt av fantastisk personal. Vi i familien er svært stolte av, og veldig glad i henne som ble vår. "

 

Grete Stebekk,
barnebarn.

Flere saker

Slik så det ut i Sandåkerhølen midt i september for fem år siden. Historien kan gjenta seg i år. Arkivfoto.

Forbered deg på en hel uke med konstant regnvær

Stemningsbilder fra Havrefjell. Foto: Østre Agder Sparebank

Østre Agder Sparebank tilbyr hyttetomter på Havrefjell

Speedy Jetstar tok en flott seier på Klosterskogen i kveld. Skjermdump: Norsk Rikstoto.

Per Vetle tok en ny seier med Speedy Jetstar

Lars Erik Blokkhus kommer til Gjerstad 24. oktober. Skjermdump: Youtube.

Lars Erik fra Plumbo til Holmen Gård

Christian Eikeland. Foto: Agder fylkeskommune / Mona Hauglid.

FrP vil ha økt satsing på jernbanekommunene

Gjerstad Utlånssentral tilbyr massevis av utstyr for ulike utflukter i naturen. Illustrasjonsbilde: Depositphotos.com

Gjerstad Utlånssentral tilbyr utstyr for spennende naturopplevelser

Nå blir snart tilværelsen lysere langs Gjerstadveien i øvrebygda. Illustrasjonsbilde: Depositphotos.com

Fikk 4 millioner til mer lys langs Gjerstadveien

Rebekka Sunde åpner i høst Salong Sunde på Gjerstadsenteret

Rebekka (24) overtar frisørsalongen etter "mommo"