Mostadsmia er viktig å bevare for fremtidige generasjoner, mener Gjerstad knivklubb
Mostadsmia er viktig å bevare for fremtidige generasjoner, mener Gjerstad knivklubb

Gjerstad knivklubb vil bevare Mostadsmia

Gjerstad knivklubb ønsker å bevare den tradisjonsrike Mostadsmia, der Olaf O. Mostad smidde de anerkjente knivbladene fram til han døde i 1982

Gjerstad knivklubb har fått tilbud om å overta den kjente Mostadsmia for kr. 20.000,-, etter knivsmed Olaf O. Mostad ( 1912 – 1982 ). Nåværende eier av smia, Kjersti Nævstad, ønsker å selge da hun ikke har anledning og mulighet til å ta vare på denne kulturskatten og kulturminnet den representerer. Smia er av en slik forfatning at den ikke vil tåle en stor snøvinter til, da det er lekkasje i taket. Det må iverksettes strakstiltak for å redde smia fra fullstendig forfall. Smia er oppført i 1900 i  følge Norges bebyggelse, og er en av  de siste smiene i bygda.

- Vi kan ikke lenger se på at ett så viktig kulturminne i bygda står og råtner på rot. Vi er nå noen kniventusiaster og medlemmer i knivklubben som vil tilbakeføre smia slik den opprinnelig var bygd i 1900. Smia er en kulturskatt og ett viktig kulturminne for bygda, sier Kai Ove Sandåker på vegne av Gjerstad knivklubb.

- Gjerstadkniven er jo som kjent  forbundet med Mostad-smedene, slik at identiteten ligger godt forankret i smia på Mostad. Da knivsmed og knivmaker tradisjonen dessverre er i ferd med å dø ut i bygda, ønsker nå knivklubben å sette fokus på denne viktige tradisjonen. Ved å kjøpe Mostadsmia kan vi redde en viktig kulturskatt og samtidig sette fokus på å rekruttere nye medlemmer for å føre knivtradisjonen videre. Vi har allerede folk som har sagt seg villige til å være med i en dugnadsgjeng for å redde smia fra forfall, sier Sandåker.

Knivklubben nedsatte i vår en prosjektgruppe som jobber med dette prosjektet, bestående av Bjørn Brokeland, Hans Skar (Risør) og Kai Ove Sandåker som prosjektleder.

- Vi har til nå hatt en positivt dialog med både ordfører og kulturkonsulent, så nå setter vi vår lit til at politikerene også ser viktigheten av å bidra med litt økonomisk støtte til dette prosjektet. Ett positivt samarbeid med kommunen her, vil være til gjensidig stor nytte for bygda sin fremtidige knivtradisjon, avslutter en engasjert kniventusiast.

Formannskapet skal behandle søknaden i sitt siste formannskapsmøte før ferien. Dette avholdes direkte etter morgendagens kommunestyremøte.

 

Flere saker

Per Vetle Kals kunne fredag styre sin søsters hest til en fin 2. plass på Jarlsberg Travbane. Skjermdump: Norsk Rikstoto.

V.M.K. Diana debuterte med 2.plass på Jarlsberg Travbane

Kommunehuset i Gjerstad. Arkivfoto.

Svake resultater for Gjerstad i årets kommunebarometer

Arcturus fra en tidligere konsert i Chile. Foto: Facebook.

Arcturus til Møllafestivalen 14. og 15. august

Bankbygget på Brokelandsheia skal skrapes og males i neste uke.

Gjerstad idrettslag skal male bankbygget i sommer

10. oktober blir det Rosa sløyfe-løp på Brokelandsheia. Foto: Kreftforeningen.

Forbereder Rosa sløyfe-løp på Brokelandsheia

Tidligere ordfører på Vegårshei, Maya Twedt Berli, ønsker ny runde om kommunesammenslåing i østregionen.

Ønsker ny debatt om kommunestruktur i Østre Agder

Olaf Moen og Lars Løkketangen spiller i Melåslia 23. juli.

Inviterer til intimkonsert på Husmannsplassen i Melåslia

Nå åpnes det snart for utsendelse av brev og pakker hos Circle K Brokelandsheia. Arkivfoto

Circle K Brokelandsheia inngår avtale med HeltHjem.no