Mostadsmia er viktig å bevare for fremtidige generasjoner, mener Gjerstad knivklubb
Mostadsmia er viktig å bevare for fremtidige generasjoner, mener Gjerstad knivklubb

Gjerstad knivklubb vil bevare Mostadsmia

Gjerstad knivklubb ønsker å bevare den tradisjonsrike Mostadsmia, der Olaf O. Mostad smidde de anerkjente knivbladene fram til han døde i 1982

Gjerstad knivklubb har fått tilbud om å overta den kjente Mostadsmia for kr. 20.000,-, etter knivsmed Olaf O. Mostad ( 1912 – 1982 ). Nåværende eier av smia, Kjersti Nævstad, ønsker å selge da hun ikke har anledning og mulighet til å ta vare på denne kulturskatten og kulturminnet den representerer. Smia er av en slik forfatning at den ikke vil tåle en stor snøvinter til, da det er lekkasje i taket. Det må iverksettes strakstiltak for å redde smia fra fullstendig forfall. Smia er oppført i 1900 i  følge Norges bebyggelse, og er en av  de siste smiene i bygda.

- Vi kan ikke lenger se på at ett så viktig kulturminne i bygda står og råtner på rot. Vi er nå noen kniventusiaster og medlemmer i knivklubben som vil tilbakeføre smia slik den opprinnelig var bygd i 1900. Smia er en kulturskatt og ett viktig kulturminne for bygda, sier Kai Ove Sandåker på vegne av Gjerstad knivklubb.

- Gjerstadkniven er jo som kjent  forbundet med Mostad-smedene, slik at identiteten ligger godt forankret i smia på Mostad. Da knivsmed og knivmaker tradisjonen dessverre er i ferd med å dø ut i bygda, ønsker nå knivklubben å sette fokus på denne viktige tradisjonen. Ved å kjøpe Mostadsmia kan vi redde en viktig kulturskatt og samtidig sette fokus på å rekruttere nye medlemmer for å føre knivtradisjonen videre. Vi har allerede folk som har sagt seg villige til å være med i en dugnadsgjeng for å redde smia fra forfall, sier Sandåker.

Knivklubben nedsatte i vår en prosjektgruppe som jobber med dette prosjektet, bestående av Bjørn Brokeland, Hans Skar (Risør) og Kai Ove Sandåker som prosjektleder.

- Vi har til nå hatt en positivt dialog med både ordfører og kulturkonsulent, så nå setter vi vår lit til at politikerene også ser viktigheten av å bidra med litt økonomisk støtte til dette prosjektet. Ett positivt samarbeid med kommunen her, vil være til gjensidig stor nytte for bygda sin fremtidige knivtradisjon, avslutter en engasjert kniventusiast.

Formannskapet skal behandle søknaden i sitt siste formannskapsmøte før ferien. Dette avholdes direkte etter morgendagens kommunestyremøte.

 

Flere saker

Initiativtakerne til "Jul for alle" gleder seg til julefeiringen i år. Foto: Astrid H. Bråten.

Meld deg på til "Jul for alle"

Endre De Bartolo og Solfrid E. Holte kom begge på pallen i Rauland i helga. Foto: GIL.

Helgens resultater i skiskyting

K.G Senta sammen med sin eier, Knut Homdrom. Foto: Facebook.

K.G Senta kåret til jaktchampion

Moe Tyr ble nr. 2 på Forus lørdag ettermiddag.

Moe Tyr tilbake i løpsbanen

Det var god stemning foran scenen ved flere anledninger under årets Brokelandsheiadager.

Kun 20 ledige utstillerplasser igjen til neste år

Nina Holte og Jan Birger Stebekk i Østre Agder Sparebank. Foto: Tore Myrberg.

- Barn og unge er vi ekstra opptatt av

Ordfører Inger Løite

Ordførerens uke 49 og 50

Fra helgens norgescup i skiskyting på Geilo. Foto: GIL

Norgescup i skiskyting på Geilo