Arrangørene av "Movemberkonserten" i Gjerstad oppfordrer alle til regelmessig legesjekk.
Arrangørene av "Movemberkonserten" i Gjerstad oppfordrer alle til regelmessig legesjekk.

Vennegjeng arrangerer konsert med viktig budskap

En vennegjeng på seks, der alle, enten selv eller i nærmeste familie eller vennekrets har blitt rammet av kreftsykdommen, arrangerer «Movemberkonsert» i Gjerstad kirke lørdag 18. november.

- Vi ønsker med vår konsert å bidra til at folk blir mer bevisste på at det er fornuftig med en regelmessig legesjekk, ikke minst for å utelukke alvorlige sykdommer og unødig frykt for dette. Felles for de fleste som rammes av kreft er at prognosene for å bli frisk er betraktelig større om det oppdages tidlig, sier en av initiativtakerne, Anne Grethe Grunnsvoll, til iGjerstad.no

Hver tredje nordmann får kreft
Kreft rammer alle familier, og statistikkene viser at ca. hver tredje nordmann vil få diagnostisert kreft før de er 75 år gamle. Antall årlige nye krefttilfeller i Norge er over 30 000 og økende. Selv om det kontinuerlig utvikles nye og effektive behandlingsformer er det fortsatt altfor mange som må gi tapt for sykdommen. Det er altså ikke lenger bare «alle andre» som får kreft.

- Vi ønsker som nevnt å rette et spesielt fokus på selvtesting, for at så mange som mulig kan oppdage kreft på et så tidlig tidspunkt. Vi håper å bidra til at å oppsøke lege for en «service» vil bli en naturlig ting å gjøre for mange, f.eks. en gang i året. Dette gjelder også om man går og hangler og ikke føler seg i form over lengre tid. Går man til regelmessig sjekk får man utredet hva som er årsaken, og kommer til rask behandling om det skulle vise seg å være noe alvorlig. Ikke minst vil man slippe å gå rundt og være engstelig uten grunn, sier Anne Grethe.

 

#sjekkdeg-kampanjen minst like aktuell for menn
Kreftforeningens #sjekkdeg-kampanje retter et spesielt fokus på kvinner for å få dem til å ta årlige celleprøver av underlivet. Dette har ført til at mange kvinner nå er mer bevisst på dette enn før. Til sammenligning er tallene for menn som tester seg for f.eks. prostatakreft på et mye lavere nivå. I mange tilfeller er det kun en blodprøve som skal til for å spore forstadier til kreft, og det er derfor fornuftig å prioritere en slik kontroll hos sin fastlege, anbefaler Anne Grethe.

 

«Movember»
Dette er en tilsvarende aksjon for menn, der menn oppfordres til å barbere bort evt. skjegg og bart 1. november og la dette vokse ut igjen de 30 dagene måneden varer. Dette som en bevisstgjøring på menns helse, bl.a. prostata- og testikkelkreft. Vi slår med vår konsert de to aksjonene sammen, og vil forhåpentligvis bidra både til et lokalt engasjement og en økonomisk støtte til kreftforskning, sier Grunnsvoll.

 

Flere støttespillere er med på laget
Vi har fått med oss flere eksterne musikere som vil bidra på konserten. Bygdas organist, Knut Magnar Nilsen vil i tillegg akkompagnere oss på flere av sangene og Harald Laukus hjelper oss med lysdesign. Konserten er gratis for alle, men vi håper at publikum ønsker å donere noen kroner til inntekt til kreftforskning, sier Anne Grethe, som samtidig understreker at alle beløp, små som store, er like kjærkomne. Det vil bli anledning til å gi sitt bidrag pr. bank, Vipps og direkte i kirken med betalingskort eller kontanter. Både private og bedrifter er velkomne til å bidra, også om de ikke har anledning til å møte opp på selve konserten.

 

Lokale artister
Gruppa som nå planlegger konserten består i tillegg til Anne Grethe av: Tone Åkre Dalen, Ann Lisbeth Bråten Røed, Marit Lohne Presthagen, Per Tellefsdal Sunde og Sigrid Veronika Ludvigsen. - Vi kommer til å fremføre et program som nok kan oppfattes som noe utradisjonelt i kirken. Samtidig er kirken et sted der det er naturlig å komme sammen i mange ulike sammenhenger og faser i livet. Vi vil i denne forbindelse gjerne få takke Fellesrådet i Gjerstad kommune for å ha møtt vår idé med åpne armer, sier Anne Grethe.

 

Musikk som medisin
Felles for musikkvalget vi har valgt i konserten som varer ca. 90 minutter, er tekster som i mange tilfeller har betydd noe spesielt for flere av oss, og som har gitt både trøst, styrke og pågangsmot i tøffe situasjoner rundt denne sykdommen. Det er samtidig viktig for oss å påpeke at dette ikke skal være noen «sørgekonsert», men tvert imot en hyllest til livet, samtidig med en oppfordring til alle om å bry seg om hverandre. Å snakke om kreft bør ikke lenger være tabubelagt. Vi har fått Bård Nylund med til å binde konserten sammen, og håper så mange som mulig ønsker å støtte opp om initiativet og aller helst møte opp på konserten, avslutter Anne Grethe Grunnsvoll, som sammen med sine fem venner er i full gang med å øve inn programmet for lørdagskvelden i november.

Datoen er spikret, 18. november kl. 18.00. Velkommen!

 

Flere saker

Det blir god anledning til å se nærmere på alt utstyret som finnes i brannbilene i Egddalen

Åpen brannstasjon lørdag 22. september

Alt er klart for en spennende helg på Gautefall

NM i rulleskiskyting på Gautefall til helgen

Løkki Dino deltar på lokalkjøring i Kroken på søndag. Arkivbilde.

Gjerstad Travlag arrangerer kjøring i Kroken på søndag

Kristoffer Frøyna (10) kunne smile bredt etter en sterk seier i helgen. Foto: Privat

Kristoffer (10) gikk helt til topps i Kristiansand

Bjønnum Baus ble nr. 2 i sitt løp på Bjerke travbane i kveld

To fine andreplasser på Bjerke for Per Vetle Kals

Fra en tidligere utgave av Gjerstadmarsjen

Bli med på Gjerstadmarsjen!

Gjersdølingen Kenneth Andersen ble midtpunkt under søndagens hypnoseshow på Brokelandsheia

Kenneth mistet "fanten", men fikk en ny tilbake (se video!)

Tom Erik Solberg kunne by på seiersgest etter et sterkt løp av Garli Moe Garlin

Garli Moe Garlin vant storløp i helgen