Politisk spill i forhandlinger etter valget skaper ofte engasjement. Illustrasjonsfoto.
Politisk spill i forhandlinger etter valget skaper ofte engasjement. Illustrasjonsfoto.

- Om folkeskikk og arroganse

- Hadde Senterpartiet blitt tilbudt ordføreren med støtte av Høyre etter valget hadde partiet ikke hatt det minste problem med å la Arbeiderpartiet seile sin egen sjø.
// Rune Hagestrand

Senterpartiets Kåre Dalane er skuffet over Arbeiderpartiet etter valget, og kaller sin siste koalisjonspartner arrogante, med mangel på folkeskikk.
 

Politiske «krumspring» etter kommunevalg glemmes tydeligvis fort. I 2011 gjorde Høyre i Gjerstad et godt valg og Senterpartiet vedtok på et medlemsmøte etter valget at de ønsket å støtte meg som ordfører for en ny periode med borgerlig samarbeid. Dette ble bl.a. publisert i Aust-Agder Blad 19. september 2011. 

Etter å ha gått ut i media med en slik bekreftelse, ble det så jobbet i kulissene i Senterpartiet for å få Arbeiderpartiet med på å ta til takke med varaordføreren. Glemt var alt samarbeid på borgerlig side gjennom en årrekke. Her var det ordførervervet alt handlet om. Partiet ville være i posisjon i begge alternativene. Resten er historie. Jeg har for lengst lagt dette bak meg, men når Dalane rører opp i grauten og kritiserer prosessen i forhandlingene etter årets valg hadde det vært interessant å vite hva han synes om partiets egen prosess etter valget i 2011.

Så til årets valg.

Hadde Senterpartiet blitt tilbudt ordføreren med støtte av Høyre etter valget hadde partiet ikke hatt det minste problem med å la Arbeiderpartiet seile sin egen sjø. Hvem hadde da vært arrogante?

Om noen er misfornøyd etter forhandlingene i Gjerstad etter årets valg er det samtidig også noen som er godt fornøyd med den nye samarbeidskoalisjonen. De tre partiene AP, H og FrP representerer tross alt et stort flertall av stemmene ved valget. I tillegg har KrF fått godt betalt for sitt ene mandat med en plass i forrmannskapet.

Det er forståelig å være skuffet når ting ikke gikk helt etter planen, men å trekke arroganse og folkeskikk inn i debatten burde Senterpartiet være det aller siste partiet i bygda til å gjøre.

Om fire år er det nytt kommunevalg, der noen blir fornøyd og andre misfornøyd etter at kabalen er lagt. Det er faktisk det eneste som er 100% sikkert i lokalpolitikken.

I skrivende stund ser jeg at en tidligere kommunepolitiker med lang erfaring fra kommunestyre og formannskap, Elsa May Masdalen, også er på banen i AAB. Ifølge henne har hun sjelen sin i Arbeiderpartiet, der hun også er medlem. Likevel stemte hun på Senterpartiet ved årets kommunevalg. Med dette bakteppet kritiserer hun partiet hun IKKE har stemt på (Ap) for arroganse ved å inngå samarbeid med Høyre og Frp.  Forstå det den som kan. 

 

Rune Hagestrand.

Flere saker

Velger man 4H-prosjektoppgaven "Natur" kan man glede seg til mye moro ute i skog og mark.

Nytt år i 4H - en klubb for hele kommunen

Viktig kurs for jegere i Gjerstad

Her er gjengen fra Gjerstad ved kongestatuen i Holmenkollen. Foto: Ånon Ausland.

Søndagens resultater i Oslo skifestival

Det er folksomt i Holmenkollen under Oslo skifestival

Resultater fra Oslo skifestival 2020

Det er folksomt under Brokelandsheiadagene. Her fra markedet i 2019.

Nær fullbooket på Brokelandsheia

Åse Johnsen Trydal i RTA. Foto: Marcus Aanonsen / iRisør.no

Gjør søppeltømmingen lettere med ny app

Endre De Bartolo tok en flott 2. plass i søndagens sprintrenn. Foto: GIL

Helgens resultater i skiskyting

Den nye E18 vil spare tid, men dette har sin pris for bilistene.

Gjersdølinger må betale bompenger i øst og vest