Neste år kan du både kumulere (gi tilleggsstemme) og stryke kandidater du ikke ønsker skal få din stemme.
Neste år kan du både kumulere (gi tilleggsstemme) og stryke kandidater du ikke ønsker skal få din stemme.

Gjeninnfører strykemulighet ved valget i 2019

Et knapt flertall på Stortinget bestemte i fjor at det igjen skal være tillatt å stryke listekandidater på valglistene til kommune- og fylkestingsvalget i 2019. 

Med dette får velgerne ekstra stor makt til å bestemme hvilke av listekandidatene de ønsker skal få en plass i kommunestyret eller fylkestinget. Selv om partiene selv velger å forhåndskumulere sine toppkandidater, kan massive "strykekampanjer" medføre at partienes egne prioriterte kandidater likevel ikke får en plass i kommunestyret.

Spørsmålet mange stiller seg er om dette vil bety at færre ønsker å stille seg "til hugg" på en valgliste, i fare for å bli strøket på listene. Samtidig må kandidatene ta høyde for muligheten for at de selv kan avansere opp til sikker plass i kommunestyret, selv med et utgangspunkt langt nede på listene. Som vanlig har velgerne også anledning ti å gi alle kandidater en tilleggsstemme, også fra andre lister enn det partiet man stemmer på.  Det er imidlertid partilisten som er av absolutt størst betydning for hvilken politisk ledelse man vil få etter valget.
 

En utvidet mulighet til å endre på listene vil altså kunne gi overraskende utslag når valgstemmene telles opp. Den nye ordningen, som hentes tilbake fra valgordningen i 2003 er omdiskutert.

 

Motstandere hevder at det i for stor grad er å stille folk i en offentlig "gapestokk", mens forkjemperne for ordningen mener at det gir innbyggerene større makt og er en bedre utøvelse av demokratiet ved at velgerne selv bestemmer hvilke personer som bør representere dem i kommunens høyeste organ. Flere tror også at en gjeninnføring av mulighetene for å stryke på listene vil bidra til økt valgdeltakelse.

De ulike partiene er nå i gang med å nominere listekandidater til valget neste år.  Det blir spennende å se hvordan den nye ordningen vil slå ut på interessen for å takke ja til en plass på neste års valglister. 

 

Flere saker

Det blir god anledning til å se nærmere på alt utstyret som finnes i brannbilene i Egddalen

Åpen brannstasjon lørdag 22. september

Alt er klart for en spennende helg på Gautefall

NM i rulleskiskyting på Gautefall til helgen

Løkki Dino deltar på lokalkjøring i Kroken på søndag. Arkivbilde.

Gjerstad Travlag arrangerer kjøring i Kroken på søndag

Kristoffer Frøyna (10) kunne smile bredt etter en sterk seier i helgen. Foto: Privat

Kristoffer (10) gikk helt til topps i Kristiansand

Bjønnum Baus ble nr. 2 i sitt løp på Bjerke travbane i kveld

To fine andreplasser på Bjerke for Per Vetle Kals

Fra en tidligere utgave av Gjerstadmarsjen

Bli med på Gjerstadmarsjen!

Gjersdølingen Kenneth Andersen ble midtpunkt under søndagens hypnoseshow på Brokelandsheia

Kenneth mistet "fanten", men fikk en ny tilbake (se video!)

Tom Erik Solberg kunne by på seiersgest etter et sterkt løp av Garli Moe Garlin

Garli Moe Garlin vant storløp i helgen