Bane Nor foreslår å utsette bygging av Grenlandsbanen med ni år.
Bane Nor foreslår å utsette bygging av Grenlandsbanen med ni år.

Bane Nor vil utsette bygging av Grenlandsbanen

Stortinget har i Nasjonal Transportplan bestemt at arbeidet med å koble sammen Sørlandbanen og Vestfoldbanen skal starte om fem år. Bane Nor anbefaler nå en utsettelse.

Bane Nor (tidligere Jernbaneverket) foreslår å utsette byggingen av jernbanestrekningen mellom Porsgrunn og Brokelandsheia med ni år, med oppstart først i 2032. 

Avisen Varden har kontaktet rådgiver Petter Ellefsen i Vekst Grenland og Grenland havn, og han mener at Jernbanedirektoratet ikke må lytte til dette rådet. - Det er langt på vei å ta livet av prosjektet, sier Ellefsen til Varden.

Det var Aftenposten som var først ute med nyheten søndag, under overskriften "Vil utsette InterCity-utbygging med flere år - stikk i strid med Stortingets vedtak".

Dokumentet fra Bane Nor er et innspill til Jernbanedirektoratet om jernbanesektorens handlingsprogram for 2018-2029. Her foreslår Bane Nor å vente med Grenlandsbanen til Vestfoldbanen står ferdig i 2032. 

Innspillet fra Bane Nor høster nå bred kritikk fra politisk hold i Telemark, og det er med stor sannsynlighet tilsvarende reaksjoner i vente fra en rekke andre kommuner og fylker som i lang tid har kjempet for den nye og fremtidsrettede jernbanestrekningen, som virkelig kan gi store ringvirkninger for hele landsdelen, både i et miljø- og samferdselspersprektiv. 

– Dette er dramatisk. Det Bane Nor nå sier i sin anbefaling til Jernbanedirektoratet, innebærer at vi risikerer å ikke få full InterCity-utbygging til Grenland før om 20 år. Anbefalingen fra Bane Nor er helt klart i strid med vedtaket Stortinget fattet for kun åtte måneder siden, i Nasjonal transportplan. Dersom statsråden ikke rydder opp i dette, er det et dramatisk tillitsbrudd, sier fylkesordfører i Telemark, Sven Tore Løkslid til avisen Varden.

Flere saker

Det blir god anledning til å se nærmere på alt utstyret som finnes i brannbilene i Egddalen

Åpen brannstasjon lørdag 22. september

Alt er klart for en spennende helg på Gautefall

NM i rulleskiskyting på Gautefall til helgen

Løkki Dino deltar på lokalkjøring i Kroken på søndag. Arkivbilde.

Gjerstad Travlag arrangerer kjøring i Kroken på søndag

Kristoffer Frøyna (10) kunne smile bredt etter en sterk seier i helgen. Foto: Privat

Kristoffer (10) gikk helt til topps i Kristiansand

Bjønnum Baus ble nr. 2 i sitt løp på Bjerke travbane i kveld

To fine andreplasser på Bjerke for Per Vetle Kals

Fra en tidligere utgave av Gjerstadmarsjen

Bli med på Gjerstadmarsjen!

Gjersdølingen Kenneth Andersen ble midtpunkt under søndagens hypnoseshow på Brokelandsheia

Kenneth mistet "fanten", men fikk en ny tilbake (se video!)

Tom Erik Solberg kunne by på seiersgest etter et sterkt løp av Garli Moe Garlin

Garli Moe Garlin vant storløp i helgen